6 konditerio patarimai padės iškepti pačias gardžiausias cinamonines bandeles

Cinamoninės bandelės tiesiog kvepia rudeniu, o jas išsikepti – nesunku ir nebrangu. Itin purios, minkštutėlės, maloniai drėgnos ir ypač aromatingos – tokios jos bus, jeigu pasinaudosite keliomis konditerio gudrybėmis.

 Cinamoninės bandelės.<br> 123rf nuotr.
 Cinamoninės bandelės.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 4, 2023, 2:07 PM

Visa diena, skirta cinamoninėms bandelėms. Tokia yra spalio 4-oji, jeigu ją leidžiate Švedijoje. Ten minima „Kanelbullens“ – šių cinamonu kvepiančių kulinariniu švedų paveldu tapusių kepinių diena, kuomet kiekvienam kone privalu jų paskanauti.

„Pardavimų statistika rodo, kad lietuviai taip pat yra dideli kepinių su cinamonu gerbėjai, – pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. – Perkamos tiek šviežios keptos ar fasuotos bandelės su cinamonu, tiek cinamoninės pynės. Pirkėjai pamėgo ir krafiną su cinamoniniu įdaru. Tai lyg keksiukų ir mūsų vizitine kortele tapusių kruasanų meilės vaisius, viliojantis rudenišku cinamoniniu aromatu.“

Apskritai visos gardžios bandelės yra neatsiejama švediškos tradicijos „fika“ dalis, ir būtent cinamoniniai suktinukai dažnam yra tapę mėgstamiausiu dienos pasaldinimu.

Iš šalies „fika“ gali pasirodyti tiesiog kavos pertraukėlė dieną, tačiau ji giliai įsišaknijusi į švedų kultūrą ir jiems reiškia žymiai daugiau nei tik puodelį karšto gėrimo. Ji įkūnija puoselėjamą socialinę tradiciją – „fika“ yra susitikimas su draugais, šeima ar kolegomis prie kavos ir pyragaičių, kuris padeda kurti prasmingus ryšius ir draugystę.

Gudrybės, kad bandelės visuomet būtų purios ir gardžios

Įvairiuose Švedijos regionuose cinamoninės bandelės pasižymi skirtingais variantais, atspindinčiais vietos ingredientus ir kulinarines tradicijas. Pavyzdžiui, šiaurės Švedijoje į bandeles gali būti dedama bruknių, kurios klasikiniam receptui suteikia pikantiškumo ir unikalumo. Pakrančių vietovėse į bandeles gali būti dedama kitų uogų arba šaltalankių.

Cinamoninės bandelės populiarios toli gražu ne tik Skandinavijoje – jų receptai iš kartos į kartą perduodami ir įvairiose kitose Europos, Amerikos šalyse.

Pasak „Iki“ konditerio Thierry Lauvray, bandelių variacijų gali būti įvairių, tačiau kiekvienai jų pravers universalūs patarimai.

Išsikepti populiariųjų cinamoninių bandelių namuose nėra sudėtinga, nes joms prireiks paprastų ingredientų. Visgi verta žinoti pagrindines taisykles, taip pat kelis triukus, kad kaskart jos pavyktų tobulai.

1. Naudokite kambario temperatūros sviestą

„Kai kuriuose receptuose siūloma naudoti ištirpintą sviestą, tačiau skystas sviestas pareikalaus ir daugiau miltų, kad tešla neliptų. O daugiau miltų reiškia, kad bandelės bus ne tokios purios, tad verčiau dėti kambario temperatūros sviestą. Tai galioja ir kitiems kvietinių miltų tešlos kepiniams“, – pataria konditeris.

2. Neskubėkite ir skirkite laiko tešlai

Tešlą minkykite pakankamai ilgai, kad ji taptų vientisa ir elastinga. Būtent minkymo metu susiformuoja svarbios glitimo gijos, kurios lemia bandelės purumą. Taip pat Th. Lauvray siūlo nesudėti visų miltų vienu ypu – įmaišykite juos palaipsniui.

Kaip žinoti, ar tešla jau tinkama? Paimkite nedidelį gabalėlį tarp pirštų ir patraukite. Jei tešla iki plonumo tempiama netrūkinėja, ji jau paruošta.

3. Nepraleiskite kildinimo

Užmaišius tešlą, ji turi pakilti. Kildinimo laikas paprastai trunka nuo 1 iki 3 valandų, priklausomai nuo mielių kiekio ir naudojamų miltų rūšies. Taip pat galite leisti tešlai pakilti šaldytuve per naktį ir kepti bandeles ryte.

4. Kepkite su šviežiais prieskoniais

Dažnas įpratęs, kad prieskoniai gali gulėti spintelėje, regis, iki begalybės. Tačiau net ir cinamonas, kardamonas laikui bėgant praranda savo skonį, todėl Th. Lauvray pataria geriau prieskonius pirkti tuomet, kai jau planuojate kažką gaminti.

Jeigu norite ypač aromatingų kepinių, pirkite ne maltus prieskonius, o, pavyzdžiui, sveikas kardamono sėklas ir jas susimalkite patys. O bandelės bus dar pasakiškesnio kvapo ir skonio, jeigu vietoje vanilinio cukraus nusipirksite visą vanilės ankštį.

5. Negailėkite įdaro

Įdaras svarbus ne tik dėl skonio. Pasak Th. Lauvray, bet kokie įdare esantys riebalai „kepa“ bandeles iš vidaus, dėl esančios drėgmės jos tampa sultingesnės, o prieskoniai – dar aromatingesni. Kuklumui čia ne vieta.

6. Patepkite cinamonines bandeles cukraus sirupu

Kad bandelės dar labiau viliotų, iškeptas jas padenkite cukraus sirupo sluoksniu – skonis ir vaizdas bus dar geresni. „Tereikia nedideliame puode pavirti lygiomis dalimis sudėtą vandenį ir cukrų. Aptepkite šiuo karštu sirupu bandeles, kai jas tik išimate iš orkaitės. Cukraus sluoksnis bus visai plonas, tačiau gražiai blizgės“, – pataria konditeris.

Švediškų cinamoninių bandelių receptas (išeis maždaug 30 bandelių)

Reikės:

  • 25 g mielių,
  • 500 ml pieno,
  • 1 šaukštelio druskos,
  • 2 šaukštelių kardamono,
  • 150 g sviesto,
  • 135 g cukraus pudros,
  • 1 kiaušinio,
  • 780 g miltų.

Įdarui:

  • 150 g sviesto,
  • 135 g cukraus pudros,
  • 2 šaukštelių vanilinio cukraus,
  • 2 šaukštų malto cinamono.

Aptepti:

  • 1 kiaušinio,
  • cukraus sirupo.

Kaip gaminti

1. Sutrupinkite mieles į dubenį. Po truputį pilkite pieną, tuomet dėkite druską, kardamoną, minkštą sviestą, miltelinį cukrų, kiaušinį ir kvietinius miltus. Minkykite tešlą bent 5–10 min. Palikite dubenyje, užklokite ją virtuviniu rankšluosčiu ir leiskite pakilti – palikite apie 60 min.

2. Įdarui sumaišykite sviestą, miltelinį cukrų, vanilinį cukrų ir cinamoną.

3. Iškočiokite tešlą ant miltais pabarstyto darbastalio. Padalykite tešlą į dvi dalis. Kiekvieną jų iškočiokite į maždaug 35 x 50 cm dydžio stačiakampį.

4. Pusę įdaro užtepkite ant vieno tešlos lakšto. Suvyniokite jį į ritinį, kurį supjaustykite į 15–16 maždaug 2 cm storio gabalėlių.

5. Ant kepimo skardos išdėliokite bandeles perpjauta puse į viršų. Pakartokite tą patį su likusia tešla ir leiskite bandelėms pakilti – palikite jas skardoje apie 30 minučių. Įkaitinkite orkaitę iki 250 laipsnių temperatūros.

6. Kiaušinį lengvai suplakite šakute ir aptepkite juo bandeles. Kepkite orkaitės viduryje 8–10 min. Leiskite joms atvėsti ant grotelių, tuomet aptepkite cukraus sirupu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.