Štai ką reikia žinoti džiovinant vaisius ar daržoves: tai padės sutaupyti, o mitybą praturtins vitaminais

Vasara – sodo, daržo bei miško sezoninių gėrybių metas. Šiuo laikotarpiu naudinga derlių ne tik valgyti kasdien, kad gautume organizmui reikalingą kiekį vitaminų bei mineralų, bet ir ruošti jį žiemai. 

 Džiovinami vaisiai ir uogos.<br> 123rf nuotr.
 Džiovinami vaisiai ir uogos.<br> 123rf nuotr.
 Džiovintos gėrybės.
 Džiovintos gėrybės.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-08-14 10:12

Vienas geriausių vaisių bei daržovių konservavimo būdų – džiovinimas, tad specialistė pataria, kaip teisingai tam paruošti produktus. Tuo metu gydytoja dietologė vardija džiovintų produktų naudingąsias savybes ir įspėja, kad džiovintus vaisius vartotume saikingai.  

Džiovinimas – seniausias istorijoje konservavimo būdas 

Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, džiovinimas yra vienas seniausių  maisto produktų konservavimo būdų. Taip buvo paruošiamas maistas jo stokos laikotarpiui, o datulės ir vynuogės buvo pirmieji istorijoje džiovinti vaisiai. 

Žinoma, sveikatai palankiau valgyti šviežius vaisius bei daržoves, tačiau gydytoja pažymi, kad nereikia baimintis, jog džiovinant sodo, daržo ar miško gėrybės jos praras savo maistinę vertę. 

„Dėl džiovinimo maisto produktuose netenkama tam tikrų maistinių medžiagų, visų pirma, žinoma, vandens, sumažėja ir vandenyje tirpių vitaminų. Kita vertus, džiovintame maiste koncentruojasi kalorijos, pavyzdžiui, džiovinti vaisiai ir uogos, lyginant su šviežiais – kaloringesni. Beveik nepakinta baltymų kiekis. 

Mineralinių medžiagų kiekis džiovintuose vaisiuose, uogose, daržovėse, žolelėse 100 gramų produkto netgi didesnis nei šviežiuose. Pavyzdžiui, džiovintų žolelių grame yra daugiau kalio nei žaliame produkte, o daugumoje džiovintų vaisių yra gausu antioksidantų, kurie stiprina imuninę sistemą, bei skaidulų, reikalingų žarnyno sveikatai užtikrinti“, – pasakoja dr. E.Gavelienė. 

Tiesa, gydytoja dietologė įspėja, kad džiovintus vaisius reikėtų skanauti saikingai, nes juose daugiau kalorijų nei švieži. 

Tai galėtų būti puikus pasirinkimas ieškantiems alternatyvos saldumynams: „Jei norisi kažko saldaus, geriau negriebti bandelių ar saldainių, bet imti džiovintą vaisių, kuris gali suteikti energijos bei maistinių medžiagų. Svarbu atkreipti dėmesį, kad džiovinti vaisiai nebūtų paskaninti papildomais sirupais ar aplieti šokoladu – tokie džiovinti vaisiai jau patenka į desertų kategoriją, nes juose dirbtinai padidintas greitai įsisavinamų angliavandenių kiekis.“

Kaip sodo ir daržo gėrybes paruošti džiovinti? 

Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė įspėja, jog ne visi vaisiai ir daržovės tinka džiovinti, pavyzdžiui, nerekomenduojama džiovinti vaisių, kuriuose yra daug vandens ar riebalų, be to, vaisius ir daržoves reikėtų rinktis gerai sunokusius, neapdaužytus, geros kokybės, o prieš džiovinant juos tinkamai paruošti.

„Prieš džiovinant vaisius, daržoves, žoleles, grybus ar uogas reikėtų pirmiausia juos gerai nuplauti ir nulupti, jei to reikia – nusausinti. Vėliau juos supjaustyti taip, kaip norėsite naudoti, bet gabaliukai turėtų būti vienodo dydžio – tai padės vienodai džiūti. 

Vasaros gėrybes galima džiovinti saulėje, orkaitėje ar įsigijus tam skirtą prietaisą. Džiovinant orkaitėje būtinai naudokite kepimo popierių. Dar viena svarbi detalė – tinkama džiovinimo temperatūra, kad būtų užtikrinamas kuo greitesnis produkte esančios drėgmės pašalinimas. Temperatūra turi būti tokia, jog nebūtų stipriai paveikiamas produkto skonis, tekstūra ar spalva“, – rekomenduoja L.Barčaitė. 

Pasak kulinarijos technologės, svarbus ne tik tinkamas miško, daržo ar sodo gėrybių džiovinimas, bet ir tinkamas laikymas: „Išdžiovintus atvėsusius vaisius ir daržoves sudėkite į plastikinius ar stiklinius indus. Nepripildykite jų pilnai, palikite laisvos vietos oro cirkuliacijai indo viduje. Po savaitės rekomenduojama indus supurtyti, kad gabalėliai atsiskirtų vieni nuo kitų. Patikrinkite, ar talpoje nesirenka drėgmė. Jei taip nutiko, teks vaisius ar daržoves grąžinti atgal į džiovintuvą ir dar papildomai padžiovinti.“

Džiovintos gėrybės populiarėja ir vasarą

Prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovė Sandra Čirė pastebi, jog džiovinti vaisiai, uogos bei daržovės išlieka populiariausi šaltuoju metų laiku, tačiau vasarą šių produktų paklausa taip pat ėmė augti, o šios kategorijos pasiūla didėja visus metus.

Anot S.Čirės, didžiąją dalį asortimento sudaro vaisiai bei uogos. Populiariausios – slyvos, spanguolės, datulės ir razinos, bet sparčiai populiarėja ir mangai, figos bei bananai, o populiariausiių džiovintų daržovių poziciją užima pomidorai.

Ji primena, jog džiovintas daržoves ar žoleles galima naudoti ruošiant troškinius, sriubas ar salotas, iš jų taip pat galima pasigaminti ir sveikatai palankesnių užkandžių, pavyzdžiui, daržovių traškučių. 

Norint džiovintomis gėrybėmis mėgautis kuo ilgiau, jas reikėtų laikyti kuo vėsesnėje patalpoje, vengti tiesioginių saulės spindulių, aukštos temperatūros ir drėgmės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.