Nedarykite klaidos: štai kokių daržovių ir vaisių nereikėtų laikyti šaldytuve

Dabar – pats lietuviškų vaisių ir daržovių pikas. Spalvingu ir kvapniu rudens derliumi galėsite mėgautis ilgiau, jeigu žinosite kelias paprastas jo laikymo namuose taisykles. 

 Šaldytuvas – ne visoms daržovėms tinkama vieta.<br> 123rf nuotr.
 Šaldytuvas – ne visoms daržovėms tinkama vieta.<br> 123rf nuotr.
 Šaldytuvas – ne visoms daržovėms tinkama vieta.<br>123rf nuotr.
 Šaldytuvas – ne visoms daržovėms tinkama vieta.<br>123rf nuotr.
Agurkai ir pomidorai.<br>123rf nuotr.
Agurkai ir pomidorai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 9, 2022, 8:09 AM

Prekybos tinklo  dalijasi patarimais: kuriems produktams tinka tamsi, sausa viet, o kurie turėtų atsidurti ant saulės apšviestos spintelės? Kuriuos vaisius ir daržoves turėtume laikyti šaldytuve, o kuriems šaltis tik pakenks? 

Populiariausių lietuviškų daržovių ir vaisių sąraše karaliauja obuoliai, bulvės, morkos, kopūstai ir svogūnai, tačiau mūsų šalies ūkininkai stebina ir netradiciniu derliumi. Pavyzdžiui, į parduotuves pristato net ir Lietuvoje užaugintų „portobello“ ar šitakių grybų, populiarina kiek primirštus pastarnokus bei patisonus.

„Iš lietuviškų ūkių 6viežias derlius atkeliauja ištisus metus, tačiau rugpjūčio-spalio mėnesiais asortimentas būna pats gausiausias. Džiugina ne tik aukšta Lietuvoje užaugintos produkcijos kokybė, bet ir jos įvairovė“, – sako lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Tuo metu „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė pažymi – verta įsidėmėti kelias auksines taisykles, kad derlius ir po kelių dienų ar savaičių išlaikytų skonį bei formą. Tuomet teks mažiau jo išmesti, tad pavyks ir sutaupyti.

Produktai, kurių nereikėtų laikyti šaldytuve

Šaldytuvas mus gelbsti norint išlaikyti maistą ilgiau, tačiau iš tiesų ne viską į jį reikėtų dėti. Kai kurie vaisiai ir daržovės jame gali suminkštėti ar prarasti dalį skonio. 

„Vieni tokių – pomidorai. Nors dažnuose namuose juos įprasta laikyti šaldytuvo stalčiuje, ten jie turėtų atsidurti tik tada, kai yra visiškai sunokę. Geriausia juos laikyti koteliu žemyn ant lėkštės lentynoje – tuomet susidarys mažiau drėgmės prie kotelio, tad ir pomidoras ges lėčiau. O iki tol laikykite juos ant spintelės, atokiau nuo saulės spindulių. Jei pomidorai per mažai prinokę, padėkite juos ant palangės – tuomet prinoks greičiau“, – patarimais dalijasi B.Baratinskaitė.

Į šaldytuvą neturėtų keliauti ir agurkai – jie yra jautrūs šalčiui. Jeigu visgi juos norite atvėsinti, laikykite pačiame šaldytuvo priekyje, kad per daug nesušaltų.

Bulvėms tinkamiausia vieta yra tamsi ir vėsi patalpa, kaip ir moliūgams, svogūnams, česnakams. Bet nedarykite dažnos klaidos ir nelaikykite šalia bulvių kitų daržovių – tai paskatins jų dygimą. Į šaldytuvą nereikia dėti ir baklažanų, cukinijų.

Pasak B.Baratinskaitės, kambario temperatūroje, o ne šaldytuve patartina laikyti egzotinius vaisius, tokius, kaip bananai, apelsinai, mangai, ananasai, taip pat nevėsinkite slyvų, persikų, abrikosų, melionų, arbūzų, kriaušių, avokadų.

Kuriems šviežiems produktams šaltis praverstų

„Verta pasinaudoti žinovų patirtimi, tad stebėkite, kur produktai laikomi parduotuvėse: jeigu vaisiai ar daržovės laikomi šaldytuve, ten derlių dėkite ir grįžę namo. Šaldytuve taip pat reikėtų laikyti visus jau pradėtus valgyti vaisius ir daržoves. Pavyzdžiui, visas arbūzas gali gulėti ant spintelės, tačiau jį perpjovus reikėtų dėti į šaldytuvą“, – sako B.Baratinskaitė.

Šaldytuvas yra puiki vieta įvairioms uogoms: braškėms, avietėms, mėlynėms, vynuogėms ir t.t. Jas laikykite neplautas, orui laidžiame indelyje arba ant popierinio rankšluosčio, o nuplaukite tik prieš valgant.

Lapinės daržovės ilgiau išliks šviežios, jei jas nuplausite, suvyniosite į popierinį rankšluostį ir padėsite į šaldytuvą. Taip verta laikyti salotas, lapinius kopūstus ar špinatus.

„Šaltį taip pat mėgsta brokoliai, smidrai. Pastarųjų stiebus rekomenduojama suvynioti į drėgną popierinį rankšluostį arba juos įstatyti vertikaliai į stiklinę vandens“, – pataria maisto ekspertė.

Nors dažniausiai obuolius suberiame į dubenį ant stalo, šaldytuve jie išsilaikys ilgiau, tad drąsiai juos galite dėti ten.

Šaldytuvo stalčius yra tinkama vieta kopūstams, morkoms, jeigu neturite vėsaus ir tamsaus rūsio. Nepamirškite prieš tai nuskabyti morkų lapų.

Atskirkite vaisius ir daržoves

B.Baratinskaitė primena ir kelias universalias taisykles. Pavyzdžiui, jokie daržovės ir vaisiai neturėtų būti laikomi suvynioti į polietileninius maišelius. Dėl sandaraus uždarymo kondensuojasi vandens garai, ir maistas greičiau sugenda. 

Taip pat vaisius ir daržoves laikykite atskirai – ar tai būtų skirtingi šaldytuvo stalčiai, ar kita spintelės pusė. 

Tuo metu citrusinius vaisius galima laikyti ir šaldytuve, ir ne – ant virtuvės stalviršio jie išlieka švieži iki 2 savaičių. Į šaldytuvą juos dėkite nuplautus, tačiau svarbu prieš tai kruopščiai nudžiovinti.

„Norite, kad jūsų avokadai greičiau sunoktų? Laikykite juos šalia prinokusio banano ar obuolio popieriniame maišelyje ir leiskite skleidžiamoms etileno dujoms daryti stebuklus. Tačiau atminkite – šios dujos gali ir paskatinti daržovių bei vaisių gedimą, tad etileno dujas skleidžiančius produktus, tokius, kaip obuoliai, avokadai, kaulavaisiai, kriaušės, bananai ar pomidorai, laikykite atokiau nuo kitų“, – įspėja B. Baratinskaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.