Pamokė, kaip patobulinti greitai paruošiamus makaronus: gamyba paprasta, o rezultatas – fantastiškas

Greitai paruošiami makaronai – ypač paprastas ir pigus maistas, neatsiejamas nuo studijų metų. Jie paruošiami vos per kelias minutes, o jeigu pasinaudosite „Iki“ kulinarijos technologės Gailės Urbonavičiūtės patarimais, visai nesunkiai ir nebrangiai iš jų paruošite sotesnį ir maistingesnį patiekalą.

 Makaronai.<br> 123rf nuotr.
 Makaronai.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-12-03 12:31

„Šiuolaikiniams pirkėjams rūpi tiek kaina, tiek patogumas. Kasmet stebime stabilų vartojimui jau paruošto maisto paklausos augimą: salotų, kulinarijos patiekalų, sriubų, užkandžių. Greitai paruošiamos sriubos, makaronai irgi paklausios, nepriklausomai nuo metų laiko. Taupantiems laiką ir pinigus taip pat itin gelbsti „paruoštukai“ – pavyzdžiui, jau marinuota mėsa, šaldyta tešla kepiniams arba supjaustytų salotų mišinys gali gerokai sutrumpinti laiką virtuvėje“, – sako Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė.

Įdomūs faktai apie greitai paruošiamus makaronus

Greitai paruošiami makaronai – kulinarinis fenomenas, sukėlęs revoliuciją greito ir patogaus valgyti maisto srityje. Jų šaknys – XX amžiaus šeštojo dešimtmečio Japonijoje. Momofuku Ando siekė sukurti lengvai paruošiamą patiekalą, kuris padėtų spręsti maisto trūkumo problemą po Antrojo pasaulinio karo.

Dabar žinomi kaip nebrangus maistas, iš tiesų pradžioje pradėti gaminti komerciniu būdu pradžioje jie buvo beveik prabangos prekė, nes buvo gaminami iš itin kokybiškų ingredientų, o japoniški makaronai „udon“ buvo gerokai pigesni. Ilgainiui greito paruošimo makaronų gamyba persikėlė į Vietnamą, labai greitai atsirado konkurencija, o ingredientai pradėti keisti pigesniais dirbtiniais ir perdirbtais pakaitalais.

Ilgainiui greitai paruošiami makaronai tapo ne tik kulinariniu, bet ir kultūriniu fenomenu. Skaičiuojama, kad kasmet pasaulyje suvartojama per 120 mlrd. porcijų greitai paruošimų makaronų. Jų populiarumą įvairiuose pasaulio kampeliuose lemia tai, kad jie be galo pigūs, patogūs valgyti, o gamyba tetrunka kelias minutes.

Tiesa, šis patiekalas yra kritikuojamas sveiko maisto šalininkų, mitybos žinovų. Visgi, bėgant metams jie tapo sveikesni, pavyzdžiui, gaminami pilno grūdo makaronai ir makaronai su sumažintu natrio kiekiu.

Patobulinkite makaronus įvairiais priedais

Pridėkite kiaušinį. Kiaušinį rasite kone kiekvienų namų šaldytuve, ir jis bemat greitai paruošiamus makaronus pavers sotesniu patiekalu ir papildys baltymais.

Yra keli būdai, kaip tą padaryti. Galite įdėti skystai virtą kiaušinį – tuomet išleistas trynys susimaišys su sultiniu ir virs gardžia kremine sriuba. Panašų efektą suteiks ir vidutiniškai keptas kiaušinis. Galite į makaronus įdėti ir kietai virto kiaušinio ketvirčių, o jeigu ieškote įdomesnio varianto – išplakite kiaušinį indelyje ir supilkite juos į verdamus makaronus.

Praturtinkite daržovėmis. Taip papildysite ne patį sveikiausią patiekalą maistingais priedais, o kartu ir suteiksite naujų skonių. Čia galima išnaudoti savo išradingumą – naudoti tiek šviežias, tiek šaldytas daržoves, rinktis jas pagal savo skonį.

„Prie greitai paruošiamų makaronų tiks supjaustyti kopūstai, špinatai, įvairūs daigai, „bok choy“ salotos, plonai arba šiaudeliais pjaustytos morkos, konservuoti kukurūzai, žirneliai, „edamame“ pupelės, ridikėliai, brokoliai. Naudokite tokias daržoves, kurių nereikia termiškai apdoroti, ir kurios tiesiog sušils nuo makaronų ir sultinio. Skonį taip pat pagerins pakeptas česnakas, imbieras, svogūnų laiškai“, – vardija G. Urbonavičiūtė.

Papjaustykite grybų. Klasikinį rameno ingredientą galite panaudoti ir greitai paruošiamiems makaronams. Paprasčiau nei paprasta – tiesiog pakepkite mėgstamos rūšies grybus su šlakeliu aliejaus ar sviesto keptuvėje, pagardinkite juos pipirais, vos vos druskos ir sudėkite į paruoštus makaronus. Taip jie pasipildys sodriu žemišku skoniu, pagerės skonis ir tekstūra.

Įdėkite žemės riešutų sviesto. Tai gal skamba kiek neįprastai, tačiau G. Urbonavičiūtė patikina – šis priedas suteiks kremiškumo ir gylio skoniams. Galima paprasčiausiai įdėti šaukštą žemės riešutų sviesto į jau paruoštus karštus makaronus, ištirpinti ir gerai sumaišyti.

„Verta ir skirti 10 minučių, kad pasigamintumėte dar skanesnį padažą iš visai paprastų ingredientų. Sumaišykite šaukštą žemės riešutų sviesto, šaukštelį mėgstamo aštraus padažo, šiek tiek medaus, išspaustą česnako skiltelę ir makaronų pakelyje rastus prieskonius. Įpilkite į šį mišinį šiek tiek vandens nuo užpiltų makaronų, gerai išmaišykite ir supilkite ant ramenų. Galite pagardinti ir sezamo sėklomis, šiek tiek sojų padažo ar pjaustytais svogūnų laiškais“, – pasakoja kulinarijos technologė.

Pasigaminkite sviesto ir rudojo cukraus padažą. Socialiniuose tinkluose išpopuliarėjęs receptas – tai kreminiai, pikantiški greitai paruošiami makaronai, kurie tuo pat metu yra aštrūs, saldūs ir sūrūs.

„Gamyba visai paprasta, o rezultatas – fantastiškas. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, įdėkite išspausto česnako ir šiek tiek pakepkite. Tuomet įdėkite aitriųjų paprikų dribsnių, įberkite rudojo cukraus ir šlakelį sojų padažo. Ragaukite ir įdėkite kurio nors ingrediento daugiau, kad padažas būtų subalansuotas pagal jūsų skonį. Makaronus ruoškite be prieskonių, juos nusausinkite ir sudėkite į keptuvę su padažu. Gerai išmaišykite – ir patiekalas jau paruoštas. Beje, jis derės ir su kiaušiniu“, – pataria maisto gamybos žinovė.

Įdėkite baltymų – vištienos, šoninės ar krevečių. Visiškai lengva – tiesiog pakepkite keptuvėje to, ko turite namuose, tuomet supjaustykite mėsą plonais griežinėliais ir sudėkite ant paruoštų makaronų. Dar geriau, jei tai derinsite ir su anksčiau minėtomis daržovėmis.

Šlakelis sojų padažo arba sezamų sėklos iškart pagerins skonį. Paprasčiausią patiekalą į kitą lygį pakelti gali vos vienas nebrangus ingredientas. Į paruoštus makaronus įpilkite vos šlakelį umami skoniu pasižyminčio sojų padažo. Nepadauginkite, kad nebūtų per sūru. Taip pat elegancijos ir geresnio skonio patiekalui suteiks ant viršaus pabarstytos sezamų sėklos, o jeigu turite – ir šlakelis sezamų aliejaus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.