Šie patarimai padės paruošti puikią bulvių košę: bus puri lyg debesėlis ir labai gardi

Bulvių košė, atrodytų, vienas paprasčiausių patiekalų vos iš kelių ingredientų, kurią moka išvirti visi. Tačiau tiesa yra ta, kad kuo mažiau patiekale ingredientų, tuo svarbesnės tampa įvairios jo paruošimo subtilybės.

 Bulvių košė.<br> 123rf nuotr.
 Bulvių košė.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-10-25 11:25

Tad jei norite išsivirti purią ir minkštą, aksominę, maloniai slystančią gomuriu, ne per skystą ir ne per kietą košę, dalijamės virtuvės profesionalų patarimais, ką daryti ir ko nedaryti.

1. Klaida: bulvės sugeria per daug vandens

Turbūt nusistebėsite: juk ruošiant košę bulves pirmiausia išverdame vandenyje. Tad kuo tai blogai? Pasak virtuvės profesionalų, tokiu atveju košėje lieka mažiau vietos pienui, grietinėlei ir sviestui. O tai reiškia, kad bulvių košė nėra tokios maloniai kreminės tekstūros, kokia galėtų būti – prarandamas aksominis pojūtis burnoje.

Kad taip nenutiktų, bulves galima išvirti su lupenomis – tuomet sumažėja jų sugeriamo vandens kiekis. Išvirtas bulves reikėtų iškart nulupti, dėti į puodą virš stiprios ugnies minutei ar dviem, pakaitinti, kol išgaruos likęs vanduo, o tuomet – iškart sutrinti.

Vienas šefas pasidalijo kita gudrybe: jis nuskustas bulves išverda vandenyje, o prieš sutrindamas šiek tiek padžiovina orkaitėje.

Yra dar vienas restoraninis triukas: sudėkite bulves ant druskos sluoksnio ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje maždaug valandą arba kol suminkštės. Tuomet į košę galima įdėti daugiau sviesto ir pieno – ir nuo to ji bus tik skanesnė.

2. Klaida: leisti bulvėms atvėsti

Bulvių košė netenka purumo, jei trinama, kai bulvės atvėsta. Tai reiškia, kad į bulvių košę nereikėtų pilti šalto pieno ar grietinėlės, tik pašildžius. Taip pat ji tampa nebeskani, jeigu atvėsta, nes sustingsta krakmolas.

Kad košė liktų šilta iki pietų ar vakarienės, rekomenduojama ją laikyti 60 laipsnių temperatūros orkaitėje uždengtame inde. Geriausia virti ją prieš pat nešant ant stalo.

Todėl ir sutrinti bulves reikėtų, kol jos dar šiltos. Jei bulvės yra šaltos, jas ne tik šiek tiek sunkiau sutrinti, bet ir neišgaunama sodri, prabangi tekstūra.

3. Dar viena klaida – pertrinate bulves

Pertrynus ir permaišius bulves gaunama į klijus panaši tekstūra, todėl virtuvės šefai nerekomenduoja naudoti elektrinį trintuvą.

Bulves trinant yra labai nedidelė riba tarp purios ir lipnios, klijingos košės. Tik trinant rankiniais įrankiais galima tai pajusti.

Kai bulvės pasiekia lipnią tekstūrą, kelio atgal nėra.

Daugelis žmonių mano, kad galima išgelbėti košę įpylus daugiau skysčių, bet tai nieko nepakeičia.

4. Nesupilkite visų skysčių iš karto

Atėjus laikui įpilti grietinėlės (arba pieno) ir sviesto, reikia atminti keletą dalykų.

Pirma, rekomenduojama pašildyti grietinėlę ir sviestą kartu, kad juos būtų lengviau įmaišyti į bulves. Grietinėlę ir sviestą pašildykite nedideliame puode ant mažos ugnies, kol sviestas išsilydys.

Į bulves pilkite iš lėto ir trinkite – kad įsitikintumėte, jog konsistencija yra ne per kieta ir ne per skysta.

Net jei ir griežtai laikotės recepto, atkreipkite dėmesį į bulvių tekstūrą. Vienos rūšies bulvės gali sugerti skysčius greičiau arba lėčiau nei kitos, todėl ir reikia skysčius pilti po truputį, kad bulvių košės nepaverstumėte sriuba.

Jei skysčių padauginsite, košės nebepataisysite.

5. Rinkitės grietinėlę, o ne pieną

Jei norite, kad košė būtų sodri ir kreminė, naudokite riebią grietinėlę. Piene yra daugiau vandens, todėl košė būna ne tokia kreminė ir mažiau kvapni. O taip pat nepagailėkite sviesto – nuo to ji bus daug gardesnė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.