Atsargos žiemai: šis metodas nereikalauja daug pastangų, o rezultatas – puikus

Rugpjūtį vasarotojai ne tik skuba pasimėgauti paskutinėmis šiltomis dienomis ir saulės spinduliais, bet ir pasirūpinti vasaros gėrybių atsargomis žiemai. Būdų tai padaryti – ne vienas, tačiau bene populiariausias išlieka šaldymas.

 Šaldyti produktai.<br> 123rf nuotr.
 Šaldyti produktai.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 12, 2023, 7:33 PM, atnaujinta Aug 16, 2023, 11:06 AM

Savo poziciją jis išlaiko ne šiaip sau: šaldymas – sveikas, greitas ir mažiausiai skonį keičiantis konservavimo būdas, tačiau ir čia galioja kelios taisyklės.

Kas gi nepasvajoja apie gaivias, skanias, maistingas vasaros gėrybes žiemos vidury? Apie tai pagalvojus ne vienam, ko gero, susikaupia seilės. Tokį rezultatą galite pasiekti pasitelkdami šaldymo būdą, kuris nereikalauja nei daug pastangų, nei daug laiko ar investicijų.

Šaldyti galima daug maisto produktų – vaisius, daržoves, uogas, grybus, prieskonines žoleles. Žinoma, šaldant visos gėrybes praranda dalį vitaminų, maistinių medžiagų, antioksidantų ir mineralų, tačiau paprastai išsaugoma 80–90 procentų gerųjų savybių. Laikui bėgant, užšaldyti produktai praranda vis daugiau vitaminų ir mineralų, tad rekomenduojama juos suvartoti per metus, iki naujo sezono pradžios.

Užšaldytų ir vėliau atitirpintų produktų panaudojimo galimybių spektras – platus: iš daržovių, grybų galima virti troškinius, sriubas, o jas pagardinti žolelėmis; uogas ir vaisius galima naudoti kepiniams, padažams prie blynų, vaflių, trintiems kokteiliams gaminti ar kisieliams virti, jais gardinti košes, o kubeliuose sušaldytas uogas dėti į gėrimus vietoje ledukų.

Taisyklės, kaip paruošti gėrybes šaldymui

Jei nutarėte daržo, sodo ar miško gėrybes sušaldyti žiemai, vertėtų susipažinti su pagrindinėmis taisyklėmis, kurios leis džiaugtis savo darbo vaisiais. Visų pirmiausia – šaldomi vaisiai, uogos, daržovės turi būti geros būklės. Atrinkite tik gerai sunokusias, tačiau ne pernokusias, sveikas, šviežias ir nepažeistas gėrybes. Tiesa, nepatartina šaldyti gėrybių, turinčių daug vandens – pomidorų, arbūzų, agurkų.

Būtina jas tinkamai paruošti – pašalinti lapelius, kotelius, švariai, atsargiai ir nepažeidžiant nuplauti po tekančiu vandeniu, o tada gerai nusausinti – sudėti ant švaraus rankšluosčio ir laikyti tol, kol jos visiškai nudžius. Rekomenduojama prieš šaldymo procesą iš maišelių ar dėžučių išspausti kuo daugiau oro, o sudėjus daržoves, vaisius, uogas, žoleles ar grybus juos pažymėti – nurodyti produktą ir datą.

Geriausi šaldymo būdai

Bene dažniausiai šaldomas produktas – sezoninės uogos. Jei jūsų turimos uogos – sveikos ir tvirtos, jas galima šaldyti nepjaustytas – taip bus išsaugoma daugiau maistinių medžiagų. Pirmas žingsnis – švarias uogas išdėliokite ant kepimo popieriumi iškloto padėklo, tačiau labai svarbu, kad jos nesiliestų. Paruoštas uogas laikykite šaldiklyje tol, kol jos sušals, o tuomet sudėkite į šaldymo maišelius ar dėžutes.

Tiesa, prastesnės kokybės ar nestandartinio dydžio vaisių ir uogų nebūtina išmesti – jas galima išsaugoti. Stambias gėrybes supjaustykite, o sultingas apiberkite cukrumi, išmaišykite ir palaukite, kol susidarys sirupas – tuomet supilstykite į šaldymo indelius. Kitas uogas galima sutrinti, įmaišyti šiek tiek cukraus ir sušaldyti tyrės pavidalu. Ją galima supilstyti ne tik į šaldymo indelius ar maišelius, bet ir į ledukų formeles – tai labai patogu, kai norite patiekalą paskaninti nedideliu kiekiu tyrės.

Ledo kubelių formelėse patartina šaldyti ir susmulkintas bei atvėsintu virintu vandeniu užpiltas žoleles. Tuo tarpu kietas daržoves – žirnelius, šparagines pupeles, morkas, kukurūzus, žiedinius ir briuselio kopūstus, brokolius – reiktų susmulkinti ir blanširuoti: nupilti ar trumpam panardinti į verdantį vandenį, tuomet nulieti šaltu, jas išdžiovinti ir tik tada šaldyti.

Žinių nepakaks: reikalingas geras šaldytuvas

Net jei ir puikiai išmanote, kaip tinkamai šaldyti gėrybes, to gali nepakakti, jei jūsų šaldytuvas skaičiuoja paskutines dienas – juk būtent šis įrenginys saugos jas visą sezoną. Prekybos centro internete „Varlė.lt“ produkto vadovas Donatas Sedauskas sako, kad jei tokį konservavimo būdą naudojate kasmet ar norite jį išmėginti, geras šaldytuvas – būtinas.

Šiuo atveju aktualiausi dviejų kamerų šaldytuvai, turintys didelį šaldymo skyrių ir atskirą šaldiklio kamerą su atskiromis durelėmis. Šiuolaikiniai šaldytuvai būna aprūpinti sistema, kuri sumažina ledo atsiradimą šaldiklyje ir padeda išvengti šaldiklio atitirpinimo būtinybės – „No Frost“.

„Vis tik rekomenduojame rinktis šaldytuvus su „Full No Frost“ šaldymo sistema, kuri užkerta kelią šerkšno ir ledo atsiradimui tiek šaldytuvo, tiek šaldiklio skyriuose, – sako specialistas. – Ši sistema turi ir daugiau privalumų. Pavyzdžiui, šaldikliuose ant maisto produktų neatsiranda ledo sluoksnių ir maisto produktai neprilimpa vieni prie kitų.“

Tiems, kurie nori žiemai pasiruošti daugiau gėrybių ar aprūpinti gausesnę šeimą, vertėtų pasvarstyti apie specialius šaldiklius-šaldymo dėžes, kurios pasižymi itin didele talpa. Jose galima sutalpinti gausybę produktų – daržovių, vaisių, uogų, žolelių, grybų, mėsos. Tokius šaldiklius galima statyti ne tik name ir bute, bet ir prasčiau izoliuotoje patalpoje – garaže ar rūsyje, nebijant sugadinti prietaiso dėl itin žemos aplinkos temperatūros. Dalis šaldiklių veikia aplinkos temperatūrai esant net minus 15 laipsnių Celsijaus.

Šaldikliai būna aprūpinti greito užšaldymo nustatymu „Fast freeze“, tad užšaldytame maiste bus išsaugoti vitaminai ir maistingosios medžiagos. Šis nustatymas pasitarnauja ir norint užšaldyti didesnį kiekį šviežio maisto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.