Kyla noras įsigyti naują lauko grilį? Štai ką turėtumėte žinoti

Bundanti gamta ir šylantis oras – požymis, kad jau pats metas atidaryti grilio sezoną! Grilio vakarai – neabejotinai viena populiariausių šiltojo sezono pramogų, suburianti šeimą, draugus ir dovanojanti galimybę pasimėgauti pačiais skaniausiais patiekalais.

Grilis.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Grilis.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 5, 2024, 2:47 PM, atnaujinta Apr 9, 2024, 2:49 PM

Jų diapazonas seniai peržengė mėsos kepinių barjerą – šiuolaikiniai griliai suteikia itin plačias gaminimo galimybes.

Jau planuojate smagius vakarus su kompanija ir grilyje ruoštu maistu? Puiku – tam tikrai nereikia laukti vasaros. Pavasaris – pats metas nuvalyti dulkes nuo turimos kepsninės ar grilio ir leistis kvapų bei skonių patirtį.

Vis tik pirmiausia būtina įsivertinti, ar jūsų turimas daiktas dar atitinka kokybės standartus ir jūsų poreikius. Galbūt atėjo metas atsinaujinti? O gal grilio vis dar neturite, nors seniai apie jį svajojote?

Bet kuriuo atveju pirmiausia iškyla klausimas – kokį grilį išsirinkti? Atsakyti į šį klausimą galima greitai ir paprastai. Svarbiausia – žinoti, kokiomis savybėmis pasižymi skirtingi grilių tipai, dažniausiai skirstomi pagal maitinimo rūšį.

Klasikinė šašlykinė, anglinis ar dujinis grilis?

Klasikinės malkomis kūrenamos lauko kepsninės – šašlykinės. Ko gero, daugelis yra ragavę šašlykinėje keptų mėsos patiekalų ir puikiai prisimena išskirtinį jų skonį.

Ne vienas tikriausiai prisimena ir tai, kad mėsos kepimas šašlykinėje reikalaudavo daug laiko, itin didelio įsitraukimo ir priežiūros – sudegus malkoms pasiekiama didelė kaitra, kurios nėra galima reguliuoti, tad maistą reikia nuolat stebėti.

Ne tokio lepaus gaminimo proceso galima tikėtis pasirinkus anglinį grilį. Šis grilių tipas – vienas žinomiausių ir populiariausių, daugelio mėgstamas dėl maistui suteikiamo intensyvaus, dūminio skonio.

Vis tik, jei grilio kūrimui, priežiūrai ir maisto kepimui nenorite skirti daug laiko, vertėtų pagalvoti apie kitus grilių tipus. Puiki alternatyva – dujinis grilis. Ant tokio grilio ruošiamas maistas nepasižymi dūminiu skoniu, tačiau tai atperka kiti privalumai. Jis paprastai užkaista vos per 10 minučių, be to, yra paprasčiau naudojamas ir švaresnis nei anglinis, mat nereikia nuolat valyti pelenų.

Populiariausios kepsninės: mėgstamos dėl daugybės priežasčių

Vis tik prekybos centro internete „Varlė.lt“ produkto vadovas Aivaras Saniukas pabrėžia, kad pastaraisiais metais bene populiariausias grilių tipas – Kamado tipo kepsninės. Šios kepsninės – tikras rinkos hitas, pirkėjų mėgstamos dėl daugybės priežasčių.

Pirmiausia, iš karščiui atsparios keramikos gaminamos kepsninės konstrukcijos padeda ilgai išsaugoti karštį ir pasiekti iki 400 °C kepimo temperatūrą, be to, ugniai atsparios medžiagos apsaugo kepsninę nuo skilinėjimo.

Šio tipo kepsninės greitai įkaista – nesudėtingus patiekalus čia gaminti galima jau po 10 minučių. Paprastai Kamado kepsninių kūrenimui naudojamos medžio anglys. Stambios frakcijos kietmedžio anglimis kepsninę galima įkaitinti iki 300 ir daugiau laipsnių, kas yra būtina norint išsikepti skanią picą. Vis dėlto tai – ne vieninteliai Kamado kepsninių privalumai, tikina specialistas.

„Kamado kepsninėse galima labai tiksliai reguliuoti oro srautą ir temperatūrą, todėl jos labai panašios į malkomis kūrenamas krosnis. Negana to, Kamado tipo kepsninės suteikia itin daug maisto gaminimo galimybių: jose galima kepti picą, blynus, duoną, gaminti plovą, rūkyti mėsą, paukštieną ir žuvį“, – pasakoja prekybos centro internete specialistas A.Saniukas.

Patogiam kepimui reikia pasirūpinti ne tik kokybiškomis anglimis, bet ir kitais grilio priedais. Kokybiški kepsninės įrankiai pravers vartant mėsainio paplotėlius ar vištienos sparnelius, kazane pasigaminsite nuostabų plovą, elektrinis įdegėjas padės įkurti kepsninę vos per kelias minutes, o picos akmuo padės paruošti skanią picą. Ir tai tik dalis nepamainomų priedų, kurie padaro gaminimo procesą vienu malonumu.

Ne mažiau svarbus kamado kepsninių privalumas – nesudėtinga jų priežiūra. Suodžius ir kitas apnašas patogu nuvalyti vieliniu šepečiu, visi valomi paviršiai lengvai pasiekiami. Grotelių valymui galima naudoti sertifikuotus valiklius ar grilio servetėles, o dažniausiai naudojamas būdas, įkaitinus kepsninę, groteles tiesiog nuvalyti šepečiu.

Nepamirškite saugumo

Vis dėl to A.Saniukas įspėja, kad kokybiškas pirkinys neatleidžia nuo atsakomybės – naudojant lauko grilį negalima pamiršti saugumo instrukcijų.

„Nesvarbu, kokį grilį pasirinksite, turite būti atsargūs, prižiūrėti vaikus – neapdairumas gali tapti traumų priežastimi. Pavyzdžiui, dujinis grilis gali pasiekti didesnį nei 450 °C karštį, todėl neišvengiamai įkaista ir grilio išorė. Prie jo šiukštu neprisilieskite“, – įspėja specialistas.

Anglinius grilius specialistas pataria uždegti naudojant ugnies įdegtukus, taip pat galima naudoti elektrinį ar dujinį degiklį. Nerekomenduojama naudoti degaus skysčio – tai gali būti nesaugu, be to, maistas gali įgauti nepageidaujamą skonį. Keraminėse kepsninėse jį naudoti griežtai draudžiama, nes gali įsigerti į kepsninės sieneles ir nepataisomai sugadinti.

Svarbu pagalvoti ir apie maisto kokybę bei jų apsaugą nuo įvairių bakterijų. Būdami lauke, produktus ir patiekalus pridenkite ir laikykite vėsioje vietoje, geriausiai – neneškite jo į lauką tol, kol neatėjo laikas gaminti.

Tuo atveju, jei mėsą kepate sutemus, geriau nebandykite patys nuspėti, ar ji tinkamai iškepė – geriau naudokite mėsos termometrą. Tai ypač aktualu kepant paukštieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.