Ispanijos čempionato rebusai: ar „Real“ apgins titulą? Kaip baigsis C. Ronaldo ir L. Messi dvikova?

Ar Josepo Guardiolos pasitraukimas iš „Barcelona“ trenerio posto reiškia katalonų klubo dominavimo Ispanijos čempionate pabaigą? Ar Jose Mourinho įvykdys jam iškeltus uždavinius? Galbūt šiame sezone Cristiano Ronaldo pranoks Lionelį Messi? Atsakymo palaukti reikės ilgokai, tačiau jau šį savaitgalį prasideda futbolo gerbėjus kaitinančio rebuso sprendimas - „La Liga“ pirmenybių startas.

"Barcelona" ir "Real" dvikovos sutraukia viso futbolo pasaulio dėmesį.<br>AP
"Barcelona" ir "Real" dvikovos sutraukia viso futbolo pasaulio dėmesį.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

Aug 18, 2012, 8:33 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 7:24 AM

Sieks sugrįžti į sostą

2010 metais „Real“ klubo duris pravėrė „Ypatingasis“, „Vienintelis“, savo aikštingu charakteriu žinomas J. Mourinho. Strategui iškart buvo pasakyta, jog jo paslaugų karališkajam klubui prireikė, kad būtų nuraminti „Barcelona“ futbolininkai. Kita priežastis, kodėl J. Mourinho Madride – noras vėl triumfuoti Čempionų lygoje.

Pernai J. Mourinho po sunkių darbų ir kovų sugebėjo iškovoti Ispanijos čempionų titulą, tačiau tai kainavo Čempionų lygos pusfinalio rungtynes, kuomet „Real“ iškrito.

Šis sezonas portugalui gali būti auksinis arba pražūtingas. „Barcelona“ nebeturi savo išganytojo J. Guardiolos, todėl dar kartą laimėti lygos trofėjų – būtina. Pralaimėjimo nesuprastų niekas.

„Žinau, kad „Real“ sirgaliai labai trokšta triumfuoti Čempionų lygoje. Mes irgi to norime ir siekiame, tačiau nepamirškime, kad pernai „Barcelona“ nelaimėjo Ispanijoje, todėl savaime aišku, ką jie sieks padaryti šiemet“, - apie tai, jog pagrindinis tikslas – apsaugoti „La Liga“ trofėjų kalbėjo J. Mourinho.

Daug kartų mėginęs ir su gynybine taktika „Barcelona“ žaidimo mašinos talžytas J. Mourinho pagaliau atrado formulę, kuri „Real“ ekipą pavertė atakuojančia jėga, pernai leidusia iškovoti itin svarbią pergalę prieš katalonus.

„Ši komanda kartu rungtyniauja jau trejus metus. Galite pamatyti, kad futbolininkai vienas kitą supranta gerokai geriau ir žaidžia kokybišką futbolą. Dabar esame gerokai geresnė komanda nei prieš dvejus metus“, - teigė „Real“ vartų sargas Ikeras Casillasas.

Ar naujajam vadui pūs palankūs vėjai?

„Barcelona“ šiame sezone vėl demonstruos tą pasakišką daugybės perdavimų reikalaujantį ir bet kurį trenerį paprakaituoti priverčiantį žaidimą, kurio sulaužymo mįslė dar nėra iki galo įminta. Tačiau prie komandos vairo stovės Tito Vilanova, buvęs J. Guardiolos asistentas, kuriam reikės įrodyti, jog mokinys gali susiremti su J. Mourinho ir pakartoti pirmtako sėkmę.

„Tito yra naujas treneris, tačiau jis su mumis buvo trejus metus. Klubas iš kiekvieno mūsų reikalauja maksimumo ir šie metai nebus kitokie. „Barcelona“ visada reikalauja pergalės“, - kalbėjo katalonų ekipos saugas Andresas Iniesta.

„Barcelona“ komandoje po kepenų transplantacijos atsigaunantį Ericą Abidalį pakeis naujokas Jordi Alba. Tai reiškia, jog ši katalonų ekipa, kuriai atstovauja ir Dani Alvesas, turės vienus pavojingiausių krašto gynėjų visoje Europoje.

Praėjusiame sezone įvarčių lietų pateikęs L. Messi turėtų būti jau ne vienas. Prie jo turi prisijungti po sunkios traumos (buvo lūžusi koja) atsigaunantis Davidas Villa, trokštantis priminti, jog puolime jis yra vienas pavojingiausių.

Varžovai kovoja su krize

„Real“ ir „Barcelona“ trofėjus dalinosi pastaruosius 8 sezonus. Pernai antroje vietoje likę katalonai už jų esančią „Valencia“ aplenkė 30 taškų. Vargu, ar šiame sezone situacija pasikeis, nes potencialios, iššūkį galinčios mesti ekipos, kovoja su finansinėmis problemomis.

Ispanijoje recesija futbolo neaplenkė. „Malaga“ savininkas iš Kataro Abdullah Bin Nasseras Al-Thani į ekipą investavo daugiau nei 200 milijonų eurų ir, atrodo, investicijos atsipirko, nes praėjusiame sezone užėmusi ketvirtą vietą „Malaga“ ekipa ruošiasi pasirodyti lemiamame atrankos į Čempionų lygą etape.

Kita vertus, nuo pavasario klubas skendi ir finansinėje, ir struktūrinėje krizėje, todėl kalbėti, jog komanda sugebės pakelti savo kartelę ir pamėginti paspausti „Real“ ar „Barcelona“, būtų neteisinga. Ypač po to, kai komandai teko parduoti atakų organizatorių Santi Cazorla ir puolėją Jose Rondoną.

Jau trejus iš eilės metus „Valencia“ klubas skendi skolose ir suka galvą, ką daryti su dviem stadionais – vieno jie negali parduoti, o kito baigti statyti. Situacija komandą privedė iki to, jog teko parduoti geriausią savo žaidėją J. Alba „Barcelona“ ekipai.

Viltys lentelės viduryje

Į aukščiausią divizioną sugrįžta 2000 metų čempionai „Deportivo La Coruna“, su kuriais iš antrosios pagal pajėgumą lygos atvyksta ir „Celta de Vigo“ bei Valodolido „Real“ komandos. Nemažai futbolo ekspertų paslapčia tikisi, jog staigmenų pateiks Madrido „Atletico“ ir Bilbao „Athletic“, kurie praėjusiame sezone pasirodė tikrai gerai ir užėmė 5 ir 10 vietas.

Galbūt J. Guardiolos gerbiamas Marcelo Bielsa „Athletic“ ekipoje įdiegs naujovių ir pratęs gerą pirmojo sezono startą? Nepaslaptis, kad M. Bielsai ir „Atletico“ treneriui Diego Simeone'ui keliami uždaviniai užimti ketvirtąją vietą, garantuojančią kovą dėl patekimo į Čempionų lygą.

Nors ir šiemet Ispanijoje girdėsis dviejų klubų kovos atgarsiai, J. Mourinho pabrėžė, kad būtent „La Liga“ - stipriausia lyga Europoje.

„Tai nuostabi lyga, nes visos komandos yra labai techniškos. Būtent dėl to ir esu Ispanijoje. Noriu dirbti ten, kur stipriausia lyga“, - teigė „Real“ strategas.

Dviejų puolėjų mūšis

Be „Real“ ir „Barcelona“ kovos Ispanijoje futbolo pasaulį itin masina portugalo C. Ronaldo ir argentiniečio L. Messi stumdymasis dėl geriausio puolėjo vardo. Praėjusiame sezone futbolininkai kvėpavo vienas kitam į nugarą. Argentinos rinktinės puolėjas praėjusiame sezone „La Liga“ čempionate susmeigė 50 įvarčių, o portugalas – 46. Per visą sezone L. Messi įmušė net 73 įvarčius, o „Real“ žvaigždė – 60.

“Neturiu problemų su Cristiano. Žiniasklaida nori matyti tik mūsų asmeninę kovą, tačiau niekada su juo nesivaržiau ir nekovojau. Aš stengiuosi kuo geriau nudirbti savo darbą ir padėti laimėti trofėjus „Barcelona“ komanda ir Argentinos rinktinei“, - teigė „Ballon d'Or“ savininkas L. Messi.

Savaitgalio tvarkaraštis.

Šeštadienis:

„Celta de Vigo“ - „Malaga“ 20 val.

“Sevilla” - “Getafe” 22 val.

Sekmadienis:

“Mallorca” - “Espanyol” 0 val.

Bilbao “Athletic” - Bečio „Real“ 20 val.

Madrido “Real” - “Valencia” 20 val.

“Barcelona” - Sociedado “Real” 22 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.