Čempionų lyga: „Chelsea“ titulo gynyba – pavojuje

„Manchester City“ klubui toliau tęsiant europinę susinaikinimo kampaniją, į Čempionų lygos „mirtininkų“ kvarteto statusą pretenduoja E grupė, kurioje už borto gali likti dabartinė čempionė Londono „Chelsea“.

Gediminas Reklaitis yra „Viasat Sport Baltic“ komentatorius.
Gediminas Reklaitis yra „Viasat Sport Baltic“ komentatorius.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Reklaitis

Nov 7, 2012, 6:41 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 3:37 PM

Toks scenarijus atrodo realus tiek iš pirmo, tiek... iš antro žvilgsnio. Tereikia, kad šį vakarą „Chelsea“ savo stadione pralaimėtų Donecko „Šakthar“ (rungtynių tiesioginė transliacija – 21 val. 40 min. per „Viasat Sport Baltic“), o Turino „Juventus“ įveiktų „FC Nordsjaelland“, ir titulą ginantiems „aristokratams“ jau rimtai imtų svilti padai.

Taip, „Chelsea“ tebeturėtų namų rungtynes su „Nordsjaelland“, bet taip pat lauktų išvyka į Turiną, o ukrainiečiams rungtynės su „Juventus“ gali nieko nebelemti.

Suprantama, prie tokios tolimos ateities scenarijaus kimba pernelyg daug „jeigu“, kad iš karto vertėtų bėgti į lažybų kontorą dėl atrodančio akivaizdaus „Chelsea“ fiasko.

Tačiau faktas tas, kad juodasis „aristokratų“ scenarijus gali pradėti pildytis jau šį vakarą „Stamford Bridge“ stadione. Ar taip nerealu, kad „Chelsea“ savo aikštėje pralaimėtų „Šakthar“? Jei stebėjote bent vieną Ukrainos čempionų šio sezono mačą, atsakymas vienareikšmis – „šachtininkai“ turi net labai gerus šansus.

Ko verta „Shakthar“ komanda, jau patyrė savo kailiu ir patys „Chelsea“ futbolininkai. Prieš tris savaites Donecko „Donbass“ stadione Čempionų lygos laimėtojai krito 1:2. Rezultatas galėjo būti ir dar gerokai įspūdingesnis, jei ne stulbinantys vartininko Petro Čecho šuoliai.

Apie Rytų Europos futbolą vakariečiai šį sezoną kalba daugiausia dėl Barysavo BATE sensacijų, tačiau „Šakthar“ žaidžia dar įspūdingiau. Turtingiausio Ukrainos žmogaus Rinato Achmetovo valdomas Donecko klubas E grupėje po trijų mačų turi 7 taškus, nors lengvai galėjo turėti visus devynis, nes dominavo ir išvykos rungtynėse su Turino „Juventus“ (1:1). Apie Ukrainos čempionatą išvis neverta kalbėti – nors pajėgių varžovų nestinga, „Shakthar“ lokomotyvas rieda nestabtelėdamas – 14 pergalių iš 14 galimų.

Kas slypi už fenomenalaus „Šakthtar“ žaidimo? Atsakymas, kaip visada, banalus – ilgas ir nuoseklus darbas. R. Achmetovas dosniai investuoja, bet futbolo reikalus yra palikęs šilto ir šalto mačiusiam rumunui, nuo 2004 metų Donecke dirbančiam treneriui Mircea Lucescu.

Svarbu tai, kad šio sezono rezultatai nėra koks nors išsišokimas. Nuo tų pačių 2004-ųjų „Šakthar“ laimėjo UEFA taurę (ir kelis kartus sėkmingai pasirodė Čempionų lygoje), šešis Ukrainos čempionatus ir keturias šalies taures.

Įdėmiai darbuodamasis transferų rinkoje, M. Lucescu yra sumaišęs kaip reikiant per galvą trenkiantį braziliškai (Willianas, Fernandinho, Luizas Adriano, Alexas Teixeira, Douglasas Costa) ukrainietišką (Andrejus Piatovas, Aleksejus Rakitskis, Oleksejus Gajus) kokteilį. Jį dar pagardino saldžiausiais kroatiško (Dario Srna), armėniško (Henrikas Mkhitaryanas), čekiško (Tomašas Hubschmanas) ir rumuniško (Razvanas Ratas) futbolo ingredientais.

Kokteilio poveikis? „Šakthar“ prieš kelionę į „Stamford Bridge“ stadioną net nežada atsisakyti dinamiško atakuojamojo futbolo stiliaus. Ir kalba vien apie pergalę bei užsitikrintą vietą Čempionų lygos aštuntfinalyje.

„Šachtininkų“ viltys atrodo pagrįstos ir dėl to, kad „Chelsea“ po galingo sezono starto jau pradeda įgyti stabdymo požymių (arba, kaip pasakytų „aristokratų“ gerbėjai, „Ačiū tau, Markai Clattenburgai“).

Tiesa, Londono ekipos treneris Roberto di Matteo ir jo žaidėjai puikiai supranta akistatos su Ukrainos čempionais kainą. Šeimininkai padarys viską, kad išvengtų čia aptartojo juodojo scenarijaus, todėl neabejotinai įdomiausios šios savaitės Čempionų lygos rungtynės įvyks tarp „Chelsea“ ir „Šakthar“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.