Šaldytos gėrybės – išsigelbėjimas skubantiems: greitai paruošiamų ir skanių patiekalų idėjos

Jei žvilgtelėsite giliau į savo namų šaldiklį, greičiausiai rasite pakuotę seniai pamirštų šaldytų vaisių arba daržovių. Nuplauti, supjaustyti ir maisto gamybai paruošti ingredientai gali tapti tikru išsigelbėjimu, kai neturite laiko gaminti. Juk šaldytos gėrybės išlieka maistingos ir tokios pat skanios, kaip ir šviežios.

 Įvairių daržovių sriuba.<br> 123rf nuotr.
 Įvairių daržovių sriuba.<br> 123rf nuotr.
Mėlynių keksiukai.<br> 123rf nuotr.
Mėlynių keksiukai.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-02-02 17:17

Pasak „Maximos“ Pirkimų departamento vadovo Mariaus Tilmanto, pirkėjai šaldytus vaisius ir daržoves dažniau renkasi šaltuoju metų laiku, kai baigiasi šviežio derliaus sezonas.

„Daugumos vaisių ir daržovių sezonas Lietuvoje yra itin trumpas, pavyzdžiui, žirnių ir vyšnių, tačiau šaldytas jas galima įsigyti ištisus metus. Šaldyti produktai apdorojami sezono metu, taip išlaikoma beveik visa maistinė vertė. Pirkinių krepšeliuose dažniausiai atsiduria šaldytos bulvių lazdelės ir įvairių daržovių mišiniai. Šaldytų vaisių ir uogų kategorijoje daugiausia dėmesio sulaukia vyšnios, mėlynės, spanguolės, braškės ir mangų kubeliai“, – sako M. Tilmantas.

Išsigelbėjimas stokojantiems laiko

Daržovės ir vaisiai – sveikatos ir energijos šaltinis, todėl į maisto racioną šiuos produktus įtraukti būtina. Tai gali tapti iššūkiu dėl įtempto gyvenimo ritmo ir laiko trūkumo. Juk gaminant patiekalą iš šviežių daržovių, jas reikia nuplauti, nulupti, nuimti stiebus arba susmulkinti, iš uogų išimti kauliukus, kad šios būtų paruoštos valgymui.

Pasak „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovės Brigitos Baratinskaitės, nė viena iš šių užduočių nėra neįveikiama, tačiau taupant laiką ir norint valgyti sveikai bei maistingai – maišelis šaldytų daržovių ar vaisių yra tikras išsigelbėjimas.

„Ilgas galiojimo laikas – dar viena priežastis, kodėl šaldymo kameroje pravartu turėti kelias pakuotes daržovių ir vaisių. Jei nepakankamai greitai sunaudosite, šaldytuve ar ant stalviršio laikomos šviežios daržovės gali sugesti. Tuo metu šaldymo kameroje laikomos gėrybės gali išsilaikyti maždaug 10–12 mėnesių“, – sako B. Baratinskaitė.

Pasak ekspertės, šaldytus produktus paprastai geriausia naudoti neatšildžius. Pavyzdžiui, į keksiukų ar pyrago masę tiesiai iš šaldymo kameros įdėtos uogos kur kas geriau išlaikys formą nei atšildytos ir nenudažys tešlos ryškia spalva.

„Nors šaldytas derlius tinka ruošiant įvairius patiekalus, šio varianto salotoms naudoti nerekomenduočiau, kadangi šaldiklyje daržovės praranda didžiąją dalį traškumo. Taip pat siūlyčiau atšaldytų žirnių ir kukurūzų nedėti tiesiai į patiekalus, prieš tai juos bent vieną minutę blanširuokite verdančiame vandenyje arba garuose.

Nepaisant to, šaldytos daržovės puikiai pasitarnauja ir suteikia įvairiems patiekalams skonį ir kokybę – nuo šildančių sriubų ir troškinių iki saldžių kepinių“, – sako B. Baratinskaitė ir siūlo išbandyti tris nesudėtingus receptus su šaldytomis gėrybėmis.

Įvairių daržovių sriuba

Reikės:

  • 1 litro mėgstamo sultinio,
  • pakuotės šaldytų daržovių mišinio (morkos, svogūnai, paprikos, šparaginės pupelės, žalieji žirneliai, kukurūzai, raudonosios pupelės),
  • šaukštelio druskos,
  • šaukštelio česnako miltelių,
  • žiupsnelio džiovintų bazilikų,
  • skardinės konservuotų pomidorų.

Kaip gaminti

Į puodą su sultiniu sudėkite šaldytų daržovių mišinį ir virkite 5 minutes, retkarčiais pamaišydami. Sudėkite likusius ingredientus ir uždenkite dangčiu. Virkite 20 minučių ant vidutinės ugnies. Skanaus!

„Tokiai sriubai galite naudoti įvairias daržoves, tačiau įsitikinkite, kad jos susmulkintos kąsnio dydžio gabaliukais. Šparagines pupeles paprastai geriau sulaužyti rankomis, o brokolių ar kalafiorų žiedus perpjauti peiliu. Jeigu norite sotesnio varianto, galite į sriubą dėti susmulkintą vištienos krūtinėlę arba konservuotų pupelių“, – pataria maisto ekspertė.

Kuskusas su žirneliais ir mėtomis

Reikės:

  • puodelio šaldytų žirnelių,
  • 250 g kuskuso kruopų,
  • 250 ml verdančio vandens,
  • saujos smulkiai pjaustytų mėtų lapelių,
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus,
  • vienos citrinos sulčių ir žievelės,
  • žiupsnio šviežiai grūstų pipirų ir druskos.

Kaip gaminti

Kuskusą ir žirnelius sudėkite į didelį dubenį ir užpilkite verdančiu vandeniu. Išmaišykite, uždenkite dangčiu ir palikite mirkti bent 5 minutes. Vėliau paruoštą garnyrą supurtykite šakute ir palikite atvėsti apie 10 minučių. Įmaišykite mėtas, alyvuogių aliejų, citrinos žievelę, sultis ir pagardinkite druska ir pipirais. Galima valgyti vieną arba kaip garnyrą prie mėsos ar žuvies.

Mėlynių keksiukai

Reikės:

  • puodelio šaldytų mėlynių,
  • 195 g miltų,
  • 150 gramų cukraus,
  • 80 ml alyvuogių aliejaus,
  • kiaušinio,
  • 80 ml pieno,
  • žiupsnelio druskos,
  • 2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių.

Kaip gaminti

Iš pradžių įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Dideliame dubenyje išmaišykite miltus, cukrų, kepimo miltelius ir druską. Įpilkite aliejaus, pieno, įmuškite kiaušinį ir sumaišykite.

Įmaišykite mėlynes, padalykite tešlą keksiukų formelėse ir kepkite apie 15–25 minučių. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.