Naujasis Lietuvos futbolo rinktinės treneris Cs.Laszlo: „Nemėgstu žaisti demokratijos“

„Esu labiau laimingas nei nustebęs”, – sakė naujuoju Lietuvos rinktinės treneriu vakar išrinktas Csaba Laszlo. 47 metų vengras nori būti svarbi mechanizmo dalis mūsų šalies futbole. Nebūdamas favoritas Cs.Laszlo pirmąsias savo rungtynes Lietuvoje laimėjo triuškinama persvara. Vakar Kaune Lietuvos futbolo federacijos (LFF) vykdomasis komitetas paskelbė bendrą nutarimą: šalies rinktinės trenerio rinkimuose vengras pranoko 3 kitus pretendentus – Valdą Ivanauską, Liudą Rumbutį ir Georgį Vasilevą.

Cs.Laszlo turi didelių ambicijų.<br>Reuters
Cs.Laszlo turi didelių ambicijų.<br>Reuters
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus ("Lietuvos rytas")

Jan 19, 2012, 7:09 PM, atnaujinta Mar 23, 2018, 6:16 PM

„Pirmiausia jaučiuosi pagerbtas: treniruoti nacionalinę komandą – didelė atsakomybė, – taip savo reakciją į LFF sprendimą „Lietuvos rytui” apibūdino Cs.Laszlo. – Suvokiu, kad būsiu didelio mechanizmo detalė.

Bet būsiu svarbi detalė, nes būtent aš priimsiu sprendimus. Tačiau nauju keliu žengsime visi kartu. Tik dirbdami su kitais treneriais galime tikėtis gerų rezultatų.”

Tikisi, kad ryšiai pravers

LFF vykdomojo komiteto narius papirko Cs.Laszlo patirtis ir strateginis planas, orientuotas į ateitį ir dėmesį jaunimui.

Praėjusį mėnesį interviu „Lietuvos rytui” naujasis šalies rinktinės strategas aiškiai pabrėžė, kad jis į Lietuvos futbolą norėtų ateiti ilgam.

„Žinojau, kad Lietuvos rinktinė turi ambicijų ką nors pasiekti, nors praėjusios Europos čempionato atrankos varžybos lietuviams nebuvo sėkmingos, – sakė Raimondą Žutautą poste pakeitęs Cs.Laszlo. – Buvau atvykęs į Lietuvą ir supratau – federacija turi ilgalaikių ateities planų, o tai yra gerai.

Norima, kad treneriui rūpėtų ne tik vyrų rinktinė, bet ir jaunimo komandos. Tai man įdomu, nes esu dirbęs su jaunimo ekipa Menchengladbache.

Be to, esu šiek tiek susipažinęs su lietuvišku futbolu – „Hearts” klube man teko dirbti su Lietuvos futbolininkais, taip pat stebėjau keletą Lietuvos lygos rungtynių.

Per savo karjerą esu dirbęs Belgijoje, Škotijoje, Vengrijoje, Vokietijoje ir Ugandoje, tad turiu įvairių ryšių, kurie gali būti naudingi plėtojant ir Lietuvos futbolą.”

Su varžovu – geras draugas

Rinkimuose Cs.Laszlo teko varžytis su V.Ivanausku, kurio vardas Lietuvos futbolo žmonėms žinomas tūkstantį kartų daugiau.

„Nors šį kartą buvome varžovai, puikiai pažįstu Valdą ir tikiuosi paramos iš jo ateityje.

Aš puikiai žinau, koks garsus žaidėjas buvo Valdas.

Pažįstame vienas kitą nuo trenerių studijų laikų Vokietijoje ir atvykęs į Lietuvą norėčiau su juo susėsti ilgo pokalbio apie daug dalykų. Tikiuosi, kad greitai ir Valdas gaus rimtą darbo pasiūlymą”, – vakar kalbėjo treneris iš Vengrijos.

Šansas – 2016 m. pirmenybės

LFF siūlys Cs.Laszlo pasirašyti kontraktą dvejiems metams su galimybe pratęsti sutartį dar dvejiems.

Vengrijos futbolo specialistas ves lietuvius per 2014 metų pasaulio čempionato atrankos kovas, kuriose mūsų šalies rinktinės varžovės bus Graikija, Slovakija, Bosnija ir Hercegovina, Latvija ir Lichtenšteinas.

„Nemanau, kad dabar reikėtų kalbėti, kaip patekti į 2014 metų pasaulio čempionatą Brazilijoje, nors lietuviai pateko į įdomią grupę, kurioje galima pasiekti gerų rezultatų, – kalbėjo Cs.Laszlo. – Nesakau, kad laimėtume grupės varžybas, bet Slovakija įveikiama, o Graikija dabar apimta sunkios krizės.

Bosnijos ir Hercegovinos situacija prieš šešerius metus gal ir buvo panaši kaip Lietuvos, bet dabar ji turi didelį potencialą.

Už likusias ekipas, man regis, Lietuva yra stipresnė.”

Cs.Laszlo manymu, realesnė svajonė būtų patekti į 2016 metų Europos čempionatą, kuriame pirmą kartą varžysis ne 16, o 24 komandos.

„Tai bus šansas Lietuvos rinktinei”, – pabrėžė treneris.

Kvies lietuvius pagalbininkus

Pastaraisiais metais Cs.Laszlo su šeima gyvena Edinburge, kur jį lydėjo bene didžiausia sėkmė per jo karjerą.

2009 metais jo vadovaujama „Hearts” ekipa iškovojo bronzą Škotijos čempionate, o Cs.Laszlo buvo pripažintas geriausiu lygos treneriu.

„Hearts” klube vengras dirbo pusantrų metų – tai ilgas laikotarpis Vladimiro Romanovo imperijoje.

Sulaukęs teigiamo LFF sprendimo Cs.Laszlo ketina persikelti gyventi į Lietuvą.

„Kai dirbau Ugandos treneriu, gyvenau Afrikoje, nes esu įsitikinęs, kad rinktinės treneris turi kiekvieną dieną būti šalia. Jis privalo palaikyti gerus ryšius su žaidėjais, klubais, federacija ir žurnalistais.

Rinktinės treneris negali atvykti likus dviem savaitėms iki rungtynių ir peržiūrėjęs 2–3 mačus parinkti sudėtį”, – teigė Cs.Laszlo.

Į kitas komandas nesidairys

Priėmęs Lietuvos pasiūlymą Cs.Laszlo tvirtino, kad nesidairys į kitų klubų pasiūlymus, jei jų pasitaikys.

„Kol aš derėjausi su lietuviais, nesikalbėjau nė su vienu klubu, – sakė treneris. – Pasirašęs kontraktą norėčiau susitelkti į darbą su rinktine.”

Jis teigė, kad dirbdamas rinktinėje norėtų turėti lietuvių asistentų, nors dar nebuvo galutinai apsisprendęs, kuriuos specialistus kviesti.

Darbo stilius – griežtas

Edinburge su Cs.Laszlo dirbęs Lietuvos rinktinės saugas Saulius Mikoliūnas vengrą įvardijo kaip griežtą trenerį.

Taip save apibūdino ir pats Cs.Laszlo: „Manau, jei nesi stiprus psichologiškai, jeigu neturi idėjų ir žinių, negali būti geras treneris.

Aš nemėgstu žaisti demokratijos – ypač žaidėjų persirengimo kambaryje. Ten kiekvienas turi žinoti savo vietą.

Nesu diktatorius, nes komandoje turime gerbti ir suprasti vienas kitą.

Bet kiekvienas privalo žinoti savo pareigas ir jausti atsakomybę.

Aš nekopijuoju kitų trenerių ir bandau žengti savo keliu. Esu įsitikinęs, kad dirbant kryptingai galima pasiekti rezultatų.

Kad taip įvyktų, treneris turi būti asmenybė.

Niekas neis paskui tą, kuris gyvenime nieko nepasiekė.

Esu komandinio darbo šalininkas.

Asmenybės aikštėje kartais gali padėti nulemti vieno kito mačo baigtį, bet tik tikra komanda laimi varžybas, pasiekia aukštų rezultatų.”

Vakar sveikinimus telefonu priiminėjęs treneris dar nežinojo, kada pasirodys Lietuvoje.

„Nors aš dar neturiu bilietų į Lietuvą, manau, atvyksiu labai greitai”, – kalbėjo naujasis Lietuvos rinktinės treneris.

Cs.Laszlo – futbolininko ir trenerio – karjera

Gimė ir augo Rumunijoje, šioje šalyje pradėjo ir futbolininko karjerą. Būdamas 20 metų paliko komunistų tada dar valdytą Rumuniją ir persikėlė į Vakarų Vokietiją. Atstovavo menkai žinomoms Vokietijos ir Vengrijos komandoms, kol būdamas 27-erių dėl kelio traumos baigė žaisti futbolą.

Trenerio karjerą pradėjo Vokietijoje, kur atsiskleidė vadovaudamas Menchengladbacho „Borussia” jaunimo komandai. 2004–2005 m. dirbo legendinio Vokietijos futbolininko Lotharo Matthäuso asistentu Vengrijos rinktinėje. Tuo pačiu metu treniravo ir Vengrijos komandą „Ferencvarosi”, o paskui „Sopron”. 2005 m. buvo išrinktas geriausiu treneriu Vengrijoje.

2006–2008 m. treniravo Ugandos rinktinę, o 2008 m. tapo Edinburgo „Hearts” treneriu ir po bronzinio sezono buvo pripažintas geriausiu Škotijos lygos treneriu. Išdirbęs 18 mėnesių Vladimiro Romanovo valdomame klube 2010 metų pradžioje buvo atleistas.

2010 m. tapo „Charleroi” klubo treneriu ir Belgijoje dirbo pusmetį.

Painiava dėl pavardės

Csaba Laszlo ar Laszlo Csaba? Vakar tai buvo aktuali tema interneto komentaruose.

Ne vieną futbolo mėgėją klaidino tai, kad vengro pavardė yra tokia pati kaip populiarus vengriškas vardas, o kiti painiojosi dėl nežinojimo, kad Vengrijoje įprasta pirma rašyti pavardę, o paskui vardą. Todėl vengrų žiniasklaidoje jis vadinamas Laszlo Csaba.

Tokią pačią mįslę 2008 metais sprendė ir škotai, kai Cs.Laszlo atvyko į „Hearts”. Bet kai vengras tapo geriausiu lygos treneriu, jau visi žinojo, kad Csaba – tai vardas, o Laszlo – pavardė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.