Tik ne į šaldytuvą: ekspertai atskleidžia, kodėl negalima ten laikyti pomidorų

Obuoliai, braškės, apelsinai, vynuogės, salotos, agurkai – tik dalis šviežių vaisių ir daržovių, kurias randame parduotuvių lentynose, o ir atvažiuoja jie net iš tolimiausių pasaulio kampelių. Apie tai, kokį kelią iki pirkėjų namų turi įveikti švieži produktai bei kaip užtikrinama jų kokybės kontrolė.

Pomidorai.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Pomidorai.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Vaisiai ir daržovės.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Vaisiai ir daržovės.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2024-04-03 10:08

„Gyvename nuolatiniame judesyje: kiekvieną dieną į sandėlį atvyksta švieži produktai ir kiekvieną dieną jie iškeliauja į parduotuves, iš kur patenka į mūsų pirkėjų krepšius.

Tam, kad juos pasiektų tik kokybiški vaisiai ir daržovės, visi į sandėlį atvykę produktai išsamiai patikrinami pagal griežtą tvarką, atitinkančią aukštus standartus“, – sako „Lidl Lietuva“ komercijos vadovas Lukas Gudas.

Pašnekovas pasakoja, kad atidžiai vertinamos įvairios detalės. Pavyzdžiui, atvežtų obuolių kalibras, t. y. skersmuo, vaisiaus paviršiaus spalvos plotas, kietumas ir saldumas – tam pasitelkiamas specialus prietaisas – refraktometras. Papildomai, obuolių, taip pat nektarinų, kriaušių ir kitų produktų kietumas matuojamas jau kitu prietaisu – penetrometru.

Visko nelaiko vienoje patalpoje

Sandėlyje patikrinus atvežtų šviežių vaisių ir daržovių kokybę, jie yra perkeliami į kitas patalpas, kol lauks kelionės į parduotuves. Tai daroma atsižvelgiant į konkrečių produktų savybes.

„Siekiant kuo ilgiau išlaikyti tinkamiausias šviežių vaisių ir daržovių skonio savybes, jie yra suskirstyti į skirtingas kategorijas, po to perkeliant į skyrius, kur palaikoma atitinkama temperatūra. Tuomet švieži produktai pasiekia parduotuves, kur jų jau laukia pirkėjai.

Kol kiti skaičiuoja valandas perrinkdami vaisius ir daržoves, mes įgyvendiname tokį procesą, kuris leidžia kasdien užtikrinti aukščiausios kokybės vaisių ir daržovių patekimą į parduotuves – būtent to, ko ir nori pirkėjai“, – pasakoja L.Gudas.

Atstovas paaiškina, kad produktai sandėlyje laikomi dviejuose temperatūros režimuose: esant 4 laipsnių šilumai ir dideliam – 85 proc. ir daugiau – santykiniam oro drėgnumui arba 14 laipsnių šilumai. Žemesnėje temperatūroje laikomos salotos ir vynuogės, o kiti produktai, pavyzdžiui, svogūnai, paprikos, pomidorai ir kt., laikomi sąlyginai šilčiau.

„Švieži produktai tokiose skirtingose aplinkose laikomi pagal griežtą tvarką, nes jei koks arbūzas ar bananas pateks į pakankamai žemos temperatūros, tarkim, 8 laipsnių šilumos, aplinką, vaisius bus pažeistas, o jo skonio savybės pakis negrįžtamai.

Beje, tai galioja ir namuose, todėl jei nusipirkote pomidorų ir laikote juos šaldytuve, ištraukite ir paragaukite – pomidorų skonis bus tikrai ne toks, koks turėtų būti“, – pabrėžia L.Gudas.

Kokybė turi būti prižiūrima griežtai

Jau įprasta, kad parduotuvių lentynose Lietuvoje puikuojasi švieži vaisiai ir daržovės kone iš viso pasaulio – ant prekių kainų etikečių, taip pat kitose vietose nurodoma jų kilmės šalis. Tačiau pirkėjai domisi, kaip sužinoti, ar švieži produktai – tikrai kokybiški.

„Vietiniai ir sezoniniai produktai – dažnas Lietuvos gyventojų pasirinkimas. Tačiau siekiame užtikrinti, kad mėgstamais vaisiais ir daržovėmis pirkėjai galėtų mėgautis visus metus, todėl šviežių vaisių ir daržovių tiekėjams taikome itin aukštus reikalavimus“, – teigia komercijos vadovas.

Šviežių vaisių ir daržovių tiekėjų prekybos tinklas reikalauja taikyti gerąją žemės ūkio praktiką pagal „Global G.A.P.“ sertifikavimo programą ir turėti atitinkamą sertifikatą, kuris įrodo, kad ūkyje yra tinkamai laikomasi saugos, kokybės bei aplinkos tausojimo reikalavimų. Vykdant programoje numatytų reikalavimų laikymosi kontrolę.

Be jau paminėto sertifikato, prekybos tinklas tiekėjams taiko ir papildomą reikalavimą – jie privalo turėti ir GRASP sertifikatą. Jis įrodo tiekėjo socialinę atsakomybę darbuotojų atžvilgiu.

„Vien tik tvaraus ūkininkavimo ar griežtų aplinkosaugos reikalavimų laikytis nepakanka – reikalaujame, kad šviežių vaisių ir daržovių tiekėjai taip pat daug dėmesio skirtų ir savo darbuotojų gerovei, tinkamoms jų darbo sąlygoms.

Jei norime, kad pirkėjas jaustųsi laimingas kąsdamas šviežią raudonskruostį obuolį, jį turi užauginti ir nuskinti laimingas ūkininkas“, – sako komercijos vadovas L.Gudas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?