Šaltibarščių festivalis kvies pažvelgti į šį patiekalą naujomis akimis

Vilniuje bus minimas „Pink soup fest“ (liet. „Šaltibarščių festivalis“). Visą dieną vilniečius ir miesto svečius lydės ne tik aplink Tymo turgų vykstantys renginiai ar restoranuose laukiantys pasiūlymai, bet ir netikėtos meninės išraiškos, nustebinsiančios ne vieną šventės lankytoją.

 Šaltibarščių festivalis kvies pažvelgti į šį patiekalą naujomis akimis.<br>123rf nuotr.
 Šaltibarščių festivalis kvies pažvelgti į šį patiekalą naujomis akimis.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 14, 2023, 12:51 PM, atnaujinta May 15, 2023, 5:25 PM

Viena jų – išskirtiniai Eglės Žvirblytės meno kūriniai, kurie pagyvins vilniečiams puikiai pažįstamas vietas ir visą miesto urbanistinį peizažą, praneša Vilniaus miesto turizmo ir verslo plėtros agentūra „Go Vilnius“.

Pasak „Go Vilnius“ vadovės Ingos Romanovskienės, žaismingas menininkių požiūris į šaltibarščius leis kiekvienam prisiminti mūsų gastronomijos istoriją. Šaltibarščių festivalis apjungs gastronomiją, įvairiausias pramogas, kultūrą ir meną.

„Šaltibarščių festivalis – puiki proga sužinoti daugiau apie Lietuvos gastronominį paveldą. Vasaros laikotarpiu šaltibarščių skonį ir spalvą populiarinantys restoranai ir kavinės įkvepia didinti šios šaltos sriubos ir miesto žinomumą pasaulyje. Dėl šios priežasties pasirinkę ryškų festivalio formatą, norime kurti naują tradiciją – pradėti vasarą linksmai ir nuotaikingai, leisti suprasti žmonėms platesnę šaltibarščių reikšmę.

Menininkės Eglės Žvirblytės kūriniai, minint šią dieną, kvies pažvelgti į šaltibarščius naujomis akimis ir suteiks papildomų prieskonių dienos minėjimui. Džiaugiamės, kad savo darbais menininkė prisidės prie šventės tradicijos kūrimo – vilniečiai puikiai pažįstamose vietose juos matys ištisus metus, taip žymint renginio tęstinumą“, – sakė I. Romanovskienė.

Menininkės Eglės Žvirblytės kūriniai jau papuošė sienas Bernardinų parko kieme, o netrukus dar vienas kūrinys atsiras vilniečiams puikiai pažįstamoje vietoje – šalia Menų fabriko „Loftas“ įsikūrusioje atviroje galerijoje. Menininkės teigimu, idėja darbui kilo permąsčius Lietuvos gastronominį paveldą.

„Šaltibarščiai yra visame pasaulyje žinomas lietuvių nacionalinis patiekalas, savo išvaizda ir ingredientais išsiskiriantis iš kitų panašių patiekalų, kurį, dėl dažno vartojimo, mes esame kiek nuvertinę. Pasitarus su šventės organizatoriais, nusprendžiau šį patiekalą ir jo ingredientus perteikti ant vilniečiams puikiai pažįstamų sienų. Manau, kad būtent toks tapybos būdas yra tinkamiausias šiam festivaliui, kadangi jo peržiūrai nereikia papildomo tarpininko – galerijos arba muziejaus. Noriu, kad šie darbai kviestų pažvelgti į šaltibarščius naujomis akimis“ , – tikisi E. Žvirblytė.

Anot dailininkės, vilniečiai ir miesto svečiai galės išvysti ir žymiojo „popart“ stiliaus įkvėptų detalių. „Sugalvojau, kad pagrindiniais mano kūrinių veikėjais taps kiaušinis ir burokėlis. Piešiant man labai patinka sukurti veikėjų archetipus, jų istoriją ir pasakojimą, suteikti jiems tam tikrą koncepciją.

Taigi, ir šį kartą žinomi ingredientai pasakos apie savo atsidūrimą šaltibarščiuose, kuriuos aš kūrinyje pavadinau Meilės sriuba. Be to, viename iš savo darbų naudoju aliuziją į Andy Warhol garsiąją sriubos skardinę. Kurdama pagalvojau, kodėl tai negalėtų būti šaltibarščių skardinė“, – apie kūrinį šaltibarščių dienos proga pasakojo menininkė, kurios darbuose galima atrasti įvairių šmaikščių motyvų.

Pasak Eglės Žvirblytės, humoras jai labai svarbus elementas, be kurio neapsieina nė vienas kūrinys. „Stengiuosi visada žiūrovui palikti tam tikrą motyvą, kuris jį prajuokins. Tai atsispindės ir šiuose mano darbuose – stengiuosi žodžių žaisme užkoduoti žinutę, kurią supratęs žiūrovas nusišypsos“, – sakė meninkė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.