Aliejų gidas: kuris geriausias kepti, o kurio iš viso nereikėtų kaitinti

Aliejų maistui ruošti ir gardinti naudoja kone kiekvienas, dažniausiai rinkdamasis saulėgrąžų, rapsų ir alyvuogių aliejaus rūšis. Tačiau aliejų rūšių – gausybė, iš kurių dauguma ne tik skanios, bet ir vertingos. 

Aliejus.<br>123rf nuotr.
Aliejus.<br>123rf nuotr.
Kepti tinka ne bet koks aliejus.<br>123rf nuotr.
Kepti tinka ne bet koks aliejus.<br>123rf nuotr.
Kokosų aliejus.<br>123rf nuotr.
Kokosų aliejus.<br>123rf nuotr.
Ilgai stovėdamas alyvuogių aliejus netenka ir skoninių, ir naudingųjų savybių.<br>123rf nuotr.
Ilgai stovėdamas alyvuogių aliejus netenka ir skoninių, ir naudingųjų savybių.<br>123rf nuotr.
Aliejus.<br>123rf nuotr.
Aliejus.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 24, 2022, 8:12 AM

Elektroninė maisto ir kasdienių prekių parduotuvė „Barbora“ kviečia pasižvalgyti po aliejų pasaulį, praturtinti savo kasdienę mitybą ir sužinoti, kaip teisingai vartoti aliejus, kad būtų išsaugotos jų gerosios savybės ir nekistų skonis. 

Ypač tyras alyvuogių aliejus 

Būtų sunku rasti virtuvę, kurioje nestovėtų tyro alyvuogių aliejaus butelis. Puikią reputaciją šiam aliejui atnešė ir naudingosios, ir puikios skoninės savybės. Geras alyvuogių aliejus yra subtilaus, bet tvirto skonio, galima justi sviesto, vaisinių ar žolės natų. 

Ypač tyras alyvuogių aliejus tarsi užbaigia gaminamą patiekalą, todėl jis šlakstomas ant įvairiausių salotų, makaronų patiekalų, picos, naudojamas užpilams, užtepėlėms ruošti, o kartais tiesiog naudojamas duonai pamirkyti – tai puiki alternatyva sviestui. 

Kad geriausiai atsiskleistų aliejaus skonis ir kitos vertinamos savybės, tyrą alyvuogių aliejų naudokite nekeisdami jo temperatūros. Kepti – tačiau tik žemesnėje temperatūroje – rinkitės rafinuotą alyvuogių aliejų. 

Kokosų aliejus 

Kokosų aliejus mėgstamas ne tik virtuvėje, bet ir grožiui puoselėti – pastaraisiais metais šis aliejus naudojamas tiek odos, tiek plaukų priežiūrai. 

Naudojamas virtuvėje, šis aliejus suteikia švelnaus kokosų skonio, todėl puikiai tinka pyragams ir kitiems kepiniams. Kokosų aliejus atstoja sviestą, todėl tinka veganiškiems patiekalams gaminti. Išlydytas kokosų aliejus papildys vaisių ir daržovių glotnučius. 

Dėl savo savybės kambario temperatūroje stingti, kokosų aliejus netinka gaminant marinatus ar padažus. 

Moliūgų sėklų aliejus 

Išraiškingos spalvos, riešutinio kvapo ir skonio – moliūgų sėklų aliejus galbūt ir nėra dažnas patiekalų ingredientas, tačiau įtraukti jį į gaminimo procesą išties verta, ypač ieškant naujų skonių. 

Šis aliejus tinka kepti, tačiau geriausia – žemesnėje temperatūroje. Drąsiai naudoti moliūgų sėklų aliejų galite ruošdami salotų užpilus ir marinatus. Jei mėgstate gurmaniškus potyrius, pabandykite moliūgų sėklų aliejumi vos vos apšlakstyti ledus. 

Vynuogių kauliukų aliejus

Vynuogių kauliukų aliejus pasižymi dideliu atsparumu karščiui, todėl drąsiai naudokite jį kepdami, skrudindami produktus aukštesnėje temperatūroje. Šis aliejus yra neutralaus skonio, tad tikrai neužgoš kitų ingredientų. Vynuogių kauliukų aliejų naudokite naminio majonezo gamybai, salotų užpilams, kai juos gardinsite žolelėmis ir prieskoniais, taip pat kepiniams, kai nenorite justi jokio ryškesnio aliejaus poskonio. 

Dėl itin neutralaus skonio vynuogių kauliukų aliejus retai kada naudojamas vienas, salotoms ar kitiems jau paruoštiems patiekalams gardinti. 

Sezamų aliejus

Sezamų aliejus – gana intensyvaus aromato, patiekalams galintis suteikti kiek riešutinio skonio. Sezamų aliejų galima skirstyti į šalto spaudimo ir kepintų sezamų aliejų. Pirmasis tinkamas užpilams, marinatams, padažams ruošti, tuo metu kepintų sezamų aliejų galima naudoti ruošiant įvairius keptus patiekalus ir norint suteikti daugiau ryškaus skonio. 

Kanapių aliejus 

Atkreipti dėmesį į kanapių aliejų turėtų norintys patiekalus praturtinti subtiliu, bet juntamu ir išskirtiniu skoniu. Visgi, kanapių aliejus nėra tinkamas maisto produktams kepti, nes aukštoje temperatūroje praranda skonį. Naudokite šį aliejų gamindami naminį humusą, įlašinkite į vaisių ir daržovių glotnučius, taip pat apšlakstykite salotas ar sumuštinius. 

Linų sėmenų aliejus 

Aukso spalvos linų sėmenų aliejus pasižymi riešutiniu aromatu, taip pat gali priminti saulėgrąžų ar sezamų aliejaus skonį. Linų sėmenų aliejus taip pat netinkamas kepti ir naudoti aukštoje temperatūroje. 

Geriausi linų sėmenų aliejaus naudojimo būdai  – gaminant šaltus padažus, šlakstant salotas, įmaišius jo į glotnučius, sultis ar kitus sveikuoliškus kokteilius. 

Saulėgrąžų aliejus 

Bene populiariausias ir dažniausiai naudojamas gaminant naminius patiekalus – universalus saulėgrąžų aliejus. Jis naudojamas įvairiai: kepti, skrudinti, gruzdinti, virti. Saulėgrąžų aliejus tinka gaminant aukštoje temperatūroje, jis gana neutralus skonio, todėl neužgožia kitų produktų, su kuriais yra naudojamas. 

Rafinuotas saulėgrąžų aliejus yra neutralaus skonio, tuo metu nerafinuoto aliejaus skonis išties šiek tiek primena saulėgrąžas, tad gali patikti ne visiems. 

Saulėgrąžų aliejus gali atstoti sviestą, tad jei ketinate kepti pyragą, tačiau pritrūkote sviesto, jį lengvai pakeisite aliejumi, suteiksiančiu kepiniams minkštumo.

Rapsų aliejus 

Populiarumu nenusileidžiantis saulėgrąžų, rapsų aliejus taip pat tinka gaminant itin aukštoje temperatūroje. 

Neutralus rapsų aliejus nedaro jokios įtakos gaminamo maisto skoniui, tad tinka kaip pagrindas kepimui, skrudinimui, padažų ir užtepėlių ruošimui, mėsos, žuvies marinatams, kai norite, kad vyrautų kiti skoniai bei aromatai. 

Kokioje temperatūroje kurį aliejų naudoti? 

Aukštoje temperatūroje: saulėgrąžų, rapsų, sezamų, vynuogių kauliukų aliejų .

Vidutinėje temperatūroje: kokosų aliejų.

Žemoje temperatūroje: moliūgų sėklų aliejų, rafinuotą alyvuogių aliejų.

Be kaitros: sezamų, moliūgų sėklų, ypač tyrą alyvuogių aliejų, linų sėmenų aliejų. 

Kaip laikyti?

Aliejų neigiamai veikia tiek šviesa, tiek šiluma – kad ir kaip būtų patogu, nelaikykite aliejų butelių ant virtuvės stalviršio šalia viryklės. Kas kartą panaudoję, padėkite aliejų į tamsią, vėsią spintelę. 

Per kiek laiko suvartoti? Atidarę aliejaus butelį, jį sunaudokite per 1-2 mėn. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.