Nobelio premijos laureatas ragina virti makaronus išjungus viryklę – paprasta gudrybė, kaip tai padaryti

Kai kurie italai savo mėgstamus makaronus verda išjungę viryklę, kad apribotų sunaudojamų dujų kiekį, taip tikėdamiesi sumažinti sąskaitas už brangią energiją.

Fizikas moko, kaip išvirti makaronus išjungis viryklę.<br>123rf nuotr.
Fizikas moko, kaip išvirti makaronus išjungis viryklę.<br>123rf nuotr.
Fizikas moko, kaip išvirti makaronus išjungis viryklę.<br>123rf nuotr.
Fizikas moko, kaip išvirti makaronus išjungis viryklę.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 3, 2022, 1:48 PM

Nobelio fizikos premijos laureatas italas Giorgio Parisi neseniai socialinio tinklo „Facebook“ puslapyje rašė, kad makaronus galima virti ant nedidelės ugnies, kai vanduo puode pasiekia virimo temperatūrą.

Triukas yra tas, jog visada reikia laikyti puodą uždengtą dangčiu, sakė G.Parisi. Tuomet sunaudojama mažiau dujų, bet vis tiek išverdami makaronai, pridūrė jis.

G.Parisi dar kartą pasidalijo Alessandro Busiri Vici įrašu, kurį „Financial Times“ apibūdino kaip žinomą architektą, kuris teigė, kad viryklę galima visiškai išjungti, kai vanduo užverda. Makaronai išvirs puode uždengtu dangčiu ir turėtų būti palikti papildomai minutei, kol bus galutinai išvirę.

Busiri Vici teigė, kad šis metodas gali sutaupyti mažiausiai aštuonias minutes dujų deginimo.

Maisto asociacija „Unione Italiane Food“ taip pat pasiūlė „pasyvų gaminimą“: ruošimo metu išjungti šilumą, kad sutaupytumėte iki 47 proc. energijos ir išmetamo anglies dioksido. Asociacija teigia, kad uždengus puodą dangčiu verdant skysčius ir naudojant reikiamą vandens kiekį, taip pat skiriasi energijos suvartojimas.

Tačiau kai kurie italų virėjai patarimais nebuvo patenkinti.

Vieno italų restorano Romoje šefas Wasfi Mesieha „Euronews“ sakė, kad makaronai ir toliau virs, jei liepsna bus išjungta, tačiau „jie išvirs tikrai blogai“.

Virtuvės šefas Vincenzo Feola „Deutsche Welle“ pasakojo, kad kai makaronai verdami neįjungus viryklės, jie būna netinkamos konsistencijos, tampa lipnūs ir tokio skonio, tarsi būtų pervirti. 

Didesnės energijos sąnaudos kyla Europai grumiantis su energetikos krize, kuri kilo dėl to, kad Rusija sustabdė jos tiekimą žemynui, reaguodama į Vakarų sankcijas Maskvai dėl Ukrainos karo.

Europos vyriausybės ir kai kurios įmonės nuo tada ėmėsi įvairių priemonių, siekdamos sumažinti energijos suvartojimą prieš žiemą.

Jungtinės Katalystės gyventojai atsikratė 29 tūkst. JAV dolerių vertės senovinių krosnių, kovodami su didėjančiomis energijos sąnaudomis, pranešė „Bloomberg“, o Vokietijos kepyklos išjungė apšvietimą, protestuodamos prieš milžiniškas sąskaitas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.