VASAROK SU

žiniomis ir žvaigždėmis

Vasarą prenumeruok Lrytas
PREMIUM vos už 12,99 Eur metams
ir gauk bilietą į pasirinktą koncertą
Taujėnų dvare dovanų

Norintiems mėgautis sultingais kepsniais ar šašlykais – laikykitės vos kelių esminių taisyklių

2025 m. birželio 9 d. 13:00
Išsiruošus į gamtą, tenka apsispręsti, kokią mėsą šašlykams ar kepsniams rinktis, kaip ją paruošti ir iškepti, kad nebūtų sausa. „Norfos“ parduotuvėse besilankantys pirkėjai puikiai žino, jog čia gali įsigyti tik aukščiausios kokybės mėsos savo vasaros patiekalams. O nenorintiems galvoti, kaip mėsą paruošti, kokį marinatą rinktis, siūlomi marinuoti sveriami ir kibirėliuose supakuoti paukštienos ir kiaulienos gaminiai. Jie – puikus sprendimas tiems, kurie mokosi grilinti, taupantiems laiką ar tiesiog norintiems norintiems garantuoto rezultato.
Daugiau nuotraukų (4)
Priminė svarbiausias taisykles
„Norfos“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius šašlykams pataria rinktis sprandinę – šios mėsos beveik neįmanoma sugadinti. Vištienos šašlykus rekomenduojama rinktis skubantiems, o kepsniams puikiai tiks nugarinė – tinkamai paruošta ši mėsa bus minkšta ir sultinga.
TOP patarimai, kad šašlykai ir kepsniai skoniu nustebintų svečius
  • Nepadauginkite prieskonių, nes nebūtinai daugiau prieskonių – geras mėsos skonis. Daug skirtingų prieskonių užgožia mėsos skonį. Užtenka česnako, žolelių, tačiau ir jų nedėkite per daug.
  • Marinuodami šašlykus, nenaudokite per daug acto. Mėsos per ilgai nemarinuokite – jei marinate yra rūgšties, pakaks vos kelių valandų.
  • Veriant mėsą ant iešmo svarbu jos nesuspausti, kad liktų oro tarpai praeiti karščiui, bet ir nepalike per didelių tarpų, kad mėsa nesausėtų.
  • Grilio karštį nesunku patikrinti paprastu metodu – ištieskite delną virš žarijų kepamos mėsos aukštyje. Jei delną išlaikote iki 5 sek., karštis pasiekė tinkamą temperatūrą. Jei galite išlaikyti ilgiau – karščio trūksta.
  • Kiaulienos šašlykai kepa apie 20 min. Jei kepsite ilgiau – mėsa pradės sausėti. Iš pradžių mėsą reikėtų kepti didesnėje kaitroje, kad šašlykai apskrustų ir neišbėgtų sultys, mėsa viduje liktų sultinga.
  • Kiaulienos kepsniai, priklausomai nuo dydžio, maždaug 200 laipsnių temperatūroje kepa iki 15 minučių. Svarbiausia – mėsos neperkepti. Tiesa, kiaulienos kepimo laiką nusakyti nėra paprasta, nes kepsniai būna skirtingo dydžio, tačiau naudojantys mėsos termometrus gali stebėti, jog vidinė mėsos temperatūra turėtų siekti apie 70 laipsnių. Jei neturite termometro, galite prapjauti mėsą. Jei bėga skaidrios sultys, reiškia laikas mėsą ragauti.
  • Jei kepsniams naudosite nugarinę, ją marinuokite su žolelėmis, pagardinkite medumi ir garstyčiomis. Jeigu mėgstate riebesnius kepsnius, papildomai galite naudoti padažą.
  • Prieš kepant šonkaulių mėsą reikia pamarinuoti, o baigiant kepti – patepti mėgstamu barbekiu padažu, kuris suteiks dar daugiau skonio.
Jei nenorite gaišti laiko patys marinuodami šašlykų ar kepsnių, jų, pačių įvairiausių skonių, galite įsigyti „Norfoje“. Patys populiari jau daugybę metų – sprandinės šašlykai su česnakiniu–pipirų marinatu. Žinoma, nepamainomi grilio patiekalai – ir šoninė ar šonkauliai.
Pasak „Rivonos“ mėsinės technologės Daivos Vaišvilienės, lietuviai tikrai mėgsta kepsninėje ruoštus jau tradicija tapusius šašlykus, tačiau kasmet noriai ieško ir naujų patiekalų bei įdomesnių skonių. „Siekdami patenkinti kasmet vis augančią paklausą, užtikriname didelę griliui skirtų produktų įvairovę: nuo įvairiausių mėsos pusgaminių iki šviežių ar virtų dešrelių. Populiariausi išlieka kiaulienos ir vištienos gaminiai“, – kalbėjo D.Vaišvilienė.
Kadangi grilio produktai iš vištienos vis populiarėja, „Rivonos“ mėsos cechas įsigijo modernią marinavimo ir fasavimo įrangą, kurią naudodami gali pagaminti išskirtinių marinatų ir didesnius vištienos produktų kiekius. Visi pusgaminiai pagaminami atsižvelgiant į tikslius parduotuvių užsakymus ir iškart pristatomi į „Norfos“ parduotuves, taigi, pirkėjai gali įsigyti pačių šviežiausių gaminių.
„Keičiantis vartotojų įpročiams, skoniams, ieškome vis naujų sprendimų. Kuriame naujas receptūras, ieškome naujų sveikesnių ir natūralesnių prieskonių, marinatų, tobuliname pakuotes“, – sakė D.Vaišvilienė.
Šio sezono naujienos „Norfoje“:
  • marinuotas kiaulienos sprandinės šašlykas „Klevų BBQ“ marinate, išsiskiriantis pomidorų, česnakų, svogūnų skoniu su lengvu saldumu.
  • Sausai marinuotas kiaulienos sprandinės šašlykas „Cezario“ marinate – malonaus, išraiškingo skonio, jaučiamas kmynų poskonis.
  • Marinuotas kiaulienos šašlykas „Pipirų“ marinate atsiskleidžia įvairių pipirų skoniu, persipynusiu su džiovintais svogūnais ir česnakais, jaučiasi lengvas aštrumas.
  • Marinuotas kiaulienos šoninės šašlykas „Draugų“ – naujiena šoninės mėgėjams, jaučiamas česnako, citrusų skonis.
  • Šio sezono naujienas papildo ir marinuoti vištienos šlaunelių mėsos kepsneliai mėlynių marinate, pasižymintys švelniu, lengvo saldumo skoniu. Ypač populiarūs ir vištienos šašlykai, todėl asortimentas atnaujintas naujais skoniais.
  • Jei mėgstate kmynų poskonį, jų išraiškingą aromatą pajusite ragaudami vištienos šašlyką be kaulo „Grilio malonumas“.
  • Naujienų mėgėjams verta paragauti vištienos šašlyko be kaulo „Prieskonių fiesta“, kuriame kaip pagrindinės skonių natos dominuoja cinamonas, citrusas ir kakava.
Žinoma, jei norite patys eksperimentuoti virtuvėje, „Norfos“ prekybos tinklo parduotuvėse visada rasite šviežios kiaulienos. Mėsa iš lietuviškos kiaulienos ruošiama „Rivonos“ mėsos ceche – modernūs įrenginiai užtikrina jos kokybę.
Mėsa nėra sandėliuojama ir šaldoma, o atsižvelgiant į kiekvienos parduotuvės poreikius kasdien pristatoma į parduotuves. Kaip atpažinti šviežią mėsą? Jos spalva – šviesiai rausva. Mėsa – malonaus kvapo, nėra apdžiūvusi ar patamsėjusi – būtent tokią kasdien įsigyja „Norfos“ pirkėjai.
Kiaulienos sprandinės kepsnys medaus ir garstyčių marinate
Ko prireiks?
  • 6 „Norfos“ mėsinės kiaulienos sprandinės kepsnių (po maždaug 250 g);
  • Druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų;
  • Alyvuogių aliejaus (grotelėms patepti).
Marinatui prireiks
  • 100 ml sojos padažo,
  • 2,5 šaukšto skysto medaus,
  • 1,5 arbatinio šaukštelio Dižono garstyčių,
  • 3 didelių česnako skiltelių,
  • 1 arbatinio šaukštelio džiovintų čiobrelių,
  • pusės arbatinio šaukštelio šviežiai maltų juodųjų pipirų bei 2 šaukštų alyvuogių aliejaus.
Kaip paruošti?
Kiaulienos kepsnius nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu ir kruopščiai nusausinkite popieriniais rankšluosčiais. Tai svarbu, kad marinatas geriau įsigertų ir kepant susidarytų traški plutelė.
Dideliame dubenyje sumaišykite visas marinato sudedamąsias dalis: sojų padažą, medų, garstyčias, smulkintą česnaką, čiobrelius, pipirus ir alyvuogių aliejų. Gerai išmaišykite, kol medus ištirps, ir padažas taps vientisas. Svarbu! Druskos į marinatą nedėkite, nes sojų padažas yra pakankamai sūrus. Druską naudokite prieš pat kepimą.
Kiaulienos kepsnius sudėkite į dubenį su marinatu ir gerai padenkite kiekvieną gabaliuką. Dubenį uždenkite maistine plėvele ir palikite marinuotis šaldytuve mažiausiai 4 valandas, o geriausia – per naktį.
Marinuotus kepsnius išimkite iš šaldytuvo likus maždaug valandai iki kepimo, kad jie pasiektų kambario temperatūrą. Tai užtikrins tolygesnį kepimą.
Paruoškite grilį kepimui. Geriausia kepti ant vidutinės kaitros (apie 200–220 laipsnių). Groteles gerai nuvalykite ir patepkite alyvuogių aliejumi, kad mėsa nepriliptų.
Prieš dėdami ant grotelių, kepsnius pabarstykite druska, tuomet kepsnius dėkite ant įkaitintų grotelių. Kepkite iš vienos pusės apie 4–6 minutes, priklausomai nuo kepsnių storio. Kepimo metu galite aptepti likusiu marinatu.
Norfagrilisvištiena
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2025 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.