Pirmasis Lietuvos rinktinės taškas pasaulio futbolo čempionato atrankoje: Lietuva - Slovakija 1:1

Lietuvos futbolo rinktinė nelaimėjo pirmojo 2014-ųjų pasaulio futbolo čempionato atrankos turnyro mačo. Bet ir nepralaimėjo. Lietuviai savo žiūrovų akivaizdoje penktadienio vakarą sostinės LFF stadione startinėse atrankos varžybų G grupės varžybose 1:1 (1:1) sužaidė su Slovakijos atstovais ir įsirašė pirmąjį tašką. Nors po M. Žaliūko pelnyto įvarčio 18 min. lietuviai pirmavo, vis dėlto pranašumo mūsiškiai neišlaikė: 41 min. rezultatą išlygino M. Sapara.

Lietuvos futbolininkai pirmieji įmušė įvartį.<br>M. Kulbis.
Lietuvos futbolininkai pirmieji įmušė įvartį.<br>M. Kulbis.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 8, 2012, 4:36 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 9:26 PM

„Privalome galvoti tik apie pergalę. Apskritai, reikia galvoti, kad startuoti atrankoje reikia dviem pergalėmis - prieš slovakus ir graikus“, - prieš mačą sakė Lietuvos ekipos strategas Csaba Laszlo. Tačiau trenerio norams išsipildyti nebuvo lemta jau po pirmųjų pasaulio futbolo čempionato atrankos turnyro G grupės mačo su Slovakija. Lietuviai ir slovakai išsiskyrė taikiai 1:1. Lietuviai pirmavo 1:0, tačiau padarius vaikišką klaidą savo baudos aikštės prieigose mūsų šalies žaidėjai nubaudė save - leido varžovams išlyginti rezultatą.

Šios dienos akistatoje Lietuvos ekipos strategas Csaba Laszlo nusprendė į startinę vienuolikę neįtraukti komandos kapitono Tomo Danilevičiaus ir patyrusio saugo Deivido Česnauskio. Vietoj pastarojo į aikštę buvo išleistas brolis Edgaras Česnauskis, puolimo smaigalyje - Darvydas Šernas. Vis dėlto antrame kėlinyje D. Česnauskis pasirodė, tačiau T. Danilevičius - ne.

Lietuvos rinktinės treneris Csaba Laszlo: „Iškovojome tašką namuose, bet galėjome ir nugalėti - varžovai išlygino  rezultatą po mūsų klaidos. Tačiau didžiuojuosi savo komanda - ji parodė naują savo veidą ir dvasią. Kodėl nežaidė Tomas Danilevičius? Treniruotėje jis patyrė smulkią traumą, tačiau rizikuoti niekas nenori. Jo nebus ir dvikovoje Graikijoje - Tomas išskrenda į Italiją, kur jam bus atlikti išsamesni tyrimai"

Slovakijos rinktinės treneris Stanislavas Griga po mačo sakė: „Pradėjome dvikovą aktyviai, bet po to pasyviai gynėmės, todėl ir pralaimėjome atkarpą 0:1. Antrą pirmo kėlinio pusę sužaidėme šiandien sėkmingiausiai: pelnėme įvartį, kurio neįskaitė dėl neteisingos  nuošalės, o paskui išlyginome rezultatą. Norėjome taip pat žaisti ir antrame kėlinyje, tačiau pašalinus vieną žaidėją, viskas pasikeitė. Mūsų tikslas Lietuvoje buvo trys taškai, bet klaidos neleido pasiekti norimą rezultatą".

   Lietuvos nacionalinė komanda Tarptautinės futbolo federacijos (FIFA) reitinge užima 116-ąją vietą, o Slovakijos rinktinė yra 45-a.

Kartu su lietuviais ir slovakais, taškus G grupėje penktadienį iškovojo Bosnija ir Hercegovina bei Graikija. Bosniai tapo grupės lyderiai - jie net 8:1 įveikė Lichtenšteiną. Antri grupėje tapo graikai, išvykoje palaužę mūsų kaimynus latvius 2:1.       Prieš dvikovą su slovakais  nuo pareigų pusmečiui nušalintas Lietuvos futbolo federacijos prezidentas Julius Kvedaras rinktinei pažadėjo net 27,4 mln. litų premiją, jei ši pateks į 2014 metų pasaulio čempionatą Brazilijoje. Tam G grupėje reikia užimti ne žemesnę, kaip antrą vietą.

Dvikovos statistika

Rungtynės: Lietuva - Slovakija 1:1 (1:1).

Teisėjas: Carlosas Closas Gomezas (Ispanija).

Įvarčiai: 18 min. Marius Žaliūkas 1:0, 41 min. Marekas  Sapara.

Geltonos kortelės: 60 min. Gediminas Vičius, 83 ir 90 min.  Tadas Labukas (abu - Lietuva), 52 min. Martinas Škrtelis, 62 min. Marekas  Bakošas (abu - Slovakija)

Raudonos kortelės: 55 min.  Viktoras  Pecovsky (Slovakija) , 90 min. Tadas Labukas (Lietuva).

G grupės turnyro lentelė (vieta, komanda, rungtynės, pergalės, lygiosios, pralaimėjimai, įvarčiai, taškai):

1. Bosnija ir Hercegovina  1 1 0 0  8:1  3 

2. Graikija 1 1 0 0 2:1 3

3. Slovakija 1 0 1 0 1:1 1

3. Lietuva 1 0 1 0 1:1 1

5. Latvija 1 0 0 1 1:2 0

6. Lichtenšteinas 1 0 0 1 1:8 0

Rungtynės:

94 min.

Lietuviai turėjo  paskutinę galimybę pelnyti įvartį - smūgiavo baudos smūgį iš kairiojo krašto. Kamuolys praskriejo skersai vartų, o už tai, kad jį rankomis palietė T. Labukas, futbolininkas gavo raudoną kortelę. Abi ekipos liko dešimtyje. Rungtynės iškart baigėsi.

90 min. Teisėjas  pridėjo 4 minutes ir lietuviai užgulė varžovų vartus - galingai smūgiavo D. Šemberas, A. Novikovas, po to T. Labukas, tačiau kamuolys vis nekrito į vartus.

81 min. Lietuvos ekipa bandė šturmuoti slovakų ekipos vartus: užsidirbo kampinį, valdė kamuolį, galingai smūgiavo T. Labukas ir vartininkas vos pagavo kamuolį - tačiau įvarčio nebuvo.

78 min. Slovakijos  žaidėjai kėlė kampinį, tačiau lietuviai be vargo perėmė kamuolį. Slovakai bandė mažinti dvikovos spartą, kad galėtų kompensuoti vieno žaidėjo netektį. Tai jiems sekėsi daryti. 

71 min. Komandos vis ieškojo kelių varžovų vartų link, tačiau rimtesnių problemų vartininkams žaidėjai nesukūrė. S. Mikoliūną pakeitė T. Labukas.

64 min. Lietuvos  ir Slovakijos rinktinės žaidė aikštės viduryje ir stengėsi labiau atakuoti "dūriais" -  kontratakomis. G. Vičių pakeitė D. Česnauskis - lietuviai pradėjo stiprinti puolimą.

58 min. S. Mikoliūnas persivarė kamuolį per pusę aikštės ir galingai smūgiavo. Varžovų gynėjai atmušė kamuolį, tačiau lietuviai pradėjo spausti slovakus - užsidirbo kampinį bei neleido svečiams pereiti aikštės vidurį.

56 min. Grubiai   sužeidus prieš Lietuvos žaidėją, iš aiktšės parodžius raudoną kortelę išvarytas slovakas Viktoras Pecovsky. Lietuva turėjo kiekybinę persvarą. 

45 min. Teisėjas nepridėjo nė vienos minutės ir po pirmojo kėlinio lygu - 1:1.  

44 min. Lietuvos   komanda laikė kamuolį ir stengėsi be didesnių bėdų sulaukti pertraukos.

41 min. G. Vičius  prie savų vartų prarado kamuolį ir jį perėmęs Marekas Sapara nuo 16 metrų sugebėjo nuginkluoti Ž. Karčemarską. Po lietuvių klaidos rezultatas tapo 1:1.

40 min. Slovakai  vis dažniau smūgiavo - po M. Stocho smūgio Ž. Karčemarskas turėjo parodyti visą savo sugebėjimą, kad numuštų kamuolį už aikštės ribų. Tai buvo ketvirtasis iš eilės varžovų smūgis.

37 min. Slovakai dešiniuoju kraštu sugebėjo surengti pavojingą ataką, tačiau į vartininko baudos aikštę skersuotas kamuolys nepasiekė adresato - lietuvių gynėjai atmušė kamuolį.

32 min. Lietuviai "neatidavė" varžovams aikštės vidurio ir kontroliavo žaidimą. Prie pat slovakų baudos aikštės kampo buvo nugriautas E. Česnauskis ir lietuviai turėjo progą pasižymėti - pats nukentėjęs smūgiavo, tačiau aukščiau vartų.

29 min. Galingas G. Vičiaus smūgis iš 25 metrų atstumo - varžovų vartininkas nepagavo kamuolio ir jį nukreipė į užribį.

25 min.

 D. Šernas aikštės viduryje perėmė kamuolį, jį vedėsi iki baudos aikštės, tačiau šiek tiek jį paleido ir varžovų gynėjas beveik sviedinį perėmė. Bet lietuvis kovojo iki pabaigos ir sugebėjo perduoti jį S. Mikoliūnui, kuris smūgiavo. Kamuolys skriejo aukščiau vartų.

23 min.

Įvartį pelnė slovakai, tačiazu tai padarė iš nuošalės.

21 min. Nors slovakai pabandė užgulti lietuvių vartus ir greitai pelnyti įvartį, mūsiškiai labai greitai perėmė iniciatyvą ir kelis kartus surengė kontratakas. Smūgiavo E. Česnauskis, D. Šernas bei tas pats M. Žaliūkas.

18 min. Baudos smūgis, kuri realizavo lietuviai: po E. Česnauskio perdavimo į baudos aikštę Marius Žaliūkas pašoko aukščiausiai ir galva nukreipė kamuolį į vartus. 1:0 pirmauja lietuviai.  

11 min. Lietuviai kėlė pirmąjį kampinį, tačiau nesėkmingai - E. Česnauskio keltą kamuolį niekas iš mūsiškių nelietė ir varžovai jį išmušė. 9 min. Apylygis žaidimas. Tiek prie Lietuvos, tiek ir prie Slovakijos vartų buvo keli futbolininkų bandymai smūgiuoti, tačiau arba jie buvo netikslūs, arba gerai pasirodė vartininkai.  

2 min. Varžovai iš karto ėmėsi darbo ir Ž. Karčemarskas jau antrąją minutę turėjo atremti galingą M. Bakoso smūgį. Lietuviai numušė kamuolį už ribų, o po kampinio slovakai dar kartą išbandė Lietuvos vartininko budrumą.

Startinės sudėtys:

Lietuva: (4-5-1)

Žydrūnas Karčemarskas; Vytautas Andriuškevičius, Valdemaras Borovskij, Arūnas Klimavičius, Marius Žaliūkas; Gediminas Vičius, Saulius Mikoliūnas, Ramūnas Radavičius, Deividas Šemberas, Edgaras Česnauskis; Darvydas Šernas; Atsarginiai: E. Šetkus, T. Kijanskas. D .Česnauskis, T. Danilevičius, T. Labukas, D. Matulevičius, A. Velička, A. Novikovas, E. Vaitkūnas, G. Freidgeimas, V. Slavickas. Slovakija: (4-4-2)

Janas Mucha; Peteris Pekarikas, Martinas Skrtelis, Tomas Hubocanas, Radoslavas Zabavnikas, Viktoras Pecovsky, Marekas Sapara, Michailas Duris, Marekas Hamsikas, Miroslavas Stochas, Marekas Bakosas; Atsarginiai: D. Pernisas, D. Kucekas, L. Pauschekas, M. Cechas, K. Salata, V. Weisas, J. Kucka, L. Guldanas, M. Brezanikas, K. Guede, M. Jakubko.

Nesusipratimai. Prieš pat rungtynes prie įėjimo į stadioną kilo neramumai - apsaugos darbuotojai neleido žiūrovų į stadioną. Todėl prasidėjo spūstys, šūkavimai. Vis dėlto riaušių neįvyko.

Mačai. Kitą antradienį, rugsėjo 11 d., lietuviai Pirėjuje susitiks su 2004-ųjų Europos čempionais Graikijos atstovais. Be Lietuvos, Slovakijos ir Graikijos rinktinių, G grupėje taip  pat varžosi Bosnijos ir Hercegovinos, Latvijos bei Lichtenšteino komandos. Pasibaigusiose varžybose Bosnijos ir Hercegovinos rinktinė svečiuose 8:1 sumalė į miltus Lichtenšteiną. Po tris įvarčius nugalėtojams pelnė Edinas Džeko ir Vedadas Ibiševičius.  Graikija išvykoje nugalėjo latvius 2:1. 

Pasibaigę mačai. Penktadienį Europoje prasidėjo 2014 m. pasaulio čempionato atrankos varžybos. A grupėje Kroatija 1:0 įveikė Makedoniją, Velsas pralaimėjo Belgijai 0:2,   B grupėje: Malta - Armėnija 0:1, o Bulgarija 2:2 sužaidė su Europos vicečempionais italais 2:2;  C grupėje airiai svečiuose neįtikėtinu būdu 2:1 palaužė Kazachstaną. R.Keane'as ir K.Doyle'as įvarčius pelnė 89 (iš 11 m. baudinio) ir 90 minutėmis, o vikiečiai 3:0 įveikė Farerų salų rinktinę; D grupėje Estija 0:2 pralaimėjo Rumunijai, Andora 0:5 nusileido Vengrijai, o Nyderlandai 2:0 palaužė turkus; E grupėje - Albanija - Kipras 3:1, Slovėnija - Šveicarija 0:2, Islandija - Norvegija 2:0;  F grupėje Rusijos rinktinė neapkartino naujojo trenerio Fabio Capello debiuto ir namuose 2:0 nugalėjo Šiaurės Airiją, Portugalija palaužė 2:1 Liuksemburgą, o Azerbaidžanas 1:1 sužaidė su Izraeliu. H grupėje Lenkija ir Juodkalnija sužaidė 2:2, o Moldova 0:5 nusileido Anglijai; I grupėje Gruzija 1:0 nugalėjo Baltarusiją, o Suomija 0:1 nusileido Prancūzijai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.