Jeigu norite, kad medinė pjaustymo lentelė tarnautų jums ilgiau, nedarykite vienos klaidos

Pjaustymo lentelė – būtinas kiekvienos virtuvės atributas. Nors iš pirmo žvilgsnio lentelė atrodo itin paprastas daiktas, netinkamas jos naudojimas ar priežiūra gali sugadinti visą vakarienę. Dalijamės svarbiausiais patarimais, kaip puoselėti savąją pjaustymo lentelę.

 Medinę pjaustymo lentelę būtina tinkamai prižiūrėti.
 Medinę pjaustymo lentelę būtina tinkamai prižiūrėti.
Pjaustymo lentelė.<br>123rf nuotr.
Pjaustymo lentelė.<br>123rf nuotr.
 Pjaustymo lentelės.
 Pjaustymo lentelės.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 29, 2022, 10:12 AM

Plastikinė, stiklinė ar medinė

Viskas prasideda nuo lentelės pasirinkimo. Dažniausi pasirinkimai – plastikinės, medinės ir stiklinės lentelės. 

Plastikinės lentelės populiarios, nes yra pigesnės. Jas galima drąsiai plauti indaplovėje. Vis dėlto svarbus jų trūkumas yra toks, kad plastike lieka gilesnės įpjovos, kuriose kaupiasi ir dauginasi bakterijos. Ilgai naudojamos plastikinės lentelės ima trupėti, nutrupėjęs plastikas limpa prie maisto ir tampa patiekalo dalimi. 

Priešingai nei plastikas, stiklas yra tvirtesnis, dėl to jos lentelės neįpjausite ir netrupinsite.  Stiklinės lentelės turi dar ir papildomą privalumą – jos nesugeria kvapų, dėl to palengvėja lentelės priežiūra. 

Bet stiklas turi specifinę savybę, kuri patinka ne visiems – stiklinės lentelės ir peilio kontaktas sukelia neįprastus, ne visada malonius garsus. Girdimas garsas signalizuoja ir apie tai, kad gadinami peilio ašmenys.

Klasikinis variantas – medinė pjaustymo lentelė. „Fiskars“ atstovė Lietuvoje Inga Derenkaitė atkreipia dėmesį, kad medis yra itin geras pjaustymo paviršius peiliams, nes, palyginti su stiklu ar plastiku, ašmenims kenkia mažiausiai. 

„Pasirinkus tvirto medžio lentelę, ji ne tik taupys peilius, bet ir pati nebus lengvai įpjaunama ir tarnaus ilgai“, – akcentuoja I.Derenkaitė. Mediena taip pat yra stilingas virtuvės akcentas, tad tokia lentelė gali tarnauti ne tik kaip pjaustymo, bet ir kaip maisto pateikimo elementas. 

Lentelės naudojimas

Išsirinkti lentelę tėra pirmas žingsnis. Svarbu ir tinkamai ją naudoti.

Itin didelį dėmesį reikėtų atkreipti į tai, ar pjaustysite žalią mėsą bei produktus, turinčius stiprų kvapą. Visų pirma svarbu taip planuoti maisto gamybos eigą, kad supjausčius žalią mėsą, ant lentelės nebūtų iškart pjaustomi kiti produktai.

Supjausčius mėsą, lentelę reikėtų nuplauti, saugiausia – perlieti karštu vandeniu.

Vis dėlto norintiems gaminti saugiai, bet greičiau ir paprasčiau, I.Derenkaitė pataria, kad patogesnis sprendimas – pjaustymo lentelių rinkiniai: „Tokius rinkinius, pavyzdžiui, sudaro viena plokščia pjaustymo lentelė, viena lentelė su grioveliais duonai pjaustyti ir lengvai valoma keičiama plastikinė lentelė. Kiekviena rinkinio dalis gali būti naudojama skirtingiems produktams. Žalią mėsą galima pjaustyti ant plastikinės lentelės, supjausčius dėti tiesiai į indaplovę, o kitus produktus toliau pjaustyti ant medinės lentelės.“

Kelios skirtingos lentelės padeda išvengti ir netikėtų maisto kvapų. Jei vakarienei gaminate troškinį su česnaku, o desertui ketinate pjaustyti vaisius, pjaustydami viską ant vienos lentelės rizikuojate patiekti vaisius su česnako aromatu. Kaip ir su mėsa, taip ir su aromatingais produktais, verta jiems skirti atskirą pjaustymo lentelę, kad būtų išvengta nenumatytų kvapų ir skonių mišinių. 

Jei vis dėlto lentelė įsigėrė kvapo, įtrinkite ją su citrina, leiskite citrinos sultims pastovėti bent minutę, ir tada nuskalaukite.

Lentelės valymas

Norint pjaustymo lentelę išsaugoti kuo ilgiau, reikėtų rūpestingai valyti. Plastikines ir stiklines pjaustymo lenteles galima plauti indaplovėje.

Medinėms lentelėms toks valymo būdas nerekomenduojamas, nes jos linkusios sugerti drėgmę ir ilgainiui gali deformuotis. 

Norint palaikyti medinės lentelės švarą ir kokybę, rekomenduojama ją plauti iškart po naudojimo. Net itin purvinos lentelės nereikėtų užmerkti vandenyje, geriausia plauti po tekančiu vandeniu. Pjaustymo lentelei tinka įprasti indų plovikliai.

Svarbiausias žingsnis po plovimo – kruopščiai nusausinti lentelę. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą