Daržovės ir vaisiai, kurių niekada nereikėtų laikyti šalia

Nors ir įprasta laikyti vaisius viename dubenyje, o daržoves – tame pačiame krepšelyje ar šaldytuvo stalčiuje, iš tikrųjų tai gali jiems pakenkti.

Pomidorai ir agurkai neturėtų būti ilgai laikomi kartu.<br> 123rf nuotr.
Pomidorai ir agurkai neturėtų būti ilgai laikomi kartu.<br> 123rf nuotr.
Bananai<br>123rf nuotr.
Bananai<br>123rf nuotr.
Obuoliai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Obuoliai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Žiediniai kopūstai.<br> 123rf nuotr.
Žiediniai kopūstai.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 28, 2022, 6:00 AM

Yra produktų, kurių niekada neturėtumėte laikyti šalia vienas kito dėl to, kad kažkuris iš jų išskiria etileną.

Laikant tokius vaisius ar daržoves atokiau nuo šioms dujoms jautrių produktų, jų galiojimo terminas truks ilgiau.

Sužinokite, kokių augalinių maisto produktų niekada neturėtumėte laikyti šalia vienas kito.

Daržovės ir vaisiai, išskiriantys etileną

Etileno pavadinimas gal ir skamba baisiai, bet tai visiškai natūrali medžiaga. Tai dujos, padedančios vaisiams ar daržovėms sunokti ar subręsti.

Štai keletas populiariausių vaisių ar daržovių, išskiriančių etileną.

Obuoliai. Tai vienas populiariausių vaisių, išskiriančių etileną, todėl laikykite juos atokiau nuo kitų vaisių ar daržovių.

Avokadai. Avokadai ant medžio neprinoksta – etilenas pradeda išsiskirti tik po to, kai vaisiai nuskinami.

Bananai. Bananuose esantis etilenas išsiskiria iš stiebo, todėl stiebus apvynioję plastikine plėvele, galite juos ilgiau išlaikyti neprinokusius. Kad bananai neprinoktų transportuojant, naudojamos specialios dėžės, o vėliau jie laikomi nokinimo patalpose.

Mangai. Nors manguose išsisskiria mažiau etileno, palyginti su kitais vaisiais, juos taip pat nokina tos pačios dujos. Sunokę mangai sandėliuke gali būti laikomi 3–5 dienas, šaldytuve – iki savaitės.

Kriaušės. Panašiai kaip ir mangai, kriaušės sunoksta greičiau, kai yra veikiamos šiltesnės temperatūros. Jei norite išsaugoti kriaušes ilgiau, laikykite jas vėsiai – tuomet sumažės etileno gamyba. Sunokusios kriaušės sandėliuke gali išsilaikyti 1–2 dienas, šaldytuve – 3–5.

Persikai ir slyvos. Šie kaulavaisiai etileną išskiria labai panašiai. Kai persikas ar slyva yra neprinokę, etileno gamyba yra labai maža. Tačiau vaisiams nokstant etileno išskiriama daugiau.

Bulvės. Palyginti su aukščiau išvardintais vaisiais, bulvės (tiek įprastos, tiek saldžiosios) išskiria labai nedidelį etileno kiekį. Etileno padaugėja, jei bulvės pažeidžiamos arba pradeda gesti.

Pomidorai. Pomidorai taip pat išskiria vidutinišką etileno kiekį, tačiau tai gali neigiamai paveikti daugelį daržovių, todėl labai rekomenduojama pomidorus laikyti atskirai nuo kitų. Šaldytuve etileno gamyba sumažėja, tačiau tai gali turėti neigiamos įtakos skoniui.

Etilenui jautrios daržovės ir prieskoninės žolelės

Brokoliai. Brokolius laikant šalia etileną išskiriančių obuolių, bananų ar kitų vaisių, žiedynai pradeda greitai gelsti, o jų tinkamumo vartoti laikas sutrumpėja net 50 procentų. Laikant atskirai, brokoliai šaldytuve išsilaiko tik 3–5 dienas, o šaldiklyje net iki 10–12 mėnesių.

Morkos. Niekada šalia obuolių nelaikykite ir morkų – veikiant etilenui, jos įgauna kartaus skonio. Tiesa, tai nenutinka iškart – morkos šalia etileną išskiriančio produkto turi prabūti dvi savaites.

Smidrai. Etilenas pagreitina smidrų gedimą, todėl juos visada verta laikyti šaldytuve, kur išliks švieži 3–4 dienas.

Žiediniai kopūstai. Kaip ir brokoliai, žiediniai kopūstai yra labai jautrūs etilenui. Jie pradeda gelsti, o lapai atsiskiria nuo stiebelių, todėl labai rekomenduojama juos laikyti atokiau nuo etileną išskiriančių obuolių, melionų ar pomidorų.

Agurkai. Tai daržovė, taip pat jautri etilenui. Būdami šalia bananų, melionų ar pomidorų, jie ima greičiau gelsti ir pradeda pūti.

Prieskoninės žolelės. Kai kurios šviežios žolelės yra jautresnės etilenui nei kitos. Mairūnai, mėtos, petražolės ir raudonėliai yra labai jautrūs etilenui. Šalavijai, čiobreliai, bazilikai ir rozmarinai – mažiau jautrūs. Dėl etileno žolelės pradeda gelsti, vyti, lapai ima kristi ant stiebo.

Salotos. Nors kai kurios salotos ar lapinės daržovės gali išsilaikyti ilgiau nei kitos, dauguma jų yra labai jautrios etilenui. Tad nereikėtų jų laikyti šalia, pavyzdžiui, pomidorų. O ruošiant salotas su pomidorais visada reikėtų gaminti tik tiek, kiek suvalgysite iš karto.

Svogūnai. Svogūnai turi ilgą galiojimo laiką, panašiai kaip ir bulvės, todėl žmonės linkę juos laikyti kartu. Bet dėl to, kad bulvės išskiria nedidelį kiekį etileno, svogūnai pradeda dygti ar pūti.

Parengta pagal eatthis.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.