Kaip teisingai išvirti kiaušinius: trys ekspertai pasidalijo patarimais, vienas jų – itin netikėtas

Kaip verdate kiaušinius? Dedate juos į šaltą vandenį, o gal į verdantį? Ir ką daryti, kad būtų lengviau juos nulupti? Patarimais dalijasi biochemikas, restorano šefas ir vištų dedeklių ūkio atstovė.

Virti kiaušiniai.<br>123rf nuotr.
Virti kiaušiniai.<br>123rf nuotr.
Virti kiaušiniai.<br>123rf nuotr.
Virti kiaušiniai.<br>123rf nuotr.
 Kaip virti kiaušinius, kad jie lengviau nusiluptų?<br>123rf nuotr.
 Kaip virti kiaušinius, kad jie lengviau nusiluptų?<br>123rf nuotr.
Virti kiaušiniai.<br>123rf nuotr.
Virti kiaušiniai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 3, 2023, 7:38 AM

Mokslininko metodas: pradėkite nuo šalto vandens

Šiais laikais, kai tiek daug klaidingos informacijos, terminas „virti kiaušinį“ taip pat gal būti klaidinantis, nes kiaušinio nebūtina net virti, sako Australijos mokslininkas. Ir tikrai nereikia jaudintis, jei nespėjote atšildyti kiaušinio iki kambario temperatūros ir į puodą jį dėsite tiesiai iš šaldytuvo.

Vyresnysis maisto chemijos dėstytojas iš Melburno universiteto Ken Ng siūlo kiaušinį dėti į puodą su šaltu vandeniu ir užvirti. Kai vanduo užvirs, išjunkite ugnį, uždenkite puodą dangčiu ir palikite kiaušinį karštame vandenyje maždaug šešioms minutėms, jei norite minkšto, arba devynioms, jei norite kietai virto.

Jo teigimu, kiaušiniuose esantys baltymai (daugiausia albuminas ir globulinas) yra gana lengvai denatūruojami – tai yra, juos kaitinant lengvai keičiasi jų struktūra, spalva: „Kaitinant kiaušinio baltymą jis keičia spalvą ir struktūrą: spalv iš permatomos tampa balta nepermatoma, o lipni struktūra – kieta, tvirta.

Jei dedate kiaušinį į verdantį vandenį, užuot pradėję nuo šalto, jis per greitai denatūruojasi. Tuomet baltymas tampa labai kietas, tarsi guminis.“

Laikmačiui suskambėjus, tai yra praėjus pageidaujamam laikui, kiaušinius panardinkite į šaltą vandenį ir sustabdykite virimo procesą.

Šefo metodas: pradėkite nuo puodo verdančio vandens

Benas Shewry yra Melburno restorano „Attica“, Australijos ir tarptautiniuose apdovanojimuose ne kartą pelnęs geriausio restorano statusą, savininkas ir šefas.

Virtų vištų kiaušinių šio restorano meniu paprastai nėra, tačiau B. Shewry per savo karjerą išvirė daugybę kiaušinių. Prieš porą dešimtmečių jis buvo tuometinės Naujosios Zelandijos gubernatorės Silvijos Cartwright virtuvės šefas. Ten jis tūkstančiais gamindavo sumuštinius su kiaušiniais, kuriuos tiekdavo diplomatams, aukštiems šalies ir užsienio pareigūnams, vadovams.

B. Shewry metodas – užvirti didelį platų puodą (tai labai svarbu) vandens, tada kiaurasamčiu švelniai įleisti kiaušinius. Vandens virimą reikia kontroliuoti – jis turi virti, tačiau kiaušiniai neturi daužytis.

Virimo laikas skiriasi nelygu kiaušinių svoris ir individualūs pageidavimai. B. Shewry mėgsta minkštai virtus kiaušinių trynius su šiek tiek labiau sukietėjusiais pakraščiais. „Aš mėgstu septynias minutes virtus kiaušinius, ir tai yra šiek tiek ilgesnis virimo laikas nei verda dauguma žmonių“, – sako jis. Kietai virtas kiaušinis pasak jo, išverda per dešimt minučių.

Kiaušinių pardavėjai: patikrinkite svorį

Vištų dedeklių ūkio rinkodaros vadovė Kathrin Resma pritaria šefo B. Shewry technikai, tačiau sako, kad svarbu atkreipti dėmesį ir į kiaušinio dydį.

Pasak jos, kiaušinius pirmiau reikėtų atšildyti iki kambario temperatūros, kad jiems patekus į verdantį vandenį, nesutrūkinėtų lukštai.

Pagal šefo metodą verdant 60 g sveriantį kiaušinį šešias minutes, rezultatas bus gerai išvirtas minkštas kiaušinis.

Didesnio dydžio kiaušiniams reikia šiek tiek daugiau laiko –nuo šešių su puse iki septynių minučių.

Kaip nulupti kiaušinį

Kad kiaušinius būtų lengviau nulupti, mokslininkas Ken Ng pataria į vandenį įpilti šlakelį acto.

„Švieži kiaušiniai turi žemesnį pH lygį, todėl kiaušinio baltymas tvirtai prilimpa prie lukšto. Actas įsigeria į kiaušinio vidų ir sumažina pH lygį, dėl to kiaušinius nulupti lengviau“, – sakė jis.

Kai kurie virėjai adata praduria kiaušinio galą, ir tam mokslininkas taip pat pritaria – taip į kiaušinį virimo metu patenka vandens, membrana atsiskiria nuo lukšto, todėl jį lengviau nulupti.

Tuo metu šefas B. Shewry siūlo paprasčiausiai panardinti kiaušinius į vandenį su ledu arba nulupti juos po tekančiu šaltu vandeniu. Tai, pasak jo, „milijoną kartų lengviau“.

Parengta pagal „The Guardian“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.