Italijos sėkmės paslaptis – Turino „Juventus“ revoliuciją išgyvenę žaidėjai

Kai Italijos rinktinė Kijeve palaužė anglus, žmogus, kuris stipriai prisidėjo prie ekipos sėkmės, buvo kažkur kitur, o virš jo galvos tvenkėsi juodi rungtynių pirkimo skandalo debesys. Tas žmogus – Antonio Conte, praėjusią vasarą jis stojo prie Turino „Juventus“ vairo ir per mažiau nei metus „Senąją damą“ pavertė sėkminga ir galinga komanda. Čia rungtyniavo ir Leonardo Bonucci, Andrea Barzagli, Claudio Marchisio ir Andrea Pirlo – žaidėjai, kurie Italijos rinktinės trenerio Cesare'o Prandellio sistemoje atlieka vieną svarbiausių vaidmenų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 29, 2012, 10:04 AM, atnaujinta Mar 18, 2018, 3:23 PM

„Juventus“ nuo 2003 metų nelaimėjo nė vieno „Serie A“ titulo (2005 ir 2006 metų titulai buvo panaikinti), tačiau 2011 metais prie ekipos vairo stojo buvęs žaidėjas A. Conte. Net ir tada jie nebuvo laikomi vienais iš favoritų. Visos liaupsės atitekdavo „AC Milan“ ir Milano „Inter“ komandoms, kurios, pasak ekspertų, turėjo kovoti dėl titulo. Nepaisant to, „Juventus“ kirto iš peties – jie „Serie A“ čempionatą baigė nepatyrę nė vieno pralaimėjimo.

Sėkmę pakartino korupcijos skandalas

Ovacijas A. Conte sugadino netikėtai ant trenerio marškinėlių tėkšta dėmė – iki paskutinių sezono rungtynių likus penkiolikai dienų, strategas buvo įtrauktas į tyrimą dėl rungtynių pirkimo.

Saugas Filippo Carobbio pareiškė, kad dar „Siena“ klube dirbęs A. Conte žinojo apie iš anksto sutartas rungtynes. Pasak F. Carobbio, kartą jis yra žaidėjams pasakęs, jog jiems nereikia jaudintis dėl rungtynių su „Novara“, kuriomis – „pasirūpinta“. 

42 metų treneris neigė kaltinimus ir gegužės pabaigoje viešai pareiškė: „Mano futbolo žaidėjo ir trenerio istorija kalba pati už save. Galite paklausti mano komandos draugų, auklėtinių ir varžovų. Dėl savo nuoširdumo ir sąžiningumo esu puolamas su lazdomis.“

„Senoji dama“ - rinktinės ašis

Nors „Juventus“ ekipą vėl supurtė skandalo audra, šios komandos futbolininkai „Euro 2012“ žaidžia užtikrintai ir atlieka itin svarbų darbą rinktinėje. Taip buvo ir praeityje. Kai italai laimėjo 1982 metų pasaulio čempionatą, aikštėje žaidė net šeši „Bianconeri“ futbolininkai. O tą magišką vakarą Berlyne prieš šešerius metus, finale, kurį laimėjo italai, aikštėje buvo net 9 „Juventus“ žaidėjai. Šeši atstovavo italams, o trys – prancūzams. 1978-ųjų Italijos rinktinė yra laikoma viena geriausių savo istorijoje. Tada ten rungtyniavo devyni „Juventus“ marškinėlius vilkintys futbolininkai.  

Azzurri“ visuomet buvo glaudžiai siejama su juoda ir balta spalvomis (Turino „Juventus“ spalvos), tačiau šįkart skirtumas tas, kad kai kurie futbolininkai, patekę į rinktinę, yra mažiau žinomi. Dauguma iš jų gal ir nebūtų pakviesti prisidėti prie C. Prandelli kariaunos, jeigu ne A. Conte darbas.

Iškilęs talentas

Pavyzdžiui, C. Marchisio. Šis futbolininkas per vieną sezoną tapo vienu geriausių Europos saugų. Kai šis žaidėjas atėjo į „Juventus“ jaunimo mokyklą, pirmiausia jis paprašė komandos ikonos Alessandro del Piero autografo. Dabar C. Marchisio yra lyginamas su legendiniu italu Marco Tardelli, tačiau jis gimė 1986 metais ir net neįsivaizdavo, koks tai didelis komplimentas.

„Tai išgirdęs, atsidariau „Youtube“ ir pažiūrėjau į M. Tardelli. Na taip, jo judesiai yra panašūs į mano, tačiau aš mieliau rinkčiausi Steveną Gerrardą“, - yra sakęs C. Marchisio.

C. Marchisio „Juventus“ komandoje debiutavo 2006 metų spalį, kai „Senoji dama“ dėl dalyvavimo rungtynių pirkimo aferoje buvo išmesta į žemesnįjį italų divizioną - „Serie B“. „Juventus“ sugrįžus į „Serie A“, šis žaidėjas buvo išnuomotas „Empoli“ komandai. Kartu su juo išvyko ir geras draugas Sebastianas Giovinco. Niekas negalvojo, kad C. Marchisio aplenks savo ekipos draugą ir jau tikrai nebuvo kalbama apie tai, kad šis žaidėjas taps svarbia rinktinės dalimi.

Tačiau likimas šiam žaidėjui buvo parengęs šviesų kelią – praėjusiame sezone C. Marchisio praleido tik du mačus ir svariai prisidėjo prie „Juventus“ žygio „Serie A“ karūnos link.   Laimėjęs Italijos lygos titulą C. Marchisio gyrė A. Conte metodus ir indėlį į gerą jo ir visos komandos žaidimą.

„Apie šią akimirką galvojau nuo tada, kai patekau į pirmąją komandą. Ypač laimėti norėjau dėl pastarųjų metų, kurie ir žaidėjams, ir sirgaliams sukėlė nemalonių jausmų. Net nėra abejonių, kad treneris suprojektavo mūsų sėkmės kelią. Jis ekipai suteikė naują gyvenimą. Treneris numatė, kuria linkme reikėjo mus pasukti, ir suteikė komandai identitetą.

„Juventus“ žaidėjai iš klubo atsinešė tą troškimą laimėti karūną ir Europos futbolo čempionate“, - teigė vienas pagrindinių ekipos saugų.

C. Marchisio taip pat parodė, kad Italijos rinktinėje yra daugiau progresuojančių individualių žaidėjų, o ne tik Antonio Cassano.

Nutildė kritikus

L. Bonucci, kuris buvo ne tik užtikrintas, kad dalyvaus „Euro 2012“, tačiau ir sugebėjo nuraminti Mario Balotelli, pradėjusį demonstruoti savo pyktį po įvarčio į Airijos vartus, taip pat žengė sunkiu ir akmenimis nusėtu keliu. Dar prieš tris sezonus L. Bonucci kartu su Andrea Ranocchia buvo augančios gynėjų kartos atstovai. Šioje poroje L. Bonucci buvo laikomas gerokai prastesniu žaidėju. 2010 metais „Juventus“ ir „Inter“ nusprendė įsigyti šiuos gynėjus. A. Ranocchia karjerą pasuko į Milaną, L. Bonucci atsidūrė „Juventus“ komandoje.

Po šių pirkimų ekspertai paskelbė verdiktą - „Inter“ įsigijo puikų žaidėją, „Juventus“ pralaimėjo. Šie ekspertai savo teisumu buvo įsitikinę iki praėjusios žiemos, kai A. Ranocchia „Inter“ buvo priverstas pasodinti ant suolo, L. Bonucci reguliariai žaidė „Juventus“ komandoje, kontroliuodamas rungtynes kartu su A. Pirlo.

Sutrukdė parduoti talentus

Dar prieš metus „Juventus“ buvo pasirengę parduoti C. Marchisio ir L. Bonucci, tačiau atvykęs A. Conte sutrukdė padaryti, kaip dabar paaiškėjo, didžiulę klaidą. Jis aplink šiuos žaidėjus ir A. Pirlo sukūrė visą 3:5:2 „Juventus“ sistemą. Būtent nuo šio žingsnio A. Conte visą komandos likimą pakreipė sėkmės link. Sėkmingai pajudėjo ir Italijos rinktinės likimas. 

Ši transformacija leido atsiskleisti A. Pirlo ir A. Barzagli, kuris 2011 metų sausį būdamas 29 metų prisijungė prie „Juventus“ ir buvo vadinamas pensininku.

Praėjusį spalį C. Prandelli A. Barzagli pakvietė į rinktinę. Netgi ne paprastoms rungtynėms, o į itin svarbų atrankos į Europos futbolo čempionatą mačą su serbais.

„Negaliu patikėti, kad ir vėl esu čia. Maniau, kad už rinktinės ribų atsidūriau visam laikui“, - taip į trenerio kvietimą reagavo A. Barzagli.

Plieniniai gynėjai

Dar prieš sezoną, kai į „Juventus“ atvyko A. Conte, A. Barzagli, L. Bonucci ir Giorgio Chiellini buvo siaubingos gynėjų grandies dalimi – jie per 38 mačus sugebėjo praleisti net 56 įvarčius. Praėjusiame sezone jie praleido tik 20 įvarčių. Tie patys žaidėjai, tačiau visiškai kitoks rezultatas.

Jie dar niekada nežaidė trijų žaidėjų gynybos grandyje, tačiau buvo neįtikėtinai tam tinkami. Kai C. Prandelli rungtynėms su ispanais, kurios baigėsi 1:1, pasirinko schemą 3:5:2, L. Bonucci ir G. Chiellini puikiai atliko savo darbą. Ir visai nesvarbu, kad į tą grandį buvo įtrauktas Daniele de Rossi iš „Roma“. „Juventus“ žaidėjai šiuo metu rodo telepatiškus gebėjimus ir sugeba puikiai kamuolį perduoti iš gynybos į saugų grandį ir atvirkščiai.

Dar prieš 12 mėnesių niekas nesitikėjo tokio svarbaus „Juventus“ indėlio į „Azzurri“ žaidimą. Niekas, išskyrus A. Conte.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.