Kalėdos be dovanų: dėl J. Kvedaro skandalų Lietuvos futbolą paliko rėmėjai

Su įvairiomis nusikalstamomis grupuotėmis siejamas Lietuvos futbolo federacijos (LFF) prezidentas Julius Kvedaras tampa vis didesne našta visam Lietuvos futbolui. Keletas Lietuvos futbolą finansiškai rėmusių verslo įmonių jau nutraukė paramą LFF. Vienos atvirai, kitos neoficialiai kalba, kad viena pagrindinių tokio sprendimo priežasčių – skandalai, lydintys LFF ir jos vadovą.

LFF vadovo J. Kvedaro veikla verslui atrodo klampesnė ir purvinesnė negu Lietuvos stadionai.<br>M. Patašius
LFF vadovo J. Kvedaro veikla verslui atrodo klampesnė ir purvinesnė negu Lietuvos stadionai.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Malinauskas, Aurimas Budraitis

Dec 21, 2012, 9:46 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 11:36 AM

Trauktis verčia skandalai ir įtarimų šleifas

Porą metų LFF ir A lygą rėmusi bendrovė „General Financing“ portalui lrytas.lt patvirtino, kad traukiasi iš LFF rėmėjų gretų. „Mūsų sprendimas trauktis iš tiesų yra susijęs su įvairiais skandalais, kuriuose minimi LFF ir jos vadovo J. Kvedaro vardai, - sakė bendrovės „General Financing“ generalinis direktorius Konstantinas Balakinas. – Šie skandalai tiesiogiai kenkė „General Financing“, kaip LFF partnerės įvaizdžiui.“

Jis taip pat patvirtino, kad bendrovė turėjo planų, susietų su parama Lietuvos futbolui, tačiau susiklosčiusi situacija privertė jų atsisakyti. „Mūsų bendrovė visada vertino ir vertina ilgalaikę partnerystę, todėl planų, susietų su tolimesne parama Lietuvos futbolui, tikrai buvo. Bet kol kas jie nebus įgyvendinti“, - sakė K. Balakinas.

Pasak jo, šis sprendimas buvo priimtas pačios „General Financing“, atsižvelgiant į įmonėje veikiantį „Societe Generale“ (šiai visame pasaulyje veikiančiai finansų grupei priklauso „General Financing“. – Red.) grupės etikos kodeksą. „Pagal šį kodeksą visos mūsų įmonės partnerystės turi būti skaidrios, o atsiradus abejonėms, partnerystė netęsiama“, - lrytas.lt kalbėjo bendrovės vadovas.

Tiesa, generalinis direktorius pripažino, kad pasikeitus situacijai Lietuvos futbole iš esmės, „General Financing“ svarstytų galimybę sugrįžti į šią sporto šaką. „Žinoma, svarstytume (tokią galimybę – Red.). Esame jauna, dinamiška bendrovė, kuri aktyviai dalyvauja su sportu susijusiuose projektuose – dirbame su įvairiais bėgimo, rankinio, automobilių sporto projektais“, - pasakojo „General Financing“ generalinis direktorius.

Nebėra ir „Carlsberg“

Kitas LFF palikęs partneris – visame pasaulyje žinomas „Carlsberg“ prekinis ženklas. Ilgametis Europos futbolo čempionatų, UEFA ir daugelio žinomų klubų (pavyzdžiui, legendinis „FC Liverpool“) bei lygų rėmėjas į Lietuvos futbolą atėjo dar 2007-aisiais.

Pastarojo laikotarpio skandalai, dabartinio federacijos vadovo sąsajos su įvairiais kriminalinio pasaulio veikėjais ir pradėti tyrimai dėl galimai neteisėto praturtėjimo privertė ir šį rėmėją nutraukti partnerystę su LFF.

Paprašyti patvirtinti, ar „Carlsberg“ tikrai palieka Lietuvos futbolą, šiam prekiniam ženklui Lietuvoje atstovaujančios bendrovės „Švyturys-Utenos alus“ vadovai nenorėjo komentuoti situacijos. „Kol kas nieko nekomentuosime“, - lakoniškas buvo vieno bendrovės atstovų atsakymas.

Beje, lrytas.lt duomenimis, vasaros pabaigoje, pačiame skandalo dėl galimai neteisėto LFF prezidento J. Kvedaro praturtėjimo įkarštyje federacijos vadovas asmeniškai buvo atvykęs pas „Švyturys-Utenos alus“ vadovybę.

Tačiau munduro išsiskalbti ir nuraminti sunerimusių rėmėjų nepavyko – tai geriausiai įrodo faktas, kad vakar „Carlsberg“, kaip, beje, ir „General Financing“ prekinių ženklų jau nebebuvo bendrame federacijos rėmėjų puslapyje oficialiame LFF tinklalapyje.

Vienam iš šios publikacijos autorių paskambinus J. Kvedarui ir paprašius atsakyti į keletą klausimų, susijusių su susidariusia padėtimi, LFF prezidentas reagavo jam įprastu būdu – numetė ragelį.

Nei „General Financing“, nei „Švyturys-Utenos alus“ vadovai neįvardijo sumų, kurių joms pasitraukus neteks LFF, tačiau lrytas.lt šaltinių teigimu, abiem atvejais sumos sieks šimtus tūkstančių litų.

Beje, galimybę pasitraukti iš federacijos partnerių gretų svarstė ir dar viena tarptautiniam prekės ženklui Lietuvoje atstovaujanti LFF rėmėja, tačiau po apmąstymų nusprendė likti, kol pasibaigs su LFF pasirašytas rėmimo kontraktas.

J. Kvedaro ryšiai - platūs

2004 m. lapkričio mėn. Kauno ONTT pareigūnai, remdamiesi operatyvine informacija, kad Henrikas Daktaras užsiima nusikalstama veika ir palaiko glaudžius ryšius su šešėlinio pasaulio veikėjais, skyrė griežtą laisvės suvaržymą – uždrausta bendrauti net su 71 asmeniu. Šiame sąraše – ir J. Kvedaras, tuomet ėjęs LFF generalinio sekretoriaus, dabar – prezidento pareigas.

2011 m. lapkričio mėn. Klaipėdos apygardos teisme liudijęs nusikalstamoje grupėje žemiausias pozicijas užėmęs Kazys Petronis liudijo, kad praėjusio amžiaus dešimtojo dešimtmečio viduryje su Juliumi Kvedaru abu buvo Daktarų globojamos bendrovės „Paloma“ akcininkais. „Paloma“ nuo 1993 iki 1999 m. buvo registruota Daktarų pamėgtos kavinės „Vilija“ patalpose, kuriose 1993 m. įvykusio susišaudymo metu buvo nužudyti penki su Daktarų grupuote siejami asmenys.

Tais pačiais 1993-iaisiais „Tauro“ banko vadovo Genadijaus Konopliovo (nusižudžiusio 1997-ųjų vasarą) užsakymu į Uteną prispausti vietinio verslininko Broniaus Jankevičiaus Daktarų lyderiai Henrikas Daktaras ir Egidijus Abarius („Goga“) atvyko su J. Kvedaru. Po šio įvykio Daktarų autoritetai buvo sulaikyti, o J. Kvedaras išsisuko.

2011 m. grupė Seimo narių kreipėsi į Mokesčių inspekciją (VMI) ir Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybą (FNTT) dėl, kaip įtariama, neskaidrios J. Kvedaro veiklos. Atlikusi tyrimą, VMI nustatė, kad J. Kvedaras, įsigydamas nekilnojamojo turto Palangoje, patyrė daugiau išlaidų negu pajamų.

2012 m. Kauno miesto apylinkės teismas nušalino nuo pareigų J. Kvedarą, teisėsaugai tiriant galimus finansinius nusikaltimus. Nors aukštesnės instancijos teismas vėliau J. Kvedarui leido grįžti į LFF prezidento pareigas, ikiteisminis tyrimas iki šiol nebaigtas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.