Specialistai primena: velykinio stalo šedevrus ruoškite saugiai

Artėjančios Velykos tai metas, kada namai ir vėl prisipildo pavasarine šiluma, o stalas nukraunamas gardžiais ir kvepiančiais patiekalais, užkandžiais bei skanėstais.

Gaminimas virtuvėje.<br>123rf nuotr.
Gaminimas virtuvėje.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 30, 2024, 9:45 AM

Per šias šventes jau tapo įprasta artimuosius stebinti naujais kulinariniais šedevrais ir sugalvoti, kaip tradicinius patiekalus pagaminti kitaip. Vis dėl to, reikėtų nepamiršti, kaip paruošti maistą kokybiškai, kad šventės praeitų ramiai ir saugiai.

VMVT specialistai paruošė patarimus, kaip pasirengti vienai gražiausių pavasario švenčių:

  • Būdami virtuvėje laikykitės higienos, dažnai plaukite rankas, kruopščiai nuplaukite ir nusausinkite indus, stalviršius ir paviršius, ant kurių buvo ruošiama žalia mėsa ar paukštiena, žuvis.
  • Naudokite atskiras pjaustymo lenteles ir peilius skirtingų rūšių maistui. Jei tokios galimybės nėra nuolatos kruopščiai plaukite maisto ruošimui skirtus įrankius indų plovimo skysčiu.
  • Užtikrinkite kruopštų ir tinkamą maisto, ypač mėsos, paukštienos ir jūros gėrybių, virimą, kepimą ar apdorojimą. Gamindami atkreipkite dėmesį į temperatūrą – šiluma apdorojamo maisto vidutinė temperatūra turi pasiekti +75 °C.
  • Paruoštus patiekalus ir maisto likučius laikykite šaldytuve, atskirtuose indeliuose, lėkštėse.
  • Produktus vartokite laikydamiesi gamintojo nurodytų reikalavimų: atkreipkite dėmesį į laikymo sąlygas (temperatūrą, tinkamumo vartoti terminą). Nepalikite pagaminto ar apdoroto maisto kambario temperatūroje ilgiau nei 2 valandas; tortus su kremais ir greitai gendančius desertus laikykite šaldytuve.
  • Šaldytuve turi būti užtikrinta šalto oro cirkuliacija, tad neperkraukite jo;
  • Maisto ruošimui ir vartojimui naudokite kokybišką ir saugų geriamąjį vandenį, rinkitės šviežius maisto produktus, švariai nuplaukite daržoves, vaisius, uogas.
  • Jei nusprendėte užšaldyti nepanaudotus maisto produktus, kurių galiojimo laikas dar nepasibaigęs, tinkamai supakuokite juos porcijomis, į sandarias pakuotes ir laikykite ne žemesnėje kaip -18 °C temperatūroje.

Taip pat, atkreipiame dėmesį, kad dėl švenčių metu ruošiamų patiekalų gausos nemažai nesuvartoto maisto vis dar yra išmetama. VMVT skatina suplanuoti šventę taip, kad būtų kuo mažiau maisto eikvojimo:

  • Įvertinkite tikslų svečių skaičių ir atitinkamai suplanuokite valgiaraštį, kad liktų kuo mažiau maisto likučių;
  • Rekomenduojame maisto likučius naudoti tik kelias dienas;
  • Tinkamai laikykite maistą: pasirūpinkite tinkamu greitai gendančių produktų laikymu, kad jie nesugestų per anksti;
  • Skatinkite vartoti mažesnes porcijas: paraginkite svečius iš pradžių imti mažesnes porcijas, o jei reikia, valgyti antrą kartą, kad sumažėtų nesuvalgyto ir išmetamo maisto kiekis.

Taikydami šiuos patarimus, galime prisidėti prie maisto švaistymo problemos mažinimo per šventes ir prisijungti prie tvaresnio ir sąmoningesnio požiūrio į maisto vartojimą.

Naujienų portalas lrytas.lt skaitytojams paruošė Velykų žaidimą. Žaiskite ir laimėkite Lrytas Premium prenumeratą!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.