Kelios taisyklės padės paruošti nuostabų troškinį: mėsa tiesiog tirps burnoje

Troškinys – vienas skaniausių patiekalų šaltomis dienomis. Turint patikimą receptą ar žinant kelias taisykles, jį galima paruošti iš visai nebrangių ir paprastų ingredientų.

 Troškinys.<br> 123rf nuotr.
 Troškinys.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 28, 2023, 2:14 PM

Viską paruošus viename puode, šeimą galima maitinti net kelias dienas, o jeigu vadovausitės prekybos tinklo „Iki“ specialistų patarimais, mėsa tiesiog tirps burnoje. Svarbu tik nepadaryti kelių klaidų, dėl kurių troškinys gali prarasti skonį ir sodrumą.

Prastai pasirenkate mėsą. Troškiniai yra populiarūs kone viso pasaulio virtuvėse, nes, gera žinia – jiems puikiai tinka nebrangi mėsa.

„Renkantis mėsą žiūrėkite ne į liesesnes, brangesnes jos dalis, o į tvirtesnius ir pigesnius gabalus. Ilgai ir lėtai besitroškinanti liesa mėsa, pavyzdžiui, nugarinė, vištienos krūtinėlė, gali tapti kietoka ir sunkiau kramtoma. Tuo metu sprandinė, mentė, vištienos, kalakutienos šlaunelių mėsa ar specialiai troškinimui jau supjaustyta mėsa bus gardesnė ir sodresnė. Jeigu ieškote maltos mėsos aitriųjų paprikų troškiniui, taip pat ją verta rinktis su šiek tiek daugiau riebalų“, – sako „Iki“ mėsos technologas Gintaras Bičkovas.

Būtent įvairiausios smulkintos mėsos pardavimai Lietuvoje smarkiai išauga šaltuoju metų laiku, pastebi Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė. Smulkinta mėsa – universalus produktas, iš jos dažniausiai gaminami kotletai ar įdaras cepelinams, koldūnams, bet ne mažiau šis produktas tinka įvairioms sriuboms, sotiems troškiniams.

„Lietuviai daugiausiai nuperka kiaulienos, tačiau bėgant metams stabiliai auga ir jautienos pardavimai, pirkėjai atranda veršieną, išbando ir įvairesnes paukštienos rūšis – ne tik vištieną, bet renkasi ir kalakuto, o šventėms – ir anties mėsą“, – teigia V. Budrienė.

Į troškinį dedate dar žalią mėsą. Nesvarbu, ar ruošiate troškinį ant viryklės, ar apkepą orkaitėje, pirmiausia mėsą svarbu apkepti, pabrėžia G. Bičkovas. Tą rekomenduojama daryti neskubinant proceso, nedidelėmis porcijomis, atidžiai apkepant visus mėsos gabaliukus. Būtent šio etapo metu jau pradedamas kurti gilus, išraiškingas troškinio skonis.

Daržoves supjaustote netinkamai ir verdate per ilgai. Troškinį kuria ne tik mėsa, bet jo skonį subalansuoja bei naudingų medžiagų prideda ir daržovės. Kokias jas rinksitės – jūsų skonio ir sezono reikalas. Visgi „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė atkreipia dėmesį, kad jas ruošiant svarbu atsiminti du dalykus.

„Jeigu norite troškiniui skirti kuo mažiau laiko ir dėmesio, rinkitės tokias daržovės, kurių virimo laikas yra panašus. Be to, kad iš tiesų taip būtų, jas derėtų supjaustyti ir maždaug vienodo dydžio gabaliukais. Priešingu atveju gali tekti valgyti patiekalą su pervirusiomis morkomis ir apyžalėmis bulvėmis“, – pataria G. Urbonavičiūtė.

Antra, atminkite, kad mėsą reikės virti ilgiau nei daržoves, tad nesumeskite visko į vieną puodą ir nepalikite troškintis. Gali būti, kad kol mėsa bus paruošta, daržovės jau bus virtusios koše. Jas dėti į puodą reikėtų tik tuomet, kai mėsos gabalai jau bus minkšti, likus maždaug 20 minučių iki virimo pabaigos. Jeigu naudojate ir greitai paruošiamas daržoves, pavyzdžiui, žirnelius, juos dėkite visai gamybos pabaigoje.

Bandote procesą paskubinti. Skanaus, burnoje tirpstančio troškinio paslaptis – lėtas ir ilgas virimas, kadangi tuomet mėsa taps maloniai minkšta. Troškiniui reikia mažos ugnies, kad mėsos riebalai bei kolagenas pakankamai suirtų. Tuomet jie ištirps sultinyje, taip suteikdami daugiau skonio bei sodrumo. Tam paprastai reikia 1–2 valandų, jeigu troškinate raudoną mėsą.

Pamirštate įdėti šiek tiek rūgšties. Kaip ir kiekviename patiekale, troškinio sėkmės paslaptis yra tinkamas skonių balansas. Šiek tiek rūgščių ingredientų skonį pagyvins, taip pat sodrus ir sotus patiekalas neatrodys toks sunkus. Rinktis yra iš ko – galite įpilti sauso vyno, šiek tiek acto ar citrinos sulčių, pataria G. Urbonavičiūtė.

Kulinarijos technologė taip pat siūlo du troškinių receptus, kuriuos pasigaminti bus visai nesunku ir nebrangu.

Neišmeskite maisto: gardus troškinys su mėsos likučiais iš šaldytuvo

Reikės:

  • 250 g virtos ar keptos mėsos likučių,
  • 2 skiltelių česnako,
  • alyvuogių aliejaus,
  • 1 skardinės (400 g) konservuotų pomidorų,
  • 2 puodelių jautienos sultinio,
  • 2 indelių (po 400 g) konservuotų baltųjų pupelių,
  • druskos,
  • pipirų,
  • 250 g žalumynų (pvz., mažų „Romaine“ salotos lapų, špinatų, gražgarsčių).

Kaip gaminti

1. Dideliame puode alyvuogių aliejuje pakepinkite česnaką, kol jis taps auksinis (1–2 min.).

2. Sudėkite konservuotus pomidorus su sultimis. Supilkite jautienos sultinį. Įmaišykite pupeles, smulkintą mėsą ir prieskonius. Užvirkite.

3. Sumažinkite ugnį ir neuždengę virkite 5 minutes. Įmaišykite žalumynus ir virkite, kol suminkštės (apie 1–2 minutes).

4. Patiekite su paskrudinta duona.

Jaukus ir kvapnus troškinys su vištiena, obuoliais ir kopūstais

Reikės:

  • visos vištos, supjaustytos dalimis arba mėgstamų vištienos dalių,
  • 60 ml obuolių sidro acto,
  • pusės šaukštelio malto muskato,
  • 6 gvazdikėlių,
  • pusės šaukštelio druskos,
  • 3 morkų,
  • ketvirtadalio šaukštelio pipirų,
  • 6 obuolių,
  • 2 šaukštų Dižono garstyčių,
  • 90 g (1 puodelio) kopūsto,
  • 1,75 puodelio karšto vištienos sultinio,
  • 1 puodelio obuolienės.

Kaip gaminti

1. Dideliame puode, kuriame ir gaminsite troškinį, įkaitinkite šiek tiek aliejaus ir apkepkite vištos gabalėlius. Jie turi gerai paruduoti iš visų pusių, tai užtruks apie minučių.

2. Per tą laiką morkas nulupkite ir supjaustykite griežinėliais, obuolius – riekelėmis.

3. Apkepusią vištieną pabarstykite muskato riešutu, druska ir pipirais. Vištienos gabalėlius aptepkite garstyčiomis. Į puodą su vištiena supilkite karštą sultinį, actą, sudėkite gvazdikėlius ir morkas; užvirinkite. Uždenkite, sumažinkite ugnį iki silpnos ir virkite 15 minučių.

4. Tuomet sudėkite obuolius ir virkite 5 minutes. Tada sudėkite kopūstus. Virkite uždengę dar apie 10 minučių arba tol, kol vištiena bus lengvai praduriama šakute.

5. Vištieną ir daržoves išimkite ir sudėkite į dubenį. Į likusį skystį supilkite obuolienę ir išmaišykite; pavirkite ant didelės ugnies 5 minutes ir supilkite ant vištienos ir daržovių. Šalia dera šilta nesaldi bandelė ar ryžiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.