Jei norite iškepti sultingus šašlykus, nepamirškite vienos svarbios taisyklės

Atšilus orams, grilio patiekalais lepinamės vis dažniau. Kad paruoštume burnoje tirpstantį patiekalą, reikėtų ne tik pasirinkti kokybiškus produktus, bet ir žinoti, ką kiek laiko kepti. Todėl prieš kuriant grilį pravartu pasidomėti, kiek laiko reikia kepti šašlykus, kepsnius, o kiek jūros gėrybes. 

Šašlykai.<br>123rf nuotr.
Šašlykai.<br>123rf nuotr.
Šašlykai.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Šašlykai.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 20, 2022, 5:28 PM

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad įvairiausi kepti ant žarijų skirti produktai atšilus orui tam tikrų tikriausiu hitu.

„Šiltasis metų sezonas Lietuvoje neįsivaizduojamas be grilio patiekalų. Pirkėjai parduotuvėse ieško nuo šviežios, kokybiškos mėsos, sezoninių vaisių ir daržovių iki kepti jau paruoštų patiekalų: populiariausi iš jų šašlykai, vištienos sparneliai, tačiau pirkėjai vis labiau domisi ir šonkauliukais, specialiai ant žarijų skirta kepti įvairios rūšies žuvimi, netgi sūriais“, – teigia V. Budrienė. 

„Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė sako, kad ruošiant įvairiausius grilio patiekalus – svarbiausia jų neperkepti. Perkepta mėsa taps sausa, jūrų gėrybės – guminės, o daržovės praras gerąsias savo savybes, todėl ruošiantis grilio vakarėliui svarbu pasidomėti, kaip ruošti skirtingus ingredientus. 

Ką ir kiek laiko kepti?

Šašlykai. Kad šašlykai būtų sultingi, patariama juos kepti apie 10 minučių. Mat ant ugnies kepama mėsa išorėje visuomet būna karštesnė nei viduje, tačiau nuėmus nuo ugnies dėl karštos išorės šašlyko vidus dar kepa. Todėl svarbu mėsos neperkepti, o iškepus šiek tiek palaikyti šiltai, kad vidus baigtų kepti, o išorė nedžiūtų. Dar vienas svarbus dalykas – šašlykus supjaustyti vienodo dydžio gabalėliais. Taip jie iškeps tolygiai.

Jautienos kepsniai. Jeigu planuojate kepti tradicinį jautienos kepsnį, rinkitės 2–3 cm storio jautienos gabaliukus, kurie išsiskiria tamsiai raudona spalva, taip pat stenkitės rinktis brandintą jautieną – tokia mėsa bus daug sultingesnė, neperkeps, netaps sprangi ir geriau išsaugos maistines bei skonio savybes.

Kepant jautienos kepsnį laiką reikėtų pasirinkti pagal norimą iškepimo lygį. Jei norite vidutiniškai kepto, tokį gausite kepdami po dvi su puse minutės iš kiekvienos pusės. Jeigu norite visiškai iškepto, kepimo laikas yra 3 min. iš abiejų pusių. 

Višta. Kepsninėje kepant visą vištą – nelygu jos dydis, galima ją kepti nuo 1 val. 45 min. iki 3 val. Kepant vištą ar viščiuką, kepsninę įkaitinti reikėtų maždaug iki 180-200 laipsnių temperatūros. Mėsą prieš tai geriausia pamarinuoti arba įtrinti sviesto, česnako, druskos, pipirų ir mėgstamų žolelių mišiniu.

Žuvis. Grilyje puikiai tinka kepti tiek visą žuvį, tiek jos gabalėlius ar pjausnius. Pavyzdžiui, pamarinuotą doradą kepsninėje galima išsikepti vos per 15–20 minučių. Tas pats kepimo laikas galioja ir kitoms panašaus dydžio žuvims. Jeigu kepsninėje kepate žuvies filė  –  gabaliukai kepsninėje iš kiekvienos pusės turėtų iškepti per 2–3 minutes. Kepant nepamirškite žuvies apversti ir patepti alyvuogių aliejumi.

Tunas. Dažniausiai tunas, skirtingai nei kita žuvis, patiekiamas pusiau keptas arba beveik žalias. Jeigu tuną kepate grilyje, šį įkaitinti reikėtų iki vidutinės ugnies. Tuomet tuno kepsnius, patepus aliejumi, pakepti 1–2 minutes iš kiekvienos pusės. Keptą tuną ant stalo reikėtų patiekti iš karto, kuo tunas ilgiau stovės – tuo labiau iškeps jo vidus. 

Krevetės. Krevetes grilyje iškepsite itin greitai. Tereikia jas patepti aliejumi, pabarstyti mėgstamais prieskoniais ir pakepti apie 2 minutes iš abiejų pusių virš vidutinės ugnies.

Vaisiai ir daržovės. Kaulavaisius, ananasus, arbūzus, cukinijas, svogūnus, baklažanus ar paprikas ant žarijų kepkite kelias minutes, kol šie gražiai apskrus. Daržoves prieš kepant patartina šiek tiek pamarinuoti aliejaus ir mėgstamų prieskonių marinate, o vaisius prieš kepant galima patepti aliejumi ir pabarstyti cukrumi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.