Agurkų rūšys ir jų konservavimo ypatumai: štai kuriuos geriau rauginti, o kuriuos – marinuoti

Agurkai kaip agurkai, sakysit, kokie jau čia ypatumai.

 Skirtingų rūšių agurkai.<br> „Kūmutės virtuvė“.
 Skirtingų rūšių agurkai.<br> „Kūmutės virtuvė“.
 Kauburėtieji agurkai.<br> „Kūmutės virtuvė“.
 Kauburėtieji agurkai.<br> „Kūmutės virtuvė“.
 Spygliuotieji agurkai.<br> „Kūmutės virtuvė“.
 Spygliuotieji agurkai.<br> „Kūmutės virtuvė“.
 Lygieji agurkai.<br> „Kūmutės virtuvė“.
 Lygieji agurkai.<br> „Kūmutės virtuvė“.
Daugiau nuotraukų (4)

Renata Šniolienė, „Kūmutės virtuvė“

Aug 8, 2022, 2:08 PM

O jų yra nemažai. Daug metų auginau ir visais namų sąlygomis įmanomais būdais bandžiau juos konservuoti. Nemažai stiklainių turinio iškeliaudavo į kompostą, kol atradau labai svarbius dalykus. Ir ta gerąja patirtimi noriu pasidalinti su jumis.

Pirmiausiai norėčiau pasidžiaugti, jog esame viena iš nedaugelio valstybių, kuriose auginamos trumpavaisių agurkų rūšys. Daugelyje šalių auginami tik ilgavaisiai agurkai, jų paskirtis – valgyti šviežius ar marinuotus labai stipriame marinate. 

O Karibų salose, lankantis turguose, tuos ilguosius agurkus mums vietiniai rodydavo kaip didelę egzotiką, ir, beje, moterys ten agurkus pjausto ir deda ne į lėkštes, bet ant veido. Ir pati buvau pamiršusi, kokį malonų drėkinimo efektą suteikia ši daržovė odai.

Bet grįžtu prie maisto temos.

Labai dažnai konservavimo fanų grupėse ar forumuose matau klausimą – kodėl rauginti agurkai tapo minkšti, tuščiaviduriai, virto koše ir panašiai. Arba kodėl marinuoti agurkai netraškūs, beformiai?

Mano patirtis byloja, kad konservuotų agurkų kokybė priklauso nuo druskos, vandens, prieskonių, laikymo sąlygų, bet visų labiausiai – nuo teisingai pasirinktos agurkų veislės.   

Nereikia žinoti veislių pavadinimų, juolab, jei agurkus perkate turgavietėje ar prekybos centre, ten jos ir nesužinosite. Tad nufotografavau agurkus – taip galėsite vizualiai atskirti, kurie kam yra tinkami.

Kauburėtieji

Tai agurkai, turintys pačią storiausią odą, todėl labiausiai tinka rauginti. Išlieka traškūs, pilnaviduriai net keletą metų.

Marinuojant tokius storžievius reikia ilgesnio kaitinimo, kad marinato karštis pasiektų agurko šerdį. 

Tačiau kadangi aš pati labai nemėgstu sterilizacijos ar marinato nupylinėjimų, marinavimui renkuosi kitas veisles.

Spygliuotieji

Tai agurkai su galybe mažų kauburėlių ir juose tūnančių mažų spygliukų.  Dažniausiai tamsiai žali, vidutinio storio žieve.

Jų vienintelių nenaudoju šviežiam vartojimui, tačiau jie greičiausiai iš visų įrūgsta raugiant vadinamuosius 3 dienų agurkėlius ar rauginant sausai.

Rauginimui žiemai ne itin tinkami, dažnai tampa tuščiaviduriai.

Ypač tinka marinuoti pjaustytus juostomis ar riekelėmis.

Lygieji

Šio tipo agurkai yra labai plona žieve, todėl visiškai netinka rauginimui, net ir trijų dienų, per kelias dienas rūgstant tyžta.

Bet šie agurkai yra patys puikiausi marinavimui. Net ir nepjaustyti, vos vieną kartą užpilti karštu marinatu, šie agurkai puikiai laikosi, lieka traškūs.

Tokie mano atradimai. O kokie jūsų pastebėjimai agurkų tema?

„Kūmutės virtuvė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: sulaikyti asmenys, įtariami L. Volkovo užpuolimu