Kėdainietė pasidalijo atradimais, kaip išsaugoti svogūnų laiškus žiemai: išbandykite ir jūs

Daržuose žaliuote žaliuoja svogūnų laiškai – gardiname jais salotas, sumuštinius, šaltibarščius, omletą ar kitus patiekalus. Bet kad ir kiek daug jų valgytume, dažniausiai visų suvalgyti neįmanoma.

 Svogūnų laiškai.<br> 123rf nuotr.
 Svogūnų laiškai.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 29, 2023, 8:07 AM

Ką iš jų paruošti? Ar įmanoma juos išsaugoti žiemai?

„Taip“, – patikino kėdainietė Irutė, išbandžiusi ne vieną svogūnų laiškų konservavimo metodą. Patyrusi šeimininkė sutiko pasidalinti savo atradimais.

„Mano pernykštis atradimas – džiovinti svogūnų laiškai. Nupjovusi juos nuplaunu, nusausinu ir dedu į džiovinti į orkaitę. Galima ir džiovyklėje, tik ten telpa labai nedidelis kiekis“, – patirtimi dalijasi Irutė.

Išdžiovintus svogūnų laiškus ji susmulkina elektriniu kombainu ir suberia į sausus stiklainėlius.

Džiovinti svogūnų laiškai išsaugo ir vaiskią žalią spalvą, ir nuostabų aromatą. Jie puikiai tinka gardinti sriuboms, padažams, troškiniams.

Irutė yra bandžiusi ir šaldyti svogūnų laiškus – tiek vienus, tiek kartu su kitomis prieskoninėmis žolelėmis – krapais, petražolėmis. Šis metodas jai taip pat patiko, tik tiek, kad, kaip sako pati, šaldiklyje jie užima vietos.

„Šviežius svogūnų laiškus reikia sumalti elektriniu kombainu, jeigu masė per sausa, galima įpilti aliejaus ar šiek tiek vandens. Šią tirštą masę reikia sudėti į ledų formeles, o kai sušals, perkelti į sandarius indelius“, – pasidalijo šeimininkė.

Dar vienas jos pasiūlymas – prieskoninis sviestas. Kambario temperatūros sviestą reikia sutrinti su smulkintomis prieskoninėmis žolelėmis, svogūnų laiškais, druska, suvynioti į plastikinę plėvelę ir padaryti „dešrą“. Ją laikyti šaldiklyje.

Atpjautą tokio sviesto gabalėlį galima dėti ant ką tik iškepto kepsnio ar žuvies, pagardinti sriubą, padažą, kitus patiekalus ar paprasčiausiai užsitepti ant riekelės duonos. „Tuomet net ir žiemą namai pakvimpa vasara“, – šyptelėjo kėdainietė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.