Kur per žiemos perėjimų laikotarpį pasuko Lietuvos futbolininkų keliai?

Septyni Lietuvos futbolo rinktinės žaidėjai šią žiemą jau perėjo į kitus klubus, dar keli toliau ieško naujų darbdavių ir šį sezoną gali baigti kitur. Kaip nacionalinės ekipos žaidimui gali atsiliepti šios permainos?

Turkijoje D.Šernas jau per pirmąjį mačą įmušė įvartį.<br>M. Patašius
Turkijoje D.Šernas jau per pirmąjį mačą įmušė įvartį.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrius Janonis („Lietuvos rytas")

2013-02-03 14:57, atnaujinta 2018-03-12 16:43

Kai Davidas Beckhamas, Mario Balotelli ar Didier Drogba šį sausį matavosi naujus marškinėlius, nesnaudė ir Lietuvos futbolininkai.

Vakar stipriausiose Vakarų Europos futbolo lygose buvo užvertas „langas”, skirtas žaidėjų žiemos perėjimams iš vieno klubo į kitą.

FIFA numatyta galimybe vidury sezono pakeisti darbdavius jau pasinaudojo ne tik visame pasaulyje daug kalbų sukėlusios žvaigždės, bet ir nemažas būrys lietuvių.

Jau aišku, kad 2012–2013 m. sezoną kitur nei pradėjo baigs visi Lietuvos rinktinės puolėjai (Tomas Danilevičius, Darvydas Šernas, Tadas Labukas ir Artūras Rimkevičius), pora saugų (Saulius Mikoliūnas ir Vytautas Lukša), o jų pėdomis netrukus dar gali pasekti ir trys gynėjai (Marius Stankevičius, Marius Žaliūkas ir Vytautas Andriuškevičius).

Kaip nacionalinės rinktinės žaidimui gali atsiliepti šios permainos?

„Svarbiausia, kad visi nuolat žaistų, o ne sėdėtų ant suolo.

Tik taip jie galės būti geros sportinės formos tuomet, kai atvyks į rinktinės stovyklą”, – įsitikinęs Lietuvos rinktinės treneris Csaba Laszlo.

Domino ilgesnis kontraktas

Ši žiema iš esmės pakeitė nacionalinės Lietuvos ekipos puolėjų situaciją.

Rinktinės kapitonas T.Danilevičius iš Italijos antrojoje lygoje rungtyniaujančio Kastelamare di Stabijos „Juve Stabia” persikėlė į „Latina” klubą, dalyvaujantį 3-iosios lygos čempionate.

Patyręs 34 metų futbolininkas neslėpė, kad jo karjeros permainas nulėmė galimybė pasirašyti ilgesnį kontraktą.

„Suviliojo „Latina” projektas. Komanda ketina patekti į aukštesnįjį lygį. Kuriasi neblogas klubas, bet pagrindinė priežastis buvo kontrakto trukmė, – lrytas.lt aiškino T.Danilevičius. – „Juve Stabia” komandoje man buvo likę žaisti keturi mėnesiai, o „Latina” pasiūlė metais ilgesnį kontraktą.”

Lietuvos rinktinės kapitonas turėjo pasiūlymų iš Kazachstano, Azerbaidžano, Rumunijos, Belgijos klubų, tačiau norėjo likti Italijoje, kurioje su šeima gyvena jau gerą dešimtmetį.

Nuo 2002-ųjų šioje šalyje klaipėdietis jau vilkėjo 5 skirtingų klubų („Livorno”, „Avellino”, „Bologna”, „Grosseto”, „Juve Stabia”) aprangą, tačiau pirmąsyk nusileidęs į trečiąją Italijos futbolo pakopą jis blaiviai vertino neišvengiamą savo karjeros posūkį.

„Komandas reikia rinktis atsižvelgiant į realybę.

Man ne 25 ar 28 metai, kai būni pilnas jėgų ir gali per metus sužaisti 40–50 rungtynių.

Dabar renkiesi žemesnę lygą, kur žaidžia mažiau ekipų. Ten futbolo lygis kitoks – žaidimas nėra toks greitas, – neslėpė T.Danilevičius, jau per pirmąjį mačą „Serie C” įmušęs įvartį. – Nemanau, kad tai ritimasis žemyn. Tai normalus ėjimas karjeros pabaigos link.”

Norėjo daugiau žaisti

D.Šernas iš Lenkijos aukščiausiosios lygos persikėlė į Turkijos čempionatą, o Latvijoje pernai žaidęs T.Labukas atsidūrė antrojoje Rusijos lygoje.

Po įspūdingų įvarčių į Petro Čecho ir Ikero Casillaso vartus per dvikovas su Čekijos ir Ispanijos rinktinėmis 2010-aisiais D.Šernas buvo išrinktas Lietuvos metų futbolininku, bet pernai jau dažniausiai sėdėjo ant Liubino „Zaglębie” komandos atsarginių suolo.

Lenkijos čempionate 28-erių alytiškis per 11 mačų įmušė vienintelį įvartį.

2012–2013 m. sezone D.Šernas nė karto nesužaidė viso mačo aikštėje vidutiniškai praleisdamas vos po 20 minučių, ir net patys „Ekstraklasa” futbolininkai jį buvo išrinkę labiausiai pervertintu šios lygos žaidėju.

2011-ųjų liepą trejų metų sutartį su Liubino klubu pasirašęs Lietuvos rinktinės puolėjas neslėpė, kad jo karjeros permainas šią žiemą nulėmė noras daugiau nesėdėti ant suolo.

„Kodėl nežaidžiau Lenkijoje, atsakymą žino tik treneris. Lygiai taip pat nežinau atsakymo, ar „Zaglębie” norėjo manęs atsikratyti.

Žinau tik tiek, kad sulaukęs „Gaziantepspor” pasiūlymo su mielu noru jį priėmiau, – futbolas.lt prisipažino D.Šernas. – Svarbiausia, kad noro žaisti turiu tikrai daug, todėl viskas bus gerai.”

Lenkai paskolino lietuvį Gaziantepo klubui iki sezono pabaigos, bet turkai turės pirmenybę vasarą išpirkti šią sutartį.

D.Šernas jau per debiuto rungtynes Turkijos čempionate įrodė, kad nusiteikęs pasinaudoti jam suteiktu šansu.

Praėjusį šeštadienį pirmąsyk apsivilkęs „Gaziantepspor” marškinėlius Lietuvos rinktinės puolėjas Stambule įmušė įvartį į „Fenerbahce” vartus.

Atsidūrė silpnesnėje lygoje

Ką rinktis – stipresnę lygą, daugiau žaidimo, geresnes galimybes tobulėti ar didesnę algą? Dėl to šią žiemą suko galvą ne vienas Lietuvos futbolininkas.

Į silpnesnę lygą ryžosi pereiti ne tik T.Danilevičius, bet ir rinktinės saugai S.Mikoliūnas ir Marius Papšys.

Ukrainos čempionate Kijevo „Arsenal” nuo 2009-ųjų atstovavęs S.Mikoliūnas atsidūrė „Sevastopol” klube, kuris žaidžia pirmojoje šios šalies lygoje.

28-erių saugas buvo priverstas ieškotis naujų darbdavių, kai „Arsenal” šią žiemą susidūrė su finansinėmis bėdomis. Kijevo klubo perspektyvos tapo miglotos, kai jo prezidentas Vadimas Rabinovičius pareiškė, kad daugiau neketina remti komandos.

Nors S.Mikoliūnas turėjo galiojančią sutartį su „Arsenal” klubu, jis tapo laisvuoju agentu ir įgijo teisę pasirašyti naują sutartį.

Lietuvos rinktinės saugas su pirmosios Ukrainos lygos lydere sudarė trejų metų sutartį.

Čekijos aukščiausiosios lygos „Pribram” klubui du sezonus atstovavęs M.Papšys šią savaitę Turkijoje jau treniravosi su Klaipėdos „Atlanto” ekipos futbolininkais.

Nors 23 metų klaipėdiečiui naują kontraktą šią žiemą pasiūlė Ivanicos „Javor” klubas, saugo netenkino serbų siūlomos sąlygos.

Siūlo nesivaikyti pinigų

Iš naujų klubų į Lietuvos rinktinės stovyklą prieš 2014 metų pasaulio čempionato atrankos mačą su slovakais gali suvažiuoti ir pagrindiniai komandos gynėjai.

M.Stankevičius, M.Žaliūkas ir V.Andriuškevičius šią žiemą futbolininkų turguje taip pat buvo atsidūrę ant prekystalio.

Į Romos „Lazio” pagrindinę sudėtį nepatenkančiu M.Stankevičiumi domėjosi Vigo „Celta” (Ispanija) ir Atėnų „Panathinaikos” (Graikija), finansinę krizę išgyvenančiu Edinburgo „Hearts” kapitonu M.Žaliūku – Berno „Young Boys” (Šveicarija) ir Varšuvos „Legia” (Lenkija), o su Gdansko „Lechia” (Lenkija) bendros kalbos nerandančiu V.Andriuškevičiumi – Kristiansando „Start” (Norvegija). Nors žiemos perėjimų laikotarpis stipriausiose Vakarų Europos lygose jau baigėsi, lietuviais toliau domisi Rytų Europos ekipos.

Pasak Italijos žiniasklaidos, „Lazio” jau susitarė už 2,5 mln. eurų išpirką parduoti M.Stankevičių Maskvos „Dinamo” tačiau lietuvis nenori palikti Italijos.

Rusijos lygoje perėjimai prasidėjo tiktai sausio 28-ąją, todėl Maskvos klubo vadovai dar turi mėnesį laiko perkalbėti Lietuvos rinktinės gynėją.

„Jam jau 31-eri, todėl pats laikas daugiau žaisti, o ne sėdėti ant suolo.

Todėl aš jam sakiau, kad turėtų mažiau galvoti apie pinigus, sutarties dydį, o daugiau apie patį futbolą.

Neabejoju, kad jis mane suprato”, – per žiniasklaidą futbolininką auklėjo Lietuvos rinktinės treneris Cs.Laszlo.

Lietuvos rinktinės futbolininkų maršrutai

Žaidėjas Buvęs klubas Naujas klubas

Saulius Mikoliūnas Kijevo „Arsenal” (Ukraina) „Sevastopol” (Ukraina, D2)

Tomas Danilevičius Kastel. di Stabijos „Juve Stabia” (Italija, D2) „Latina” (Italija, D3)

Darvydas Šernas Liubino „Zaglębie” (Lenkija) „Gaziantepspor” (Turkija)

Tadas Labukas Rygos „Skonto” (Latvija) Maskvos „Torpedo” (Rusija, D2)

Vytautas Lukša Panevėžio „Ekranas” Varšuvos „Polonia” (Lenkija)

Vaidas Slavickas Marijampolės „Sūduva” Panevėžio „Ekranas”

Marius Papšys „Pribram” (Čekija) Klaipėdos „Atlantas”

Marius Stankevičius Romos „Lazio” (Italija) Maskvos „Dinamo” *(Rusija)

Marius Žaliūkas Edinburgo „Hearts” (Škotija) Varšuvos „Legia” *(Lenkija)

Vytautas Andriuškevičius Gdansko „Lechia” (Lenkija) Kristiansando „Start” *(Norvegija)

Artūras Rimkevičius „Šiauliai” „Aktobe” *(Kazachstanas”)

Paaiškinimai. * pažymėti klubai, su kuriais deramasi, D2 – antroji pagal pajėgumą šalies lyga, D3 – trečioji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.