Pirkdami silkę įsitikinkite, ar ji šviežia: štai į ką reikia atkreipti dėmesį Salotų receptas

Mitybos specialistai vieningai sutaria, jog silkė – itin vertinga žuvies rūšis. Joje gausu Omega-3 riebalų rūgščių, B grupės vitaminų, vitamino D ir žuvų taukų, o taip pat – seleno, jodo bei kalio. 

Silkė.<br>123rf nuotr.
Silkė.<br>123rf nuotr.
Silkė.<br>123rf nuotr.
Silkė.<br>123rf nuotr.
Silkė.<br>123rf nuotr.
Silkė.<br>123rf nuotr.
Silkė.<br>123rf nuotr.
Silkė.<br>123rf nuotr.
Greitai paruošiamos silkės salotos.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Greitai paruošiamos silkės salotos.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Greitai paruošiamos silkės salotos.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Greitai paruošiamos silkės salotos.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Feb 15, 2022, 8:07 AM

Silkė nėra brangi žuvis, todėl lietuviai ją renkasi ne tik per didžiąsias šventes, bet ir kasdienai. Ant stalo ji atsiduria tiek šviežia, tiek sūdyta ar rūkyta, todėl ekspertė pataria, kaip išsirinkti kokybišką silkę ir kokiomis gudrybėmis pasinaudojus galima patikrinti jos šviežumą tiek parduotuvėje, tiek parsinešus į namus.  

Pasak „Rimi“ kokybės vadovės Anos Čudinienės, dažniausiai Lietuvą pasiekia silkės iš Nyderlandų karalystės, Norvegijos, Islandijos, Kanados ir kitų šalių, įsikūrusių šalia Šiaurės jūros.

Deja, bet galimybė pasigardžiuoti Baltijos jūroje pagautomis silkėmis ateityje gali būti tiesiog neįmanoma. Vakarų Baltijoje šių žuvų kvotos jau dabar itin mažinamos, nes jų išgaudoma per daug ir šios žuvies ištekliai, kaip ir daugybės kitų rūšių, sparčiai mažėja.

Prieš perkant žuvį ekspertė rekomenduoja atkreipti dėmesį į tai, kur ji buvo sugauta – o ši informacija visuomet nurodoma ant gaminio pakuotės. 

„Šiaurės rytų Atlante, Viduržemio jūroje ir Juodojoje jūroje pagautų žuvų atveju turi būti nurodytas žvejybos (FAO) rajonas, parajonis arba kvadratas, kuriame jos žvejojamos. Ant tokių produktų pakuočių vartotojas visuomet turi matyti aiškų pavadinimą, piktograma pažymėtą žemėlapyje. Kitose pasaulio vietose pagautos žuvies pakuotės informacijoje gali būti nurodomos tik rajono pavadinimas“, – pažymi specialistė.

Gaminio etiketėje taip pat turi būti nurodyta informacija apie tai, ar produktas buvo atitirpintas: „Fasuotų produktų atveju ši informacija turėtų būti parašyta prie komercinio pavadinimo, o tokiu atveju, jeigu produktas nefasuotas, informacija neprivalo būti nurodyta prie produkto pavadinimo, tačiau ji turi būti pateikta stenduose arba iškabose prekybos centruose.“

Mėgstantiesiems jau paruoštus silkių filė gaminius, tačiau vengiantiesiems maisto priedų gausos A.Čudinienė pataria atidžiai perskaityti produktų sudėtį. 

„Dažnai jau paruoštuose žuvies gaminiuose aliejuje ar savo sultyse naudojamas natrio glutamatas, žymimas trumpiniu E621. Tai – aromato ir skonio stipriklis, kuris slopina sotumo pojūtį ir skatina persivalgymą. 

Vengtinos yra ir sorbininė, benzoininė rūgštys, žymimos E210 trumpiniu. Be to, mėgstantiesiems rūkytas silkes ar silkių filė su užrašais „dūmo skonio“ ar „dūmo kvapo“, vertėtų žinoti, kad tas skonis ir kvapas išgaunami naudojant kvapiąsias medžiagas, o ne natūralius dūmus“, – įspėja kokybės ekspertė.

Renkantis silkę ji taip pat rekomenduoja atkreipti dėmesį į jos įpakavimą. 

„Nesvarbu, kaip silkės būtų supakuotos, tai turi būti atlikta kokybiškai ir hermetiškai, kad į produkto vidų nepatektų oras. Todėl jeigu matote ištekėjusį sūrymą, verčiau tokio pirkinio atsisakykite. Galite išbandyti ir kitą būdą – paimkite supakuotas silkes ir lengvai pakratykite. Jeigu sūrymas pradės putoti, gali būti, kad žuvis jau nebe pirmo šviežumo. Kokybiškos silkės sūrymas turi būti skaidrus ir permatomas, o štai surūgusio tampa tamsus, drumstas bei įgauna aitrų ir nemalonų kvapą“, – aiškina A.Čudinienė.

Kokybės ekspertė atkreipia dėmesį, kad šviežią silkę padės išsirinkti ir kiti kriterijai: „Šviežia silkė neturėtų skleisti jokio nemalonaus pašalinio aromato. Jeigu jaučiamas amoniako kvapas – ji pradėjusi gesti.

Šviežios silkės oda turėtų būti blizganti ir stangri, gleivės – skaidrios, žiaunos – nuo šviesiai iki tamsiai raudonos spalvos, o žiauniniai dangteliai turėtų būti standžiai suglausti. Šviežia silkė turėtų būti standi ir elastinga, neatsiskyrusi nuo ašakų, o ją paspaudus pirštu duobutė turėtų kaip mat išsilyginti. Tuo tarpu sūdytos silkės turi būti malonaus kvapo, o jų spalva nepatamsėjusi, nepageltusi.“

Žinovė taip pat pataria, kaip namuose galima patikrinti silkės šviežumą. „Prieš dėdami silkę į burną, galite atlikti nedidelį eksperimentą – silkės filė paspauskite šakute. Jeigu jos mėsa standi ir tvirta, silkė yra kokybiška, ją galite valgyti vieną ar iš jos ruošti patiekalus“, – sako A.Čudinienė. 

Prekybos tinklo kulinarijos ekspertai namuose siūlo pasimėgauti greitai bei lengvai paruošiamais patiekalais, todėl dalijasi gardžiu silkės salotų receptu.

Greitai paruošiamos silkės salotos

Salotoms reikės:

  • 600 g bulvių    
  • 150 g įvairių žalumynų           
  • 4 vnt. marinuotų agurkų         
  • 200 g virtų baltųjų pupelių 
  • 50 g alyvuogių be kauliukų 
  • 240 g sūdytos dūmo skonio atlantinių silkių filė aliejuje 
  • 1 šaukšto majonezo    
  • 2 šaukštų grietinės      
  • citrinos sulčių pagal skonį
  • juodųjų pipirų pagal skonį

Kaip gaminti 

Nuskuskite ir išvirkite bulves.

Smulkiai supjaustykite žalumynus bei marinuotus agurkus ir sudėkite į indą.

Į tą patį indą suberkite baltąsias pupeles.

Sudėkite supjaustytas alyvuoges, silkę bei išvirusias bulves.

Majonezą išmaišykite su grietine, įlašinkite citrinos sulčių ir įberkite juodųjų pipirų.

Padažą užpilkite ant ingredientų ir išmaišykite. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.