12 daiktų, kurių jokiu būdu negalima dėti į indaplovę

Virtuvėje turbūt nėra didesnio pagalbininko, kaip indaplovė. Kasdien neišvengiamai atsiranda nešvarių indų, kuriuos reikia išplauti.

 Virtuvėje turbūt nėra didesnio pagalbininko, kaip indaplovė.<br> 123rf nuotr.
 Virtuvėje turbūt nėra didesnio pagalbininko, kaip indaplovė.<br> 123rf nuotr.
 Virtuvėje turbūt nėra didesnio pagalbininko, kaip indaplovė.<br>123rf nuotr.
 Virtuvėje turbūt nėra didesnio pagalbininko, kaip indaplovė.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 3, 2022, 6:19 AM

Tačiau ką nors dėdami į indaplovę būkite atsargūs, kitaip galite padaryti daugiau žalos nei naudos. Būtina žinoti, ką reikėtų nepatingėti išsiplauti patiems, kitaip galite sugadinti.

1. Aštrūs peiliai

Peiliai indaplovėje atbunka. Todėl juos geriau plauti rankomis ir nusausinti virtuviniu rankšluosčiu.

Net jei gamintojo instrukcijose nurodoma, kad peilius galima dėti į indaplovę, įdėdami ir išimdami aštrius peilius galite susipjaustyti, todėl saugiausia aštrius peilius plauti rankomis.

2. Keptuvės ir puodai su nepridedančia danga

Išskyrus atvejus, kai gamintojas konkrečiai nurodo, kad gaminį galima plauti indaplovėje, nedėkite indų su nepridegančia danga į indaplovę. Indų plovimo procesas ilgainiui gali suardyti dangą, ir gaminant valgį ji gali nusilupti.

3. Keptuvės ir puodai iš ketaus

Ketaus gaminių niekada negalima plauti indaplovėje. Indų plovikliai sugadina ketaus paviršių, o tuomet keptuvė ar puodas bus pažeidžiami rūdžių. Paprastas vanduo ir neabrazyvinės kempinės yra geriausi valikliai. Tinkamai pasirūpinkite ketaus indais, ir jie tarnaus daugeliui kartų.

4. Mediniai indai ir medinės pjaustymo lentelės

Labai karštas vanduo gali deformuoti medieną arba ji gali skilti. Medines lenteles ar indus iš medžio galima plauti tik rankomis.

5. Krištolas

Krištolinių indų ar vazų jokiu būdu negalima plauti indaplovėje. Ploviklis ir šiluma gali pakenkti krištolui, indas gali net įtrūkti, todėl verčiau nerizikuokite.

6. Variniai indai

Indaplovėje šie unikalios išvaizdos indai gali prarasti spalvą.

7. Minkštas ir kietas plastikas

Kai kurio kietesnio plastiko gamintojai nurodo, kad tokį indą galima plauti indaplovėje, tačiau tokiu atveju jį reikėtų dėti į viršutinę lentynėlę. Jeigu gamintojas nenurodo, plastikinių gaminių geriau neplaukite indaplovėje.

8. Aliuminio indai

Labai karštas vanduo indaplovėse gali pažeisti aliuminio paviršių, o agresyvūs indaplovių plovikliai gali nublukinti paviršių. Net jei jums tas pats ir nerūpi šių indų išvaizda, atminkite, kad plaudami kartu, galite sugadinti kitus indaplovėje esančius indus.

9. Paauksuoti indai

Indaplovė gali „suvalgyti“ visą ant indų buvusį auksą, tad geriau juos plaukite rankomis.

10. Kelioniniai puodeliai, gėrimų indai dvigubomis sienelėmis

Problema ta, kad aukšta temperatūra indų plovimo ciklo metu gali pažeisti vakuuminį sandariklį. Geriausia tokias priemones plauti rankomis.

11. Akriliniai indai

Labai karštas vanduo ir agresyvios indų plovimo priemonės gali sugadinti akrilines lėkštes ar kitus indus, jie gali įtrūkti. Tokius daiktus plaukite rankomis, kad jie atrodytų kaip nauji.

12. Suklijuoti indai

Jei indą suklijavote, plaukite jį tiktai rankomis. Indaplovėje naudojamas karštas vanduo ir stiprus ploviklis gali ištirpinti klijus.

Parengta pagal today.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.