Pasigaminkite naminio jogurto – tai ne tik gardus užkandis, bet ir idealus marinatas vištienai

Ar žinojote, kad pasigaminti jogurto galite ir namuose? Paruošti šį daugelio pamėgtą produktą paprasta ir pigu, mat jam pagaminti prireiks vos dviejų ingredientų – pieno ir šaukšto jau pagaminto jogurto. 

Jogurtas.<br>123rf.com nuotr.
Jogurtas.<br>123rf.com nuotr.
Graikinis jogurtas<br>123rf nuotr.
Graikinis jogurtas<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 30, 2023, 10:00 AM

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad be pieno produktai patenka į perkamiausių pirkėjų prekių sąrašą. 

„Pieno produktai nuolat patenka į kasdienių pirkinių krepšelį. Perkamiausių pieno produktų penketuko viršuje atsiduria sviestas, antroje – pienas, o trečioje – įvairūs varškės sūreliai“, – sako V. Budrienė. 

Naminis jogurtas – kaip jį paruošti?

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad natūralus jogurtas tarp lietuvių tampa vis  populiaresnis. 

„Natūralus jogurtas plačiai panaudojamas virtuvėje. O kadangi yra dar ir sveikesnis pasirinkimas – jį lietuviai atranda vis labiau. 

Natūralus ar graikinis jogurtas pasižymi didele baltymų gausa, jame taip pat yra randama ir natūralių probiotikų, kurie yra itin svarbūs organizmui. Naminis jogurtas dažniausiai valgomas pusryčiams, derinamas su granola ar uogomis, tačiau jo panaudojimo kulinarijoje galimybės – kur kas platesnės. Iš natūralaus jogurto gaminami įvairiausi padažai, marinatai, gaminamos šaltos sriubos. Taip pat jis – puikus desertų ingredientas, iš naminio jogurto gali būti kepama netgi duona“, – sako V. Juodkazienė ir pabrėžia, kad jogurto kiekvienas gali pasigaminti namuose. 

Be to, jam paruošti užtenka vos kelių ingredientų – pieno ir kelių šaukštų jau pagaminto jogurto. 

Naminiam jogurtui paruošti reikės: 

  • 1 l pieno 
  • 6 šaukštų natūralaus jogurto. 

Geriausia rinktis kuo riebesnį ir kuo natūralesnį pieną. Pieną pašildykite iki 45 laipsnių. Nugriebkite susidariusią plutelę ir į šiltą pieną įmaišykite jogurtą. Supilkite visą masę į stiklainį, šiltai apvyniokite ir palikite šiltoje namų vietoje fermentuotis per naktį. Kitą dieną perkoškite susifermentavusį jogurtą per marlę. Nubėgusios skystosios dalies neišpilkite – tai pasukos, kurias taip pat galite naudoti. Likusi tirštoji dalis – graikinis jogurtas.

Puikiai tinka ruošiant marinatus

Natūralus jogurtas puikiai tinka ir prie grilio patiekalų, kuriais atšilus orui mėgaujamės vis dažniau. Jogurtas, sumaišytas su įvairiausiais prieskoniais – mėtomis, krapais, petražolėmis, bazilikais, pagardintas druska ir pipirais, Artimųjų Rytų šalyse dažnai patiekiamas prie mėsos, kartais netgi prie žuvies. 

Be to, analogiškai paruoštas jogurtas gali tapti ne tik puikiu padažu, bet ir marinatu. Ypač jis tiks  vištienai. Pasak V. Juodkazienės, taip paruoštame jogurte vištieną marinuoti galima nuo 20 min. iki 2 val. – kuo ilgiau mėsą laikysite marinate, tuo daugiau skonio į ją įsigers ir tuo minkštesnė ji bus. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.