FIFA „Auksinis kamuolys”: neišvengiamas L. Messi triumfas?

Lionelis Messi, Cristiano Ronaldo ar Andresas Iniesta? Šį vakarą Ciuriche vienas iš jų bus paskelbtas geriausiu 2012 metų pasaulio futbolininku.

Gediminas Reklaitis yra „Viasat Sport Baltic“ komentatorius.
Gediminas Reklaitis yra „Viasat Sport Baltic“ komentatorius.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Reklaitis

Jan 7, 2013, 4:55 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 11:33 PM

Per ceremoniją Ciuriche (ją nuo 19 val. 30 min. tiesiogiai rodys „Viasat Sport Baltic”) iš viso bus išdalinti 8 apdovanojimai, bet nebus nė vieno svarbesnio už legendinį „Ballon d’Or”, nuo 1956 metų (nuo 2010 m. – kartu su FIFA) žurnalo „France Football” teikiamą „Auksinį kamuolį”.

Klausimas paprastas – kas 2012 metais buvo geriausias pasaulio futbolininkas? Šį klausimą sau uždavė ir atsakė pasaulio nacionalinių rinktinių treneriai ir kapitonai bei FIFA atrinkti žurnalistai. Didysis atsakymas paaiškės šį vakarą, tačiau prieš tai dar galima padėlioti visus argumentus „už” ir „prieš”.

Lionelis Messi šiemet kūrė istoriją, pranokdamas 4 dešimtmečius gyvavusį Gerdo Mullerio 85 įvarčių per kalendorinius metus rekordą. Ar tokį ilgą amžių niekam neįveikiamas bus ir naujasis pasiekimas - 91 įvartis? Į tai gali atsakyti tik pats visus rekordus gerinantis Argentinos pasididžiavimas.

Jam – tik 25-eri, tad geriausi karjeros metai dar laukia ateityje, taip? Nuo šios minties išmušti šalto prakaito kiekvieną naktį turėtų prabusti visi pasaulio gynėjai ir, žinoma, amžinas L. Messi oponentas geriausiųjų rinkimuose C. Ronaldo.

Kodėl L. Messi neturėtų ketvirtą (rekordinį) kartą iš eilės gauti „Auksinio kamuolio”? Kritikai aiškina paprastai – argentinietis neiškovojo jokių titulų nei su „Barcelona”, nei su Argentinos rinktine. Katalonijos klubui praėjęs sezonas buvo prastas, bet tik pagal aukštus pačios „Barcos” standartus. Šalies taurė, šalies vicečempionų titulas ir Čempionų lygos pusfinalis – toks sezonas nudžiugintų ne vieną Senojo žemyno grandą, bet kažkodėl tai laikoma didžiuliu L. Messi „minusu”.

Kalbant apie Argentinos rinktinę, L. Messi irgi pagaliau pradėjo atsiskleisti visu gražumu. Argentiniečiai labai galingai žaidžia 2014 metų pasaulio čempionato atrankoje, o jų lyderis per šiuos metus įmušė 11 įvarčių (įskaitant „hat-tricką” į Brazilijos vartus). Tiesa, kad galutinai užčiauptų visus kritikus, savo galių viršūnę pasiekęs L. Messi turės ką nors nuveikti su Argentinos rinktine kitų metų pasaulio čempionate Brazilijoje.

Cristiano Ronaldo praėję metai buvo beprotiškai sėkmingi. Komandinių pergalių prasme jis gali džiaugtis pranokęs L. Messi su Madrido „Real” ir pasiekęs daugiau su Portugalijos rinktine. Visa bėda, kad L. Messi nebuvo „Euro 2012”, o C. Ronaldo pasirodymą turnyre primins ne tik fantastiški prasiveržimai ir įvarčiai, bet (dar labiau) taip ir nemuštas 11 metrų baudinys per pusfinalio rungtynes su Ispanija. Portugalai turėjo beprotiškai gerų galimybių nutraukti pergalingą kaimynų kelionę po didžiuosius turnyrus, bet C. Ronaldo to nebepajėgė nei fiziškai, nei psichologiškai. Jei būtų pavykę, „Auksinis kamuolys” be jokių apmąstymų būtų keliavęs pas Madrido „Real” žvaigždę. O dabar...

Dabar Europos čempionato auksas ir naudingiausio „Euro 2012” žaidėjo titulas priklauso Andresui Iniestai. Tai jau padėjo šiam Ispanijos rinktinės saugui atsiimti UEFA Europos metų futbolininko apdovanojimą, paliekant už nugaros tuos pačius L. Messi ir C. Ronaldo. A. Iniestos indėlis į „Raudonosios furijos” triumfą – neabejotinas, tačiau ar ne mažiau reikšmingi šiam žygiui buvo Xavi, Ikeras Casillasas, Sergio Ramosas ar treneris Vicente del Bosque? Kita vertus, dažnai teigiama, kad, skyrus apdovanojimą A. Iniestai, bus savotiškai įvertinta visa, jau legendinė, Ispanijos rinktinė.

Jei jums tinka tokia logika, jūsų pasirinkimas turėtų būti A. Iniesta. Jei labiau žiūrite į asmeninius pasiekimus ir sugebėjimus futbolo aikštėje (kaip šių eilučių autorius), – renkatės L. Messi ar C. Ronaldo. Ir čia labai dažnai suveikia simpatijos ar antipatijos.

Jei klausiate manęs, tai šįvakar titulą turėtų atsiimti futbolo genijus L. Messi. Bet palaukime vakaro – visai įmanoma, kad rinktinių treneriai ir kapitonai bei žurnalistai pasirinko kitaip.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.