Obuolys obuoliui nelygu: ekspertai paaiškino, kaip atskirti tikrai kokybišką produktą

Vaisiai ir daržovės – neatsiejama kasdienės mitybos dalis tiek vaikams, tiek ir suaugusiems. Jų pasirinkimas – itin didelis: nuo lietuviams įprastų bulvių iki papajų ar kitų egzotiškų vaisių. Ekspertai atskleidžia, pagal kokius kriterijus atskirti kokybiškus vaisius ir kaip juos pastebėti parduotuvėje.

Švieži vaisiai ir daržovės.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Švieži vaisiai ir daržovės.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Šviežios daržovės.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Šviežios daržovės.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 6, 2024, 9:20 AM

Į Lietuvą atkeliaujantys, taip pat čia užauginti vaisiai ir daržovės privalo atitikti būtinuosius Europos Sąjungos (ES) kokybinius reikalavimus. Jie numato, kad visi produktai turi būti tvarkingi, be pašalinių kvapų, skonių ir pan.

„Jų būklė turi būti tokia, kad jie nenukentėtų nei vežant, nei tvarkant, ir kad pirkėjus pasiektų tinkamos išvaizdos – sveiki, nesugedę ir švarūs. Produktai taip pat privalo būti be jokių matomų pašalinių medžiagų, kenkėjų, perteklinės išorinės drėgmės, pašalinių kvapų ir, žinoma, skonio.

Kitaip tariant, obuolys ar bananas ir turi būti kaip obuolys ar bananas, tiek savo išvaizda, tiek skoniu ir kvapu“, – sako „Lidl Lietuva“ komercijos vadovas Lukas Gudas.

Vaisių ir daržovių klasės: ką jos nurodo?

Į Lietuvos rinką, taip pat ES šalis leidžiama atvežti tik saugius, atitinkamos kokybės šviežius vaisius ir daržoves. Kaip paaiškina L.Gudas, čia patenkantys švieži vaisiai ir daržovės yra skirstomi į klases arba neskirstomi – tarp pastarųjų patenka egzotiški vaisiai.

„Mangai, ananasai ir kiti, iš tolimų kraštų į Lietuvą atvežami egzotiški vaisiai neskirstomi į kokybines klases. Tačiau bananai, nors taip pat egzotiški, jau yra skirstomi į klases. Įdomu tai, kad jų kokybei taikomas atskiras ES reglamentas. Be to, jų pirkėjai per metus nuperka daugiau nei obuolių ar mangų, tad jie pagrįstai tituluojami vaisiumi Nr. 1 Lietuvoje“, – teigia atstovas.

Pagal ES reglamentus, į specialias klases skirstomi obuoliai, citrusiniai vaisiai, kiviai, salotos, persikai ir nektarinai, kriaušės, braškės ir žemuogės, saldžiosios paprikos, valgomosios vynuogės, pomidorai.

Lietuvoje papildomai stebima ir bulvių kokybė. Šviežių vaisių ir daržovių klasės nurodytos kainolapiuose, taip pat – ant šviežių produktų dėžių, kuriose sukrauti vaisiai ir daržovės, jų pakuočių ir etikečių.

Dažniausiai parduotuvių lentynose pasitaikančios – pirma ir antra. Pirmos klasės produktai turi būti sveiki, nesugedę ir švarūs, be jokių pažeidimų. Antros klasės produktams leidžiama turėti iki 10 proc. kokybės pažeidimų, taip pat galimi dydžio, formos ir spalvos nukrypimai. Tačiau šios klasės vaisių ir daržovių parduotuvėse – itin mažai.

„Iš esmės, kiekviena klasė apibrėžia šviežių vaisių ir daržovių atitikimą tam tikriems, griežtiems reikalavimams: produktai turi būti tolygūs, daugmaž tokio pat dydžio, sveiki tiek viduje, tiek ir išorėje, be pažeidimų.

Tačiau būtent pirmos klasės vaisių ir daržovių parduotuvėse daugiausia, o ir jų kainos – itin draugiškos pirkėjams. Kitaip tariant, pirkėjas gauna dvigubą naudą – aukštos kokybės produkciją už kuo mažesnę kainą“, – sako L.Gudas.

Be šių klasių egzistuoja ir trečioji – perdirbimui skirtų vaisių ir daržovių – klasė. Ji apima produktus, kurie naudojami pramoniniam perdirbimui arba pašarams. Tačiau šios klasės vaisių ir daržovių įprastose parduotuvėse įsigyti – neįmanoma.

Aukščiausios klasės nėra

Komercijos vadovas taip pat nurodo, kad ES reglamentuose apibrėžiama ir „ekstra“ klasė, pagal kurią švieži vaisiai ir daržovės turi būti visiškai be jokių pažeidimų ir supakuoti atskirai, po vieną. Jiems taikomas ir tam tikras dydžio standartas.

„Tačiau „ekstra“ klasės produktų rasti – kur kas sunkiau, o ir jų kaina – gerokai didesnė nei įprastų vaisių ir daržovių. Ką jau bekalbėti apie pakuočių perteklių – kiekvienas toks vaisius ir daržovė turi būti supakuoti atskirai. Todėl pirmos klasės produktai – dažniausiai sutinkami ir tinkamiausi kasdieniam vartojimui, nes jų kokybė griežtai apibrėžta ES reikalavimuose“, – teigia L.Gudas.

Komercijos vadovas paaiškina ir tai, kad skirtingai nuo mėsos ar kitų produktų, švieži vaisiai ir daržovės neturi aukščiausios klasės arba rūšies: „Laikui bėgant, šviežių vaisių ir daržovių savybės keičiasi, todėl tą „aukščiausią“ klasę, jei tokia ir egzistuotų, išlaikyti būtų praktiškai neįmanoma, o ir nėra tam būtinybės.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.