Renkantis kepsnį ar šašlykus mėsininkas siūlo pardavėjai užduoti du klausimus – paaiškės svarbūs dalykai

2025 m. balandžio 15 d. 12:10
Artėjant Velykoms, daugelis suka galvą ne tik kaip gražiau numarginti kiaušinius, bet ir kaip šeimyną palepinti sočiais bei skaniais šventiškais pietumis. Vieni ruošiasi kepti velykinę antį su obuoliais, kiti laikosi papročio į orkaitę pašauti kumpį arba – kad ir kokie orai bebūtų – ant iešmų vers šašlykus.
Daugiau nuotraukų (1)
Ilgametę patirtį turintis „Iki“ mėsos technologas Vitold Fedaravičius pabrėžia, kad sėkmės paslaptis glūdi ne tik recepte ir įgūdžiuose – viskas prasideda dar renkantis mėsą parduotuvėje. Tereikia pažvelgti į kelis dalykus ją renkantis, kad gautumėte maksimalią kokybę už gerą kainą, rašoma pranešime spaudai.
Mėsininkas pasakoja, kad nuo seno prieš Velykas būdavo įprasta patiems pjauti kiaulę ar pešti antį. Dabar tą daro jau retas, šis darbas patikimas profesionalams.
Pažiūrėkite – iš kur atkeliavo mėsa?
Šviežumas – svarbiausia bet kurios mėsos savybė. Ir čia logika paprasta – kuo kelionė iš ūkio iki parduotuvės trumpesnė, tuo mėsa bus šviežesnė. V. Federavičius pastebi, kad daugelis ieško mūsų šalyje augintos mėsos, ir jie neklysta.
„Lietuviška kilmė reiškia, kad užtikrinamas trumpiausias jos kelias iki pirkėjų stalo. Dirbant su lietuvių tiekėjais, yra lengviau kontroliuoti šviežios mėsos kokybę ir saugą, gyvūnų gerovę. Mūsų šalies augintojai laikosi aukštų paukščių ir gyvulių auginimo sąlygų standartų, o gyventojai gali jaustis ramūs, nes visą tiekimo grandinę griežtai prižiūri šalies atsakingos tarnybos“, – sako mėsininkas.
Įvertinkite mėsos vaizdą ar anties svorį
Įsitikinus šviežios mėsos kilme, jos kokybę atskleis ir paprasčiausia išvaizda. „Bendram žinojimui verta paminėti, kad šviežia, kokybiška kiauliena turi būti šviesiai rausva, neapdžiūvusi, turėti natūralaus blizgesio, nes yra sultinga. Mėsos oda turi būti nevandeninga, sausa, bet tuo pačiu ir nesukietėjusi. Šviežios mėsos raumenų skaidulos yra stangrios, tad paspaudus po kurio laiko sugrįžta į pradinę padėtį“, – pasakoja V. Federavičius.
Renkantis antį parduotuvėje, mėsos technologas pataria atkreipti dėmesį ne tik į tai, ar mėsa šviežia, bet ir į anties svorį. Nuo jo priklausys ne tik vaišių dydis, bet ir paruošimas bei skonis. Jis siūlo geriau rinktis mažesnius paukščius, kurie bus greičiausiai jaunesni. Kepant jaunų ančių mėsa greičiau suminkštėja ir išlieka sultinga, ją kepti reikės trumpiau.
Užduokite 2 klausimus pardavėjui – paaiškės svarbūs dalykai
Pagrindinę informaciją apie tai, kada buvo paruošta sufasuota mėsa savitarnos lentynose, atskleis galiojimo data ant pakuotės. Tokia mėsa gali ir ilgiau pastovėti šaldytuve, viskas su ja aišku. Tuo tarpu ieškant sveriamos mėsos, verta parduotuvėje užduoti du klausimus, pataria V. Federavičius.
„Prie šviežios mėsos vitrinos darbuotojo pasiteiraukite, kada mėsa buvo atvežta. Svarbu, kad ji parduotuvėje nebūtų kaupiama. Todėl „Iki“ ji pristatoma 6 kartus per savaitę, nes tai turi labai daug įtakos jos kokybei“, – pirmą patarimą duodą patyręs mėsininkas.
Antras klausimas – kur šviežia mėsa buvo išpjaustyta. Supjaustyta mėsa sveriamose lentynose yra jautri laikui, jos galiojimo laikas yra trumpesnis nei fasuotos, todėl labai svarbu, kad pas pirkėjus ji patektų kuo greičiau.
„Idealus variantas ieškantiems maksimalaus šviežumo ir kokybės – rinktis tokią parduotuvę, kurioje pačioje profesionalus mėsininkas išpjausto mėsą, kuri tuomet keliauja į sveriamas lentynas. Jis tą padarys pagal aukščiausius standartus, o mėsa pirkėjams bus patiekta per trumpiausią įmanomą laiką“, – pabrėžia mėsos technologas.
Lygiai tas pats, pasak jo, galioja ir vis populiarėjantiems gaminiams iš žalios mėsos – sveriamose lentynose siūlomoms dešrelėms, šašlykams, kepsniams ir kitiems marinuotiems produktams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2025 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.