Maisto ekspertai patarė, kur geriausia laikyti bulves – apie šią vietą daugelis net nepagalvotų

Bulvės yra visame pasaulyje mėgstamas produktas – dėl jų pamišę ne tik lietuviai. Nors bulvės ant daugelio stalo būna kone kasdien, maisto ekspertai sako, kad tik nedaugelis žino, kaip jas tinkamai laikyti namuose, parsinešus iš parduotuvės ar turgaus.

 Šviežios bulvės.<br> 123rf nuotr.
 Šviežios bulvės.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 7, 2023, 8:06 AM, atnaujinta Sep 7, 2023, 8:14 AM

Neturintys vėsaus rūsio bulves ir perkantys bulves po kilogramą ar keletą, kaip ir daugumą šakniavaisinių daržovių, dažniausiai laiko virtuvės spintelėje.

Taip laikomos jos išlieka tinkamos vartoti maždaug dvi savaites, bet tik su sąlyga, kad bulvės yra apsaugotos nuo drėgmės.

Jei jos gauna drėgmės – sugenda daug greičiau.

Britė maisto ekspertė Kate Hall atskleidė, kad priešingai anksčiau tvyravusiai nuomonei, neva bulvėms netinka šaldytuvas, krakmolingas daržoves iš tikrųjų reikėtų laikyti jame.

„2023 m. pradžioje Jungtinės Kralystės Maisto standartų agentūra, atsakinga už maisto higieną ir produktų saugą, pakeitė savo patarimus dėl bulvių laikymo. Ši agentūra rekomendavo bulves laikyti tamsioje, vėsioje vietoje, maždaug 6 laipsnių Celsijaus temperatūroje“, – sakė ji. 

Nauji tyrimai rodo, kad bulves ne tik saugu laikyti šaldytuve, bet tai dar ir prailgina jų tinkamumo vartoti laiką.

K. Hall paaiškino: „Anksčiau buvo teigiama, kad neturėtume laikyti bulvių šaldytuve, nes buvo baiminamasi, kad dėl to bulvėse gali atsirasti papildomo cukraus, kuris verdant ar kepant bulves virsta akrilamidu – medžiaga, kuri siejama su vėžio vystymusi.

Tačiau Maisto, vartojamų gaminių ir aplinkos cheminių medžiagų toksiškumo komiteto tyrimas įrodė, kad šis teiginys nepagrįstas, todėl šaldytuvas yra geriausia vieta laikyti bulves.“

Tiesa, yra vienas svarbus dalykas, kuris yra būtinas norint laikyti bulves šaldytuve.

Maisto saugos ekspertės Sylvios Anderson teigimu, pirmiausia nuo bulvių reikia pašalinti drėgmės perteklių.

„Dėl drėgmės bulvės gali pradėti greičiau pūti, todėl būtina jas laikyti sausas. Prieš dėdami į šaldytuvą nuvalykite visus nešvarumus ir bulvių neplaukite tol, kol būsite pasiruošę jas naudoti.

Bulvės išskiria etileno dujas, dėl kurių kiti vaisiai ir daržovės gali greičiau sunokti ir sugesti. Bulves laikykite atskirai nuo svogūnų, obuolių ir kai kurių kitų etilenui jautrių produktų, kad pailgintumėte jų tinkamumo vartoti laiką“, – dar vieną patarimą davė maisto saugos ekspertė.

Geriausias būdas apsisaugoti nuo drėgmės – suberti nuvalytas bulves į indą, išklotą popieriniais rankšluosčiais, ir laikyti ant lentynos šaldytuve. Taip laikomos bulvės šviežios išliks tris ar keturias savaites.

Jeigu per šį laiką jų nesuvalgysite, žinoma.

Parengta pagal „Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.