Keli paprasti patarimai, kaip virti košę, kad sutaupytumėte ir laiko, ir pinigų

Košę valgyti tikrai verta – tai žinome visi. Vis dėlto dažniausiai rytais skubame susiruošti į darbą ir laiko pusryčių košei pritrūksta. 

Avižinė košė.<br>123rf nuotr.
Avižinė košė.<br>123rf nuotr.
Avižinė košė.<br>123rf nuotr.
Avižinė košė.<br>123rf nuotr.
 Košė.<br>123rf nuotr.
 Košė.<br>123rf nuotr.
Avižinė košė su pagardais.<br>123rf nuotr.
Avižinė košė su pagardais.<br>123rf nuotr.
Avižinė košė su pagardais.<br>123rf nuotr.
Avižinė košė su pagardais.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2022-11-08 08:10

O be reikalo – košė yra ne tik sveikas, bet ir nebrangus pusryčių patiekalas, kuris vėstant orams sušildo ir suteikia energijos. 

„Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė sako, kad rinkdamiesi košėms reikalingas kruopas pirkėjai lieka ištikimi tradicijoms ir nėra linkę keisti mėgstamų grūdinių kultūrų.

„Įvairios kruopos ir grūdinės kultūros yra gana nebrangūs produktai, puikiai tinkantys košėms ruošti. Pagal pardavimų duomenis matome, kad populiariausios kruopos yra ryžiai, grikiai ir avižiniai dribsniai, o sumaniai apsipirkti norintys pirkėjai kruopas įtraukia į kasdienį pirkinių krepšelį“, – sako V.Budrienė.

Taip pat pirkėjai vis dažniau domisi ir kitomis grūdinėmis kultūromis, greitam vartojimui paruoštomis užpilamomis košėmis, kurių galima įsigyti už prieinamą kainą.

„Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė sako, kad košę galima valgyti kasdien. Pavyzdžiui, avižinė košė suteikia organizmui energijos, praturtina mineralais ir yra naudinga sklandžiam virškinimo sistemos darbui. Be to, ruošiant košę galima sutaupyti ne tik pačiam patiekalui, bet ir elektros energijos ją ruošiant.

„Grūdai turėtų sudaryti didžiausią kasdienės mitybos dalį. Žinoma, vertingiausi yra viso grūdo produktai, bet tikrai nereikia galvoti, kad košę iš jų teks virti bent 20 minučių. Pasinaudoję keliomis gudrybėmis galite pusryčių košę paruošti itin greitai ir paprastai.

Be to, košę galite gaminti pagal savo skonį – ji gali būti praturtinta bet kuriais papildomais produktais: kiaušiniais, keptomis sezoninėmis daržovėmis, džiovintais vaisiais ar kitu namuose turimu produktu“, – sako V.Juodkazienė. 

Gudrybės, kaip sumaniai paruošti košę

Ekspertė dalijasi dar keliomis gudrybėmis, kaip greitai paruošti košę, kad nereikėtų naudoti daug energijos ir laiko.

Išmirkykite kruopas. Jei košę ketinate ruošti iš kruopų, kurias reikia virti ilgiau, pavyzdžiui, iš visagrūdžių avižų, perlinių kruopų ar lęšių, pirmiausia jas užmerkite kelioms valandoms vandenyje. Jame kruopos išbrinks ir nebereikės naudoti daugiau elektros ar dujų joms virti. 

Peržiūrėkite, kuo galite praturtinti košę. Kad košė nepabostų, praturtinkite ją mėgstamais produktais. Peržiūrėkite šaldytuvą ir spinteles – jei turite šaldytų uogų, naudokite jas. Tuomet košė bus dar turtingesnė vitaminų ir primins vasaros skonius. Taip pat galite košę gardinti sezoniniais vaisiais: obuoliais, kriaušėmis ar slyvomis. Ryžių ar avižų košę galite paskaninti žiupsneliu cinamono. Jeigu norite sotesnio košės varianto, užkepkite ją kiaušiniu, įpjaustykite avokado arba derinkite su kitomis ankštinėmis kultūromis – pupelėmis ar žirneliais. 

Pasirinkite tinkamą skysčio santykį. Kai verdate košę, atidžiai įvertinkite, koks skysčio ar vandens santykis turi būti.

Vienos kruopos išverda greičiau, kitoms reikia ilgesnio laiko. Tad jeigu padauginsite skysčio, sunaudosite daugiau elektros energijos jam užvirti, o galiausiai kruopos bus pervirusios į lipnią masę. Pavyzdžiui, grikius rekomenduojama virti vandenyje santykiu 1:1, o ryžius 2:1.

Derinkite skirtingus skysčius. Norėdami paruoši sumanesnį košės variantą, kruopas galite virti tik vandenyje, o joms išvirus įpilti mėgstamo augalinio gėrimo.

Jeigu mėgstate piene ruoštas košes, jį taip pat galima derinti su vandeniu – iš pradžių kruopas išvirkite vandenyje ir tik virimo pabaigoje įpilkite pieno. Taip jo sunaudosite mažiau, o košės skonis bus toks pat. Nepamirškite ir sviesto – jo šiek tiek galite įdėti, kai išjungsite kaitrą.

Stebėkite virimo temperatūrą. Kruopas košei berkite į verdantį vandenį, o jam dar kartą užvirus, iš karto sumažinkite kaitrą. Keletą minučių pavirkite ant nedidelės kaitros, kol dauguma skysčio suvirs. 

Kai kruopos beveik išvirs, iš viso išjunkite viryklę, bet palikite košę dar bent 5–10 minučių uždengtame puode, kad baigtų virti ir taptų optimalios tekstūros. Be to, tai taip pat taupo energijos išteklius.

Nepamirškite puodo. Vos tik sudėsite pusryčių košę į lėkštes, nepamirškite ir puodo. Iš karto įpilkite į jį šalto vandens ir šiek tiek indų ploviklio. Tuomet puodą daug lengviau išplausite tiek indaplovėje, tiek rankomis, ir sutaupysite vandens, laiko bei energijos.

Jeigu pritrūktų idėjų pusryčių košei, „Iki“ atstovė dalijasi dar keliais receptais.

Avižinė košė su džiovintais abrikosais ir kokosu

Reikės:

  • 1 stiklinės avižų;
  • 0,5 stiklinės vandens;
  • 1 stiklinės migdolų gėrimo;
  • 1 banano;
  • 6 vnt. džiovintų abrikosų;
  • 2 v. š. kokosų drožlių;
  • medaus. 

Kaip gaminti

Puode užkaitinkite vandenį. Gabaliukais supjaustykite džiovintus abrikosus, kartu su kokoso drožlėmis sumeskite į vandenį. Kai vandenuo užvirs, sudėkite avižas ir įpilkite migdolų gėrimo. 

Tuo metu lėkštutėje šakute sutrinkite bananą ir, košei baigiant virti, sudėkite į verdantį puodą. Viską išmaišykite ir minutę pašildykite. Jeigu trūksta saldumo, galite pagardinti medumi. 

Avižinė košė su pievagrybiais, avokadais ir kiaušiniais

Reikės:

  • 150 g avižinių kruopų;
  • 80 g svogūnų;
  • 200 g pievagrybių;
  • 3 v. š. alyvuogių aliejaus;
  • 2 v. š. linų sėmenų;
  • ¼ a. š. druskos;
  • 1 sunokusio avokado;
  • 2 virtų kiaušinių;
  • 2 v. š. smulkintų petražolių;

Kaip gaminti 

Avižų kruopas išvirkite pasūdytame vandenyje pagal ant pakuotės nurodytas instrukcijas, taip pat, kietai išvirkite kiaušinius – virkite juos apie 8–10 minučių. Linų sėmenis užpilkite vandeniu, palaukite, kol išbrinks, o tuomet nusunkite. 

Gilioje keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, suberkite susmulkintus svogūnus ir maišydami kepkite apie 3 minutes. Tuomet suberkite supjaustytus pievagrybius ir viską kepinkite dar 7–10 minučių. Į keptuvę sudėkite išvirusias kruopas, išmaišykite, nukelkite nuo viryklės ir apibarstykite petražolėmis bei linų sėmenimis. 

Patiekite košę su supjaustytu avokadu bei virtais kiaušiniais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.