D. Beckhamo revoliucija JAV – naujos komandos, nauji stadionai ir futbolo pakilimas

2007 metais į JAV atvykęs ir prie „Los Angeles Galaxy“ prisijungęs vienas garsiausių Anglijos futbolininkų Davidas Beckhamas pirmuosius dvejus metus buvo labiau prekės ženklas nei žaidėjas. D. Beckhamas JAV futbolui reiškė daugiau nei tik gerą futbolininką, atvykusį iš Europos.

D. Beckhamo nuopelnai JAV futbolui - didžiuliai.<br>AP
D. Beckhamo nuopelnai JAV futbolui - didžiuliai.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

Dec 25, 2012, 11:06 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 10:36 AM

Pasėjo futbolo sėklas

37 metų futbolininkas gruodžio pradžioje sužaidė savo paskutiniąsias rungtynes JAV MLS lygoje. Žaisdamas Amerikoje saugas laurus skynė ir stadione, ir finansinėje srityje - „Galaxy“ praplėtė trofėjų kambarį, o futbolas sulaukė daugiau aistruolių.

D. Beckhamas žiūrovų dėmesį prikaustė savo gebėjimu žaisti ir mokėjimu pakviesti pažiūrėti rungtynių. Tai nebuvo tik nuolat besikeičiančios šukuosenos, žmonos iš kadaise populiarios grupės „Spice Girls“ ir draugų iš pasaulio žvaigždyno nuopelnas.

„Kai aš nusprendžiau vykti į JAV, manau, sukėliau didesnį susidomėjimą. Jeigu tai yra vienintelis mano nuopelnas – viskas gerai. Dabar ši lyga turi tvirtesnį pagrindą. MLS lygai – tik septyniolika metų, o pagrindas – geras. Čempionatas tik judės į priekį ir augs“, - teigė D. Beckhamas.

Niekas negalėtų paneigti, kad D. Beckhamo eros metu JAV futbolo pirmenybės sulaukė daugiau gerbėjų, rėmėjų ir tapo labiau gerbiamos visame pasaulyje. Vien skaičiai daug pasako. Per visą laikotarpį išaugo MLS lygos dalyvių skaičius. 2008 metais atsirado „San Jose Sharks“, 2009-aisiais - „Seattle Sounders“, po metų - „Philadelphia Union“.

2011 metais MLS prasiplėtė dar labiau. Futbolas ėmė džiuginti Vankuverio ir Portlando miestus, o šiemet čempionatą iki devyniolikos ekipų išplėtė „Montreal Impact“.

Vietos specialiai futbolo aikštėms atsirado Hjustone, Kanzase ir Filadelfijoje. Buvo užbaigtos ilgą laiką atidėliotos ir konservuotos arenos Naujajame Džersyje statybos, o Monrealio, Portlando ir Vankuverio stadionai sulaukė rimtos renovacijos.

2006 metais MLS reguliarųjį sezoną vidutiniškai stebėdavo 15 tūkst. 504 žiūrovai. Tai buvo paskutiniai metai iki D. Beckhamo atvykimo. Tais metais anglas nusivilko Europos gigantų Madrido „Real“ marškinėlius.

Paskutiniais metais MLS vadovai plojo rankomis – buvo pasiektas lankomumo rekordas. 18 tūkst. 807 žmonės – toks vidutinis reguliariojo sezono lankomumas. Statistinius rodiklius amerikiečiai lygina su Europos, todėl dar labai džiaugtis negali – Anglijos „Premier“ lygą 2011-2012 sezone vidutiniškai lankydavo 35 tūkst. 356 žiūrovai.

Į tokius skaičius pažiūrėjęs šypsojosi ir D. Beckhamas, kuris geriausius karjeros metus praleido stebimas daugybės žiūrovų Italijoje, Anglijoje ir Ispanijoje. Saugas sakė, kad jo tikslas JAV – pritraukti dėmesį tiek vietiniu, tiek tarptautiniu lygmeniu.

„Nemanau, kad kas nors turi abejonių, jog jis svariai prisidėjo prie visų šių aspektų. Pasaulyje nėra tokio futbolo sirgaliaus, kuris dabar nežinotų MLS lygos ir „Galaxy“ komandos. Taip nutiko dėl Davido. Jis buvo neįtikėtinas komandos ir lygos ambasadorius“, - teigė MLS lygos komisaras Donas Garberis.

Traukė ir žmones, ir pinigus

D. Beckhamas 1992 metais, kai jam sukako 17 metų, debiutavo „Manchester United“ komandoje. Po ketverių metų D. Beckhamas debiutavo Anglijos rinktinėje.

Per savo karjerą „Manchester United“ komandoje D. Beckhamas džiaugėsi šešiais „Premier“ lygos titulais, dviem Anglijos futbolo asociacijos (FA) taurės trofėjais ir 1999-ųjų Čempionų lygos prizu.

Galingas smūgis ir puikus gebėjimas skaityti žaidimą Europoje neliko nepastebėtas, ir 2003-iaisiais „Manchester United“ už 35 milijonus eurų D. Beckhamą pardavė Madrido „Real“ komandai. Ispanijoje saugas praleido ketverius metus ir paskutiniame sezone padėjo „Real“ iškovoti „Primera“ lygos trofėjų.

Tada D. Beckhamas ir paskelbė vėliau JAV futbolui lemtinga tapusią naujieną – futbolo žvaigždė prakalbo apie kelionę į Los Andželą. „Galaxy“ klubas suprato investicijos svarbą ir žaidėjui pasiūlė penkerių metų trukmės 32,5 mln. JAV dolerių vertės kontraktą.

Pasirašęs sutartį D. Beckhamas tapo futbolininku, kurio atlyginimas 2008 metais MLS lygoje 50 kartų viršijo vidurkį.

Debiutinėse MLS rungtynėse su „D. C. United“ futbolininkais į D. Beckhamą 2007 metų rugpjūtį susirinko pažiūrėti 46 tūkst. 686 žiūrovai. Tai pradžiugino ir „Galaxy“, ir MLS lygos vadovus, tačiau vėliau futbolininką pristabdė traumos. Nepaisant to, rinkodaros vadybininkai džiūgavo ir laukė šviesesnės ateities – į penkis mačus, kuriuose žaidė D. Beckhamas, atėjo vidutiniškai 37,659 žiūrovo. Tai milžiniškas šuolis, kalbant apie čempionatą, kurio vidutinis žiūrimumas buvo 16 tūkst. 770 žiūrovų.

D. Beckhamui pradėjus žaisti „Galaxy“ ekipoje MLS lygos ekipų marškinėlių pardavimas padidėjo net 780 procentų.

„Davidas gerokai padidino MLS lygos matomumą. Ši įtaka bus jaučiama dar daug metų“, - teigė JAV futbolo federacijos prezidentas Sunilas Gulati.

Ilgėjosi Anglijos

Kai D. Beckhamas atvyko į JAV, jo mintys dar klaidžiojo Anglijoje. Jis trokšte troško vėl vilkėti savo nacionalinės rinktinės marškinėlius ir tikėjosi, kad pateks į 2010 metų pasaulio futbolo čempionato sudėtį. D. Beckhamas pagal nuomos sutartį 2009 ir 2010 metais dar vilkėjo „AC Milan“ marškinėlius, taip tikėdamasis atkreipti gimtinės dėmesį. Tačiau likimas D. Beckhamui buvo parašęs kitą scenarijų – futbolininkas Italijoje susižeidė kairiosios kojos Achilo sausgyslę. Taip buvo padėtas taškas D. Beckhamo karjeroje rinktinėje, kurioje jis sužaidė 115 mačų ir įmušė 17 įvarčių.

Panašu, kad D. Beckhamas į MLS lygą susikoncentravo tik po traumos. Pagerėjo jo santykiai su „Galaxy“ lyderiu Landonu Donovanu, kuris atgavo kapitono raištį. Atsigavęs po traumos D. Beckhamas padėjo Los Andežlo komandai pasiekti tris finalus iš eilės. Du iš jų baigėsi „Galaxy“ triumfu.

Anglas sužaidė 116 rungtynių ir įmušė 20 įvarčių.

Laukia daugiau žvaigždžių

Vienintelė sritis, kurioje MLS lygai nepavyko pasiekti tinkamų rezultatų – televizija. Šiemet ESPN ir ESPN2 kanaluose MLS lygos reguliariojo sezono rungtynes vidutiniškai stebėdavo 311 tūkst. žiūrovų. Tai tik penkiais procentais didesnis skaičius nei 2007 metais.

Tačiau MLS lyga šioje srityje skaičius ketina pagerinti ir dar plačiau praplėsti savo horizontus. D. Beckhamą į MLS atsekė Rafa Marquezas, Thierry Henry ir Robbie Keane'as, o dabar amerikiečiai tikisi aikštėse pamatyti Franką Lampardą ir Kaka.

„Barcelona“ žvaigždė Lionelis Messi ar „Real“ įvarčių mašina Cristiano Ronaldo yra gerokai per brangūs besivystančiai MLS lygai, tačiau D. Beckhamas tiki, kad senstelėję šie žaidėjai panorės karjeras baigti už Atlanto.

„Aš žinau, kad tai populiariausias sportas pasaulyje. Žinoma, JAV yra ir kitų gerų sporto šakų, tačiau tikiu, kad futbolas gali varžytis su krepšiniu, beisbolu ar amerikietiškuoju futbolu. Todėl ir esu atsidavęs savo futbolui“, - teigė D. Beckhamas, kuris į JAV ketina sugrįžti kaip klubo savininkas ar vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.