Laikydami duoną nedarykite vienos klaidos: patarė, ką daryti, jei jos turite per daug

Sekmadienį, vasario 5-ąją, Lietuvoje minima Šv. Agotos diena. Duona nuo seno lietuviams turėjo sakralią reikšmę, jos išmesti buvo nevalia. Deja, šiomis dienomis, kai maisto švaistymo problema tik didėja, šiukšliadėžėse atsiranda ir duona.

Duona.<br>123rf nuotr.
Duona.<br>123rf nuotr.
Duona.<br>123rf nuotr.
Duona.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 5, 2023, 7:21 AM

Tačiau to galima išvengti – egzistuoja ne viena gudrybė, kaip ilgiau išlaikyti ir atšviežinti duoną.

Tai, jog lietuviai įsigyja didelius duonos kiekius, patvirtina ir Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Anot jos, populiariausiųjų sąraše rikiuojasi ne tik lietuviška juoda duona, bet ir prancūziškas batonas bei itališkos čiabatos.

„Duona be jokios abejonės patenka į perkamiausių prekių sąrašą. Norėdami, kad pirkėjai ją įsigytų kuo šviežesnę, kai kurias duonos rūšis kepame net tris kartus per dieną. Pirkėjai dairosi ne tik lietuviškos ruginės duonos, itin populiarus yra ir prancūziškas batonas, čiabata, duona su saulėgrąžomis“, – sako V. Budrienė.

Ką daryti, kad duona išliktų kokybiška ilgiau?

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad norint, jog duona ilgiau išliktų šviežia, svarbu ją tinkamai laikyti. Geriausia vieta duonai – duoninėje.

„Nepatartina laikyti duonos šaldytuve, ji jame dažnai praranda skonį ir aromatą. Jeigu įsigiję didesnį duonos kepalą žinote, kad jo tikrai nespėsite suvalgyti – duonos riekeles geriausia užšaldyti. Taip išvengsite švaistymo. Riekeles vėliau galėsite greitai pasišildyti orkaitėje ar skrudintuve“, – pataria V. Juodkazienė.

Pasak jos, senstelėjusią duoną taip pat galima atgaivinti. Vienas paprasčiausių būdų – kelias sekundes pašildyti riekeles mikrobangų krosnelėje. Tiesa, reikėtų nepamiršti šalia pastatyti talpos su vandeniu. Tuomet ji neišsausės ir nesudžius.

Dar vienas būdas – šiek tiek pašlapintą ir į foliją įvyniotą duoną pašildyti orkaitėje. Pakaks vos keliolikos minučių ir duonos kepalas vėl taps minkštas. Duoną suminkštinti galima ir garų puode, tiesa, taip ją šviežinti reikėtų itin trumpai, kad nespėtų ištižti.

Keli užsistovėjusios duonos panaudojimo būdai

Žinovė dalijasi dar keliais būdais, kurie padės sunaudoti namie užsistovėjusią duoną.

Sumalkite. Padžiūvusi duona puikiai tinka džiūvėsėliams, kuriuos naudoti galite ruošdami šnicelius, kotletus ar skrudintų daržovių patiekalus. Be to, juodos duonos trupiniai yra ir puikus sriubų ar padažų pagardas, jiems suteikiantis ne tik ryškesnio skonio, bet ir tirštesnės tekstūros.

Gaminkite skrebučius. Dar vienas puikus metodas sunaudoti pastovėjusią duoną – pasigaminti duonos skrebučių, kuriais galėsite gardinti sriubas ar salotas. Turimą duoną tiesiog supjaustykite nedideliais kubeliais, apšlakstykite aliejumi ir iškepkite orkaitėje. Norėdami duonai suteikti dar daugiau skonio, pagardinkite ją česnaku arba česnakų milteliais. Pasirinkus pastarąjį variantą ir duonos skrebučius laikant sandariai ir sausai – jie kokybiški išlieka net iki pusės metų.

Sveikesnė keptos duonos versija. Kepta duona – daugelio mėgstamas užkandis, puikiai tinkantis ir senstelėjusios duonos sunaudojimui. Jeigu ketinate duoną kepti keptuvėje, pasistenkite neapsemti jos aliejumi, kepti pakanka ir nedidelio jo kiekio. O jei norite dar sveikesnio varianto – kepkite duoną orkaitėje. Sudėkite ją ant kepimo popieriaus ir apipurkškite (arba konditeriniu teptuku patepkite) nedideliu aliejaus kiekiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.