Sankt Peterburgo „Zenit“ sirgaliai reikalauja komandoje tik baltaodžių ir heteroseksualų žaidėjų

Sankt Peterburgo „Zenit“ futbolo klubo sirgaliai paskelbė manifestą savo ekipai ir pareikalavo, kad sudėtyje žaistų tik baltaodžiai ir heteroseksualūs futbolininkai.

Visame pasaulyje žinomas „Zenit“ legionierius Hulkas nuolat tampa savo ekipos sirgalių patyčių auka.<br>AP
Visame pasaulyje žinomas „Zenit“ legionierius Hulkas nuolat tampa savo ekipos sirgalių patyčių auka.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

2012-12-18 11:37, atnaujinta 2018-03-14 13:45

Didžiausia organizuota „Zenit“ gerbėjų grupuotė pirmadienį pareikalavo vykdyti jų reikalavimus. Pasak gerbėjų, juodaodžiai kelia neigiamas reakcijas, o homoseksualai „didžiam Sankt Peterburgui yra beverčiai“.

Dujų bendrovei „Gazprom“ priklausantis „Zenit“ klubas naujienų agentūrai „Ria Novosti“ teigė, kad remia toleranciją ir savo žaidėjus renkasi tik dėl sportinių gebėjimų.

„Klubo politika yra nukreipta į vystymąsi ir integraciją į pasaulio futbolo bendruomenę“, - teigė klubas.

„Zenit“ - vienintelis aukščiausio lygio Rusijos futbolo klubas, kuriame iki šios vasaros nežaidė nė vienas juodaodis žaidėjas. Komandos aistruolius itin papiktino Hulko ir belgo Axelio Witselo atvykimas, atsiėjęs 80 milijonų eurų. Prie ekipos turėjo prisijungti saugas iš Prancūzijos Yannas M'Vila, tačiau jis atsisakė persikelti, nes sulaukė grasinimų mirtimi.

„Mes nesame rasistai. Juodaodžių nebuvimas „Zenit“ komandoje mums – svarbi tradicija, pabrėžianti klubo identitetą ir daugiau nieko“, - tikino sirgaliai.

2018 metų pasaulio futbolo čempionatą surengti ketinančiai Rusijai rasizmas ir smurtas stadionuose – didžiausia problema, su kuria kol kas susidoroti nepavyksta. Juodaodžiai futbolininkai aikštėje dažnai palydimi beždžiones mėgdžiojančių garsų. Machačkalos „Anži“ ekipai priklausantys Roberto Carlosas ir Christopheris Samba buvo vieni iš tų, kuriuos sirgaliai apmėtė bananais.

Viena iš daugiausia problemų pridarančių sirgalių grupuočių priklauso „Zenit“ klubui. Pasaulyje garsus treneris Dickas Advocaatas, anksčiau dirbęs šiame klube, yra pasakęs, kad „sirgaliai nemėgsta juodaodžių žaidėjų“ ir, jog klubui būtų beveik neįmanoma įsigyti juodaodį.

Keletas juodaodžių futbolininkų yra prakalbę apie rasizmą Rusijos futbole ir dūrė pirštu į „Zenit. Vagneris Love brazilų dienraščiui yra teigęs, kad „Zenit“ yra „rasistiškiausia komanda Rusijoje“. V. Love tuomet tvirtino, kad per septynerius metus, praleistus Maskvos CSKA, patyčias patyrė tik iš šio klubo sirgalių.

„Zenit“ klubo vardą pasaulio žiniasklaida linksniavo ir lapkritį, kuomet sirgaliai metė į Maskvos „Dinamo“ vartininką pirotechnikos užtaisą, kuris sukėlė vartų sargui regėjimo problemų. Rusijos ministras Dmitrijus Medvedevas, neslepiantis, kad mėgsta „Zenit“, paskelbė, kad smurtą iššaukiantys žiūrovai bus visą gyvenimą neįleidžiami į rungtynes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.