J. Kvedaras: „Aš ir esu „bachuras“, juk man moterys patinka“

Kauno apylinkės teismo sprendimu nuo pareigų nušalintas Lietuvos futbolo federacijos (LFF) prezidentas Julius Kvedaras neigia jam mestus kaltinimus dėl finansinių machinacijų.

Kauno apylinkės teismo sprendimu nuo pareigų nušalintas Lietuvos futbolo federacijos prezidentas Julius Kvedaras neigia jam mestus kaltinimus dėl finansinių machinacijų<br>M. Kulbis
Kauno apylinkės teismo sprendimu nuo pareigų nušalintas Lietuvos futbolo federacijos prezidentas Julius Kvedaras neigia jam mestus kaltinimus dėl finansinių machinacijų<br>M. Kulbis
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 4, 2012, 10:59 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 11:06 PM

„Visur parašyta „galimai“. Tai labai įdomiai skamba. Aš esu užpildęs ir davęs viską, ko iš manęs prašė mokesčių inspekcija. Dar gavau papildomus klausimus, atsakiau į juos. Buvau apklaustas ir visi mano giminės buvo apklausti Marijampolėje. Neturiu ko slėpti“, - apie jam mestus kaltinimus „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ sakė 62 metų J. Kvedaras.

J. Kvedaras įtariamas tuo, kad galėjo praturtėti pasisavindamas Europos futbolo federacijų asociacijos (UEFA) Lietuvai skiriamus pinigus.

Artimiausiu metu turėtų būti pareikšti įtarimai ir iš UEFA gautus pinigus skirstančiai federacijos Finansų skyriaus vadovei, nušalinto LFF prezidento sugyventinei Daliai Žigelienei, taip pat dar keliems su J. Kvedaru susijusiems LFF vykdomojo komiteto nariams ir verslininkams.

„Mūsų duomenimis, J. Kvedaras nuo pareigų nušalintas pusei metų. Tai itin griežta teismo paskirta sankcija, nes paprastai įtariamieji nuo pareigų nušalinami ne ilgiau kaip trims mėnesiams”, – „Lietuvos rytui” atskleidė aukštas Vidaus reikalų ministerijos pareigūnas.

- Jums pateikti įtarimai, kuo būtent esate kaltinamas?

- Visur parašyta „galimai“. Tai labai įdomiai skamba. Aš esu užpildęs ir davęs viską, ko iš manęs prašė mokesčių inspekcija. Gavau papildomus klausimus, atsakiau į juos. Buvau apklaustas ir visi mano giminės buvo apklausti Marijampolėje. Neturiu ką slėpti.

- Kalba eina apie iš UEFA pasisavintus pinigus. Kiek pinigų UEFA skyrė įvairiems LFF infrastruktūros projektams?

- Dabar įrengėme dvylika pilnų matmenų aikštelių. Viena aikštelė kainuoja maždaug 600 tūkst. Lt. Mums dar Lietuva įtaisė tokią problemą, kad nepaisant to, jog UEFA skyrė pinigų, mes turime mokėti PVM mokestį. Nuo kiekvienos aikštelės turime sumokėti dar 100 tūkst. Lt. Kreipėmės į Šimonytę (Finansų ministrė Ingrida Šimonyte. - Red.), kreipėmės į Seimą pagalbos, aiškinome, kad darome tas aikštes ne sau, bet iš jų atėjo neigiamas atsakymas.

UEFA yra tokia kontrolė, pinigai labai tikslingai naudojami. Man atrodo, kad Lietuvoje tokios kontrolės, kaip tikrina UEFA ir FIFA, tikrai nėra.

- Kokios tai sumos? Kiek per metus LFF skyrė UEFA ir FIFA?

- UEFA skyrė 6 mln. Lt., o FIFA – 600 tūkst. Lt. Mes turime programą, kuriai įgyvendinti reikia 13 mln. Lt. Tai paskaičiuokite, turime 6,6 mln. ir kiek dar reikia surinkti, kad šiais metais išleistume visas rinktines, aprūpintume jas.

- Suprantu, kad byloje kalba eina apie tai, kad federacijos finansus tvarko jūsų gyvenimo draugė Dalia Žigelienė. Jūs esate federacijos prezidentas ir tokiu būdu skirstydamas pinigus darote taip, kad dalis jų tektų jums.

- Ir tada, kai buvau federacijos generalinis sekretorius ir kai tapau prezidentu, buvau sutaręs, be to, yra priimtas vykdomojo komiteto sprendimas, kad aš nepasirašysiu dėl pinigų. Kad nebūtų jokių susikirtimų. Tad ir tuos dešimt metų, kai buvau generaliniu sekretoriumi, už pinigus buvo atsakingas L. Varanavičius (tuometis LFF prezidentas. - Red.), jis visada pasirašinėjo. Dabar lygiai taip pat. Kai mane išrinko, aš vykdomojo komiteto paprašiau, kad šiuos įgaliojimus suteiktų generaliniam direktoriui. Mano uždavinys, kuris man kol kas neblogai sekasi, - surasti rėmėjų. Ir aš jų ieškau, tariuosi, ypač man sekasi mano antroje tėvynėje Vokietijoje.

- Nacionalinio stadiono statyboms 2011 metais buvo pasirinkta bendrovė „Mitnija“, tačiau jums tapus federacijos prezidentu statybas pradėjo vykdyti kita bendrovė. Teigiama, kad artimai susijusi su jumis ir jūsų aplinkos žmonėmis.

- Tai, kas buvo parašyta spaudoje, yra grynas melas. Normalioje šalyje prisiteisčiau didelius pinigus. Su „Mitnija“ Kaune buvome susidūrę. Atsisakėme jos paslaugų, nes buvo pradėjusi nevykdyti įsipareigojimų. Tada įsitaisėme kitą firmą, ta subankrutavo, tai vėl turėjome problemų. Su tomis įmonėmis atsiskaitinėjo FIFA, mes prie tų pinigų net neprieidavome. Tai per tą bankrotą praradome 100 tūkst. dolerių.

- Kaune esantis futbolo akademijos stadionas yra nuomojamas, o vienas iš įtarimų, kad tai federacija daro per tarpininkus.

- Čia yra ne 100 proc., bet 1000 proc. melas. Tai yra mūsų atskiras padalinys, jie turi savo buhalteriją, turi savo direktorių. Nuoma užsiima pati akademija, jie iš to gyvena.

- Kalbant apie publikacijas, pacituosiu straipsnį „Lietuvos ryte“: „Praėjusią savaitę vieno garsaus ir įtakingo sostinės advokato biure J. Kvedaras susitiko su kitos Kauno grupuotės, kovojančios su Kamuoliniais, šulu. Pokalbyje, kurį įrašė specialiosios tarnybos, federacijos prezidentas prisiekinėjo esąs „bachuras”, kad visą gyvenimą laikėsi nusikalstamo pasaulio taisyklių. Jis nuolat minėjo, kad palaiko šiuo metu teisiamus savo gerus draugus – vieną Daktarų lyderių Egidijų Abarių, pravarde Goga, ir samdomą žudiką Rolandą Zavecką, pravarde Džempis.“ Ką galite papasakoti apie tai?

- Pirmiausia, aš negirdėjau tų įrašų, tada galėčiau jums komentuoti. Kai perskaitau, kad „galimai“ ir kai tas žodis kartojasi, tai mane juokas ima.

- Bet toks pokalbis buvo?

- Tegu man parodo, kur buvo tas pokalbis, tas susitikimas.

- Bet jūs pats galite atsakyti - buvo ar nebuvo.

- Su kuo? Aš net nežinau, su kuo. Ko jie neparašo pavardės? Kas su kuo kovoja? Aš pirmą kartą girdžiu, kad Kaune kažkas kovoja. Kiek žinau, Kaune visi labai draugiškai gyvena. Dėl to mes visi ir didžiuojamės, kad esame kauniečiai. Mane juokas ima. Dėl ko ten galima kovoti? Dėl Laisvės alėjos? Kad ji ir taip baigia sugriūti.

- Čia cituojama, kad esate „bachuras“, kad visą gyvenimą laikėtės nusikalstamo pasaulio taisyklių.

- Kaip suprasti? Tai aš ir esu, aš visą gyvenimą myliu moteris, aš ir esu „bachuras“. Myliu moteris, myliu vaikus, pats turiu nemažai vaikų, tai ką man dabar daryti? Į kitą pusę pereiti? Ne, dėkui, visą gyvenimą taip išgyvenau. Gal kažkam tas žodis ir užkliuvo, dabar daug yra tokių, vieni kovoja už gėjus, kiti su gėjais, gal kažkur man ir išsprūdo tas žodis, kad esu „bachuras“, o ne kitoks.

- Tame pokalbyje, kurį įrašė specialiosios tarnybos, jūs vietoje savęs, jei taip nutiktų, kad negalėtumėte eiti pareigų, žadėjote į prezidento postą „prastumti“ vieną žinomą televizijos prodiuserį.

- Šiandien perskaičiau, kad tas žmogus pretenduoja, tai Rolandas Skaisgirys. Buvome susitikę su Skaisgiriu klubų pageidavimu, ir aš turiu informacijos, kad jis pristatys klubams savo viziją. Visame pasaulyje federacija turi užsiimti rinktinėmis ir populiarinti futbolą.

Klubai visuomet turi savo lygą. Jis nori prisistatyti ir būti tos lygos vadu. Jis buvo jau tai pristatęs prieš daugelį metų, kai dar buvo kiti klubai, tačiau tuomet aš pats jam patariau neiti.

Žinau, kad kažkurią dieną po nacionalinės rinktinės rungtynių susirinks klubai ir jis pateiks, kaip įsivaizduoja savo vadovavimą tai lygai. Tada klubai pasirašytų su federacija sutartį ir jie spręstų, kaip jis dirbs, o ne Kvedaras ar federacija. Nemaišykime tų dalykų.

- Ką toliau darys federacija, kai jūs esate nušalintas?

- Federacija ruošiasi rinktinės rungtynėms. Yra vykdomasis komitetas, yra generalinis direktorius, jie susirinks prieš rungtynes. Viskas vyksta visu tempu, niekas federacijoje nesikeičia.

- Nors esate nušalintas, bet einate į federaciją. Šiandien buvote. Ar tai reiškia, kad toliau dirbate?

- Ne, dirbti nedirbu. Turiu teisę apskųsti ir apskųsiu per 7 dienas šį nuosprendį. Kad nebūtų jokių konfliktinių situacijų ir, kad nepridaryčiau žmonėms iš federacijos bėdų, aš pasiėmiau atostogas, ko nebuvo dešimt metų.

- Ar pats neketinate atsistatydinti?

- Ne. Jei jausčiau savo kaltę, tai tikrai.

- Kas toliau? Dabar esate nušalintas pusei metų, bet situacija gali dar užsitęsti, teismas gali nušalinimą patęsti.

- Yra vykdomasis komitetas, yra viceprezidentas, generalinis direktorius. Darbas tikrai nesustos. Prezidento funkcija yra surasti kuo daugiau rėmėjų. Viskas. Ir, aišku, su vyriausiuoju treneriu atsakyti, jei rinktinė pralaimi. Nes pirmiausia būna tarkavimas trenerio, o paskui federacijos prezidento.

- Ar jau kalbėjote apie jums pareikštus įtarimus su UEFA ar FIFA atstovais?

- Kalbėjau. Kiek kalbėjau su savo rėmėjais, jie mane palaiko. Jie atvažiuos ir dar kartą pažiūrės, koks yra tikrinimas UEFA. Jei jie skiria statyboms pinigus, tai jie ne tik tikrina tikslinius pinigus, bet dar ir neklausę federacijos patikrina, ar Lietuvoje yra tokios kainos, ir tada nusprendžia, ar iš tiesų galima tokius pinigus mokėti. Tas pats su bet kokiu turnyru, jei tik UEFA finansuoja, yra nepaprastai griežta atsakomybe.

- Kaip jūs dabar įsivaizduojate savo padėtį?

- Ką jūs man siūlote? Kad sutikčiau su visais šitais sacharukais, šmukais, Lukašenkos žmonėmis ir sutikčiau su tuo, kokias nesąmones jie prirašė? Kiti iš tų, kur rašė, paduoda man ranką ir sako: „Atsiprašau, mane čia pakišo.“ Jei sutikčiau, nekovočiau, tai visi sakytų: „Taip, jis pavogė.“ Bet, ponai mieli, tikrai nepavogsi FIFA ir UEFA pinigų, šitą aš galiu garantuoti. Ten tokia patikra, tokia atsakomybė, kad niekam nekils ranka. 

- Bet kokiu atveju čia nėra, kaip jūs sakote, rašiniai. Čia finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba, rimta organizacija. Yra teismo sprendimas. Juk teismas, priimdamas sprendimą, mato kažkokius įrodymus.

- Jei parodyčiau, kas yra parašyta... Tada aš suprantu, kad Lietuvoje nėra normalių teismų. Visur parašyta, kad „galimai“ galėjo tą, „galimai“ galėjo tą. Penktadienį vakare, kai buvau Gargžduose aikštės atidaryme, man skambino ir paklausė, ar girdėjau apie tai, sakau: „Pirmą kartą girdžiu, pirmadienį atvažiuosiu į darbą.“ Atvažiuoju, o dar nėra. Sužinojau iš spaudos. Perskaičiau laikraštyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką rodo Lietuvoje vykstančios karinės pratybos?