Futbolo pasaulį valdo agentas

Dar neseniai jis nuomojo vaizdo kasetes ir vadovavo diskotekai. Dabar 46-erių Jorge Mendesas rūpinasi Cristiano Ronaldo, Jose Mourinho reikalais ir yra vadinamas įtakingiausiu agentu futbolo pasaulyje.

Ilgame futbolo agento J. Mendeso klientų sąraše – Madrido ekipos treneris J. Mourinho.<br>AP
Ilgame futbolo agento J. Mendeso klientų sąraše – Madrido ekipos treneris J. Mourinho.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas"

Sep 22, 2012, 6:59 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 3:34 PM

2004-ųjų balandį į vakarienę Portugalijos Viana do Kastelo mieste vos 40 km nuo Porto slapta susirinko keturi vyrai. Kad išvengtų pašalinių akių, „Camelo” restoranas ta proga kitiems klientams buvo uždarytas.

Prie stalo sėdėjo tik Romanas Abramovičius, Rusijos oligarchas ir „Chelsea” savininkas, specialiai atvykęs automobiliu iš La Korunjos, Peteris Kenyonas, Londono klubo vykdomasis direktorius, J.Mourinho, tuometis „Porto” ekipos treneris, ir J.Mendesas, nepastebimas žmogus, suorganizavęs šį susitikimą.

Įtikino J. Mourinho persigalvoti

Šių keturių vyrų akistata vyko lyg šnipų pasikeitimas „Charlie” kontrolės punkte prie Berlyno sienos šaltojo karo laikais.

Būtent diplomatiškas portugalų agentas įtikino J. Mourinho išklausyti R.Abramovičiaus argumentus likus porai dienų iki Čempionų lygos pusfinalio mačo, kuriame „Porto” susitiko su La Korunjos „Deportivo” (0:0).

Portugalijos treneris norėjo pasirašyti sutartį su „Liverpool” – Anglijos klubu, apie kurį visuomet svajojo. Bet J.Mendesas aukštyn kojomis apvertė visą J. Mourinho karjerą.

Agentas sugebėjo įtikinti trenerį, kad Londone jis turės ir daugiau galimybių, ir daugiau laisvės įgyvendinti savo planus.

2003-iaisiais suderėjęs dėl jaunojo C. Ronaldo perėjimo iš Lisabonos „Sporting” į „Manchester United” už 17,5 mln. eurų, J. Mendesas atliko antrą svarbiausią savo karjeros sandorį.

J. Mourinho sutiko tapti „Gestifute” – dar 1996-aisiais portugalų futbolo agento įkurtos bendrovės – klientu.

Per keletą metų įsitvirtinęs Portugalijos rinkoje J. Mendesas pradėjo Europos užkariavimą.

Užkariaudavo vis naujas rinkas

Dabar portugalas atstovauja per 90 žaidėjų ir trenerių interesams garsiausiuose žemyno klubuose ir vadinamas įtakingiausiu agentu futbolo pasaulyje.

„Madride ekipos sudėtį prieš kiekvienas rungtynes sudaro ne J. Mourinho, o J. Mendesas. Jis tikrasis „Real” treneris”, – šiandien ironizuoja 46-erių portugalo konkurentai.

Prieš užkopdamas į viršūnę J. Mendesas buvo nepastebimas antrosios Portugalijos lygos klubo puolėjas.

Tačiau kelio trauma privertė jį anksti baigti futbolininko karjerą.

Dar prieš tai supratęs, kad aikštėje jo sugebėjimai riboti, J. Mendesas paprašė „Vianense” prezidento vietoj išeitinės kompensacijos jam suteikti galimybę rūpintis reklama aplink Viana do Kastelo stadioną.

Tuo pat metu buvęs futbolininkas atidarė ir vaizdajuosčių nuomos punktą, kuriame pats aptarnavo klientus, o vėliau pasuko ir į naktinių pramogų verslą.

J. Mendesas jau tada naudojosi ta pačia strategija, kuri jam padeda ir dabar. Įsitvirtinęs vienoje rinkoje, jis iš karto žvalgėsi, kur galima jos užkariauti dar daugiau.

Netrukus J. Mendesas tapo populiarios diskotekos „Caminha” šeimininku ir susibičiuliavo su čia dažnai besilankančiu Nuno – Gimarainso „Vitoria” klubo vartininku.

Ši draugystė padėjo J. Mendesui sudaryti pirmąjį futbolo sandorį – 1996-aisiais jis įsiūlė savo bičiulį La Korunjos klubui.

Kasdien važinėdamas susitikti su „Deportivo” prezidentu Augusto Cesaru Lendoiro atkaklus portugalas ištobulino savo darbo metodus.

„Jis vis atvažiuodavo išgerti kavos, o kiekvieną pokalbį baigdavo išpešęs sau kokios nors naudos”, – juokėsi Ispanijos klubo prezidentas.

Po Nuno netrukus „Deportivo” marškinėlius jau vilkėjo ir Jorge Andrade, ir Pauleta – sparčiai besiplečiančios „Gestifute” agentūros klientai.

Susimušė su varžovu

Išskirtinė J. Mendeso energija netrukus padėjo jam atverti ir „Porto” klubo duris.

Garsiausio Portugalijos klubo prezidentas Pinto da Costa nutarė paremti futbolo rinkos naujoką siekdamas sumažinti ryškiausios šios šalies žvaigždės Luiso Figo agento Jose Veigos įtaką.

„Porto” vadovas supyko, kai futbolo versle iškilęs buvęs Liuksemburgo bankininkas ėmė vis labiau diktuoti savo taisykles. J. Veiga patikėjo, kad Portugalijos futbole jau yra nepakeičiamas, tačiau buvo priverstas užleisti savo vietą buvusiam vaizdo kasečių pardavėjui.

2002-aisiais du konkurentai netyčia akis į akį susidūrė Lisabonos oro uoste. Važiuodami kartu autobusu po skrydžio jie įsivėlė į tikrą žodžių karą, pasibaigusį tarpusavio muštynėmis.

Tačiau šios dvikovos nugalėtoju tapo ne tas, kuris tuomet atsidūrė ant žemės. Netrukus didžiausias Portugalijos futbolo talentas C. Ronaldo paskelbė, kad renkasi ne patyrusį L.Figo agentą, o dar mažai kam žinomą „Gestifute” agentūrą.

Po 7 metų J. Mendesas pardavė savo numylėtinį iš „Manchester United” į Madrido „Real” už 96 mln. eurų – rekordinę futbolo pasaulyje sumą.

Sugeba išklausyti pašnekovus

Kas lėmė stulbinamą J. Mendeso sėkmę futbolo verslo užkulisiuose? Neįtikėtinas darbštumas, energija ir įgimtas talentas niekuomet galutinai nenutraukti ryšių su savo buvusiais pašnekovais.

Portugalas išliko R. Abramovičiaus bičiulis net po to, kai šis 2007-aisiais atleido J. Mourinho iš „Chelsea” trenerio pareigų.

Nors rusų oligarchas buvo priverstas sumokėti treneriui 27 mln. eurų kompensaciją už nutrauktą sutartį, J. Mendesas jam iškart įsiūlė kitą savo klientą.

2008 m. į Londoną persikėlė brazilas Luizas Felipe Scolari.

Agentui derybose, regis, niekada nepritrūksta argumentų.

Kai 2004-aisiais „Barcelona” abejojo, ar verta saugui Deco pasiūlyti tokią algą, kokios šis nori, futbolininko agentas vėl idealiai sužaidė savo pokerį.

„Gerai, mokėkite jam 2 mln. eurų per metus. Jei iki Kalėdų jums pasirodys, kad žaidėjas netinkamas, aš jį parduosiu kitur už tą pačią sumą (22 mln. eurų). Bet jei jis jums patiks, tada sutiksite sudaryti naują sutartį ir mokėti jau po 5 mln. eurų per metus”, – katalonų klubo vadovus įkalbinėjo J. Mendesas.

2005-ųjų sausį „Barcelona” pasirašė sutartį pagal agento pasiūlytas sąlygas.

Konkurentai pavydi sėkmės

„Globe Soccer” institutas du pastaruosius sezonus J. Mendesą išrinko geriausiu agentu pasaulyje.

Šiandien portugalas neabejotinai yra geriausias pardavėjas pasaulio futbolininkų turguje.

Jo atstovaujamų žaidėjų vertė rinkoje yra apie 536 mln. eurų, o „Gestifute” agentūros metų pelnas siekia 160 mln. eurų.

J. Mendesui pavydi ne vienas konkurentas, nes jis karaliauja visoje Europoje. Pastarąjį sezoną į Stambulo „Besiktas” portugalas sugebėjo įkišti net 6 savo klientus ir pasiekė absoliutų „Gestifute” įtakos rekordą.

2012-ųjų gegužę J. Mendesas buvo apdovanotas Portugalijos valstybiniu ordinu už nuopelnus šalies sportui.

„Mums reikia įvertinti tuos, kurie laimi. Šis apdovanojimas – tai pripažinimas to darbo, kurį jis nuveikė mūsų šaliai per ilgus metus”, – aiškino Portugalijos politikas Miguelis Relvas.

Kartu su garsiausiu futbolo agentu parlamento salėje buvo visi svarbiausi Portugalijos futbolo vadovai, išskyrus „Porto” prezidentą. Šis klubas – reta išimtis, nes šį sezoną neturi nė vieno J.Mendeso kliento.

Didžiausi sandoriai, kuriuos atliko J. Mendeso agentūra „Gestifute”

Žaidėjas Perėjimas Metai Sandorio suma (eurais)

C. Ronaldo (Portugalija) Iš „Manchester United” į Madrido „Real” 2009 96 mln.

Falcao (Kolumbija) Iš „Porto” į Madrido „Atletico” 2011 40 mln.

A. Di Maria (Argentina) Iš Lisabonos „Benfica” į Madrido „Real” 2010 32 mln.

L. Andersonas (Brazilija) Iš „Porto” į „Manchester United” 2007 31,5 mln.

R. Carvalho (Portugalija) Iš „Porto” į Londono „Chelsea” 2004 30 mln.

Pepe (Portugalija) Iš „Porto” į Madrido „Real” 2007 30 mln.

F. Coentrao (Portugalija) Iš Lisabonos „Benfica” į Madrido „Real” 2011 30 mln.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.