Atlyginimo laiku negavęs A. Skarbalius tiki, kad Danijos klubui pavyks įveikti sunkumus

Bankroto šmėkla suka ratus aplink vieną garsiausių Danijos futbolo klubų „Brondby”. Bet komandą treniruojantis Aurelijus Skarbalius tiki, kad pavyks įveikti iškilusius sunkumus ir aikštėje, ir už jos ribų.

Per 17 metų karjerą Danijoje A.Skarbalius pirmąkart susidūrė su futbolo komandos finansiniais sunkumais.
Per 17 metų karjerą Danijoje A.Skarbalius pirmąkart susidūrė su futbolo komandos finansiniais sunkumais.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas")

Feb 6, 2013, 4:06 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 11:33 AM

Nuo 1995 metų, kai A.Skarbalius iš Kauno „Inkaro” persikėlė į Daniją, paskutinę kiekvieno mėnesio dieną savo sąskaitoje jis rasdavo pervestą atlyginimą.

Taip buvo 17 metų spardant kamuolį aikštėje, taip tęsėsi ir dirbant treneriu, nesvarbu, kuriai Danijos komandai lietuvis tuo metu atstovavo – „Brondby”, „Herfolge” ar „Koge”.

Tačiau šį sezoną pirmą sykį A.Skarbalius pajuto, kad krizė gali paliesti ir Skandinavijos futbolą.

„Pirmą kartą Danijoje negavau algos laiku – tai ženklas, kad situacija rimta, – „Lietuvos rytui” sakė „Brondby” ekipą treniruojantis 39 metų lietuvis. – Tiesa, jau žinome, kad rytoj atlyginimai bus pervesti.”

Sustabdyta prekyba akcijomis

„Brondby” situacija yra daug rimtesnė nei viena savaitė be atlyginimų.

Pirmasis Danijos klubas, dalyvavęs Čempionų lygos turnyre (1998–1999 m.), išgyvena finansinę krizę.

„Brondby” gresia bankrotas, o tai reikštų ir pašalinimą iš „Superligaen” – Danijos čempionato – varžybų.

Pirmadienį Kopenhagos biržoje buvo sustabdyta prekyba „Brondby” akcijomis.

Futbolo klubas skolingas savo žaidėjams 31 mln. Danijos kronų (14 mln. litų).

„Situacija buvo ir tebėra sudėtinga. Tačiau klubui pavyko susitarti su visais kreditoriais, kad jie palauktų tris mėnesius, ir rasti investuotojų, – pasakojo A.Skarbalius. – Tikiuosi, kad klubui pavyks atsikelti.”

Rado būdą išsigelbėti

Pirmasis profesionalus Danijos futbolo klubas „Brondby” yra dešimt kartų tapęs šalies čempionu.

Būtent šios komandos žaidėjai sudarė auksinės Danijos kartos, 1992 metais laimėjusios Europos čempionatą, branduolį.

Bet tokias Danijos ir viso pasaulio futbolo žvaigždes kaip Peteris Schmeichelis ir Michaelis Laudrupas išugdęs klubas pastarąjį sykį šalies pirmenybes laimėjo 2005 metais, o vėliau įkrito į finansinę duobę.

Anot A.Skarbaliaus, tikri sunkumai prasidėjo, kai žaidėjų profsąjunga prieš pusmetį teisme laimėjo bylą prieš klubą.

„Brondby” kitaip vertino su trimis futbolininkais sudarytą sutartį dėl atostogų ir pensijų fondo, pagal kurį 12,5 proc. užmokesčio žaidėjas, sutaręs su klubu, gali palikti kaupiamajame fonde arba gauti iškart.

Teismas nusprendė, kad sutartys buvo surašytos netinkamai, ir liepė klubui žaidėjams sumokėti 4 mln. kronų (1,8 mln. litų).

Klubo pralaimėta byla tapo precedentu daugeliui kitų žaidėjų gauti teisę į savo dalį, ir „Brondby” skola padidėjo kelis kartus. Priskaičiavus palūkanas žaidėjų profsąjungos reikalaujama suma pasiekė 31 mln. kronų (14 mln. litų).

Po kelių mėnesių nesėkmingų derybų „Brondby” balansavo ties bankroto riba, klubas nuolat šmėžavo žiniasklaidos taikiklyje, bet paskutinę akimirką pavyko išlaviruoti.

Po įtemptų derybų su investuotojais ir kreditoriais, tarp kurių yra žaidėjų profsąjunga, rastas būdas išsigelbėti.

Pavasarį ketinama išleisti naujų akcijų, o tada investuotojai turės galimybių jas pirkti ir įgyti teisę valdyti klubą.

„Esame patenkinti, kad pavyko sukurti pamatus „Brondby” gyvuoti iki klubo kapitalo pervertinimo, – išplatintame pareiškime teigė klubo direktorius Tommy Hakanssonas. – Labai džiaugiamės, kad išsaugosime savo darbuotojams ne tik visą jų sausio mėnesio atlyginimą, bet ir ateityje.”

Rengiasi kovai dėl išlikimo

„Galbūt pagaliau pavyks sukurti ilgalaikę toliaregišką strategiją, kurios klubui daug metų trūko, – vylėsi A.Skarbalius. – Todėl dabar ir gyvename tokiais rezultatais.”

Rezultatai aikštėje nėra malonūs – „Brondby” tūno 12 vietoje tarp 12 komandų Danijos pirmenybėse.

Per 20 mačų iki žiemos pertraukos, kuri nuo gruodžio pradžios trunka iki kovo, A.Skarbaliaus futbolininkai net 8 kartus sužaidė lygiosiomis ir surinko 17 taškų.

Tiesa, apatinėje rikiuotės dalyje susidarė komandų grūstis. Nuo 10-osios vietos, kuri išsaugotų vietą lygoje, „Brondby” skiria tik 2 taškai.

„Galimybės nėra prastos, – įsitikinęs A.Skarbalius. – Nesame prastesni už kitas komandas, bet sužaidėme daug mačų lygiosiomis nesugebėję varžovų įveikti. Bet 5 komandos yra pabėgusios netoli, ir mes tikrai turime galimybę jas pavyti.

Rudens pabaigoje pavyko pelnyti daugiau taškų, mūsų jauna komanda vis labiau susižaidžia ir tai suteikia tikėjimo, kad pavasarį bus geriau.”

Danijos lyga

Rikiuotė po 20 turų: 1. „FC Kobenhavn” – 47 tšk., 2. „Nordsjaelland” – 35, 3. „Aalborg” – 32, ... 10. „Esbjerg” – 19, 11. „Silkeborg” – 18, 12. „Brondby” – 17.

14

Tiek milijonų litų sudaro „Brondby” klubo skola žaidėjams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.