Silkė pataluose, sūdyta, marinuota, su svogūnais, riešutais ar bulvėmis – tai tradiciniai patiekalai, kurie gaminami iš sūdytų silkių.
Mažosios bendrijos „Silkutė“ įkūrėjas Mantas Vybornas žuvimis ir jų gaminiais prekiauja ne tik įprastinėse parduotuvėse, bet ir elektroninėje parduotuvėje silkute.lt.
Jis paaiškino, kad silkėms sūdyti naudojami du pagrindiniai būdai – sausasis ir šlapiasis.
„Kiekvienas šeimininkas renkasi vienu ar kitu būdu sūdytą silkę – tą, kuri jam labiau patinka. Tiek sausuoju, tiek šlapiuoju būdu sūdytą silkę galima valgyti ir vieną, ir prigaminti iš jos įvairiausių patiekalų.
Svarbiausia, kad ši žuvis būtų šviežia ir kokybiška, todėl mes patys ją sūdome, o tai darydami skiriame itin daug dėmesio tinkamam druskos kiekiui. Todėl mūsų silkės nėra per sūrios ir jų prieš ruošiant patiekalus nereikia mirkyti“, – paaiškino M.Vybornas.
Silkių sūdymo ypatybės
M.Vybornas žuvies vartojimo tendencijomis domisi beveik dešimtmetį.
Jis vyksta į įvairias tarptautines maisto produktų parodas, lankosi žuvų auginimo fermose, stebi žuvies patiekalų paklausos tendencijas ir Lietuvoje, ir užsienyje. Savo ruožtu jis pats pasirūpina, kad pirkėjams galėtų pasiūlyti aukščiausios kokybės žuvų ir jų produktų.
„Sūdydami silkes tiek sausuoju, tiek šlapiuoju būdu nenaudojame jokių cheminių priedų, pavyzdžiui, konservantų ar skonio stipriklių, tik druską ir natūralius prieskonius.
Šlapiai sūdytas silkes patartume valgyti tiems, kurie nori išskirtinio poskonio, pavyzdžiui, cinamono, mėtų, baltųjų pipirų ar kardamono. O sausai sūdytoms silkėms būdingas klasikinis, labiau įprastas skonis“, – pabrėžė M.Vybornas.
Pasak jo, išskirtinį skonį silkei gali suteikti ne tik prieskoniai, bet ir jos kokybė.
„Mes užsakome iš tiekėjų itin dideles ir riebias silkes, kurios, vos tik sugautos, specialiu būdu užšaldomos pačiuose žvejybos laivuose.
Ruošdami silkes sūdome jas tris paras nenaudodami jokių cheminių papildų ir taip išsaugome natūralų jų skonį ir jose esančias maistines medžiagas“, – teigė M.Vybornas.
Netradiciniai patiekalai
Šventės – puiki proga į kalėdinį meniu įtraukti ne tik tradicinius valgius, bet ir nustebinti artimuosius egzotiško skonio patiekalais. Anot M.Vyborno, silkė – svarbu, bet šventinį stalą vertėtų paįvairinti ir kitokios rūšies žuvimi.
„Mums rūpi žuvies vartojimo kultūra Lietuvoje, tad norime paskatinti pirkėjus rinktis ne tik tradicines, gerai žinomas žuvis, bet ir išbandyti egzotiškesnes, tačiau puikiomis maistinėmis savybėmis pasižyminčias žuvis ir jų gaminius. Pavyzdžiui, į kalėdinių patiekalų sąrašą siūlytume įrašyti juodąjį paltusą, otą ar menkę“, – kalbėjo M.Vybornas.
Savo ruožtu šventinį stalą per Kalėdas galima paįvairinti ir gerai žinoma žuvimi, tačiau pasirinkti kitokį jos paruošimo būdą ir taip pagaminti neįprastų, nepatirto skonio patiekalų.
„Šaltai arba karštai rūkytos skumbrės – puikios, daugelio žmonių mėgstamos žuvys, tačiau sūdytų ar keptų jų retas yra valgęs. O juk jos labai skanios ir palankios sveikatai, nes gaminant jose išlieka visos naudingosios maistinės medžiagos“, – patikino silkute.lt elektroninės parduotuvės įkūrėjas.
Atvežama ypač greitai
Ruošiantis Kalėdų šventėms daug laiko sugaištama apsiperkant parduotuvėse. Tačiau svarbu žinoti, kad tam yra alternatyva, ir, norint įsigyti šviežių bei kokybiškų žuvų ir jų gaminių, nebūtina stovėti eilėse ties jų vitrinomis ir prie kasų.
„Norime, kad kokybiškų ir skanių žuvų galėtų įsigyti kiekvienas jas mėgstantis žmogus, todėl savo produktais prekiaujame ne tik fizinėse parduotuvėse, bet ir elektroninėje. Kadangi žuvys yra temperatūros pokyčiams ypač jautrus produktas, jų, kaip ir kitų maisto prekių, transportavimą patikime siuntų pristatymo ir logistikos įmonės „DPD Lietuva“ kurjeriams.
Būtent paslauga „DPD Fresh“ padeda užtikrinti, kad produktai pirkėjus pasieks greitai ir vežant jie bus laikomi tinkamoje temperatūroje“, – teigė M.Vybornas.
Pasak „DPD Lietuva“ komunikacijos vadovo Tomo Brazausko, įmonė ėmėsi specialių priemonių, kurios užtikrina gabenamų prekių šviežumą.
„Džiaugiamės, kad turime galimybę teikdami kurjerių paslaugas šviežias žuvis, kaip ir jų gaminius, nuvežti į bet kurią vietą Lietuvoje. Mums ypač svarbu, kad užsakymai pirkėjus pasiektų greitai, kad produktai juos pasiektų švieži. Visus užsakymus pristatome per 1 darbo dieną, o „DPD Fresh“ automobiliuose yra speciali įranga, kuri palaiko maistui tinkamiausią 0–4 laipsnių temperatūrą“, – sakė T.Brazauskas.
M.Vybornas dalijasi lašišos pyrago receptu
Tešlai reikės:
- 150 g miltų
- 100 g atšaldyto sviesto
- 15 g kietojo sūrio
Įdarui reikės:
- 100 g rūkytos arba šviežios lašišos
- 2 kiaušinių
- 4–5 brokolio šakelių
- 80 g mocarelos
- 40 g fetos
- saujos špinatų
- 1 a. š. grūdėtųjų garstyčių
- druskos, pipirų ir malto muskato pagal skonį
Sūrį sutarkuokite per smulkią tarką, o šaltą sviestą – per stambesnę. Sumaišykite juos su miltais ir minkykite tol, kol masė taps vientisa. Iškočioję išklokite ja kepimo formą gofruotais kraštais, suformuodami kraštelius. Kepkite 200° C temperatūroje apie 15–20 minučių.
Tešlai kepant pasiruoškite įdarą – susmulkinkite visus jam reikalingus ingredientus ir sumaišykite. Tešlai iškepus išimkite ją iš kepimo formos ir į ją sudėkite paruoštą įdarą. Viską kartu kepkite dar 15–20 minučių 200° C temperatūroje.
Pyragą galima patiekti tiek karštą, tiek šaltą. Skanaus!