„Roma“ ekipos vartininkas T. Švedkauskas: „Tenka gerbėjams ir autografą suraityti“

LR korespondentas Romoje ir Vatikane

„Tai vartininkas, išsiskiriantis beprotiška sprogstamąja kojų reakcija”, – apie T. Švedkauską sakė futbolo agentas U. Savini.<br>„Roma“ klubo nuotrauka
„Tai vartininkas, išsiskiriantis beprotiška sprogstamąja kojų reakcija”, – apie T. Švedkauską sakė futbolo agentas U. Savini.<br>„Roma“ klubo nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Paulius Jurkevičius („Lietuvos rytas")

Feb 10, 2013, 4:35 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 5:50 AM

Banguotai šį sezoną rungtyniaujančios „Roma” ekipos vartininkas Tomas Švedkauskas Italijoje retai gauna progą parodyti meistriškumą per rungtynes, bet 18-metis kantriai kaupia patirtį ir gludina charakterį.

Futbolininko T. Švedkausko karjerą galima vadinti ne šuoliu, o neįtikėtinu skrydžiu.

Per dvejus metus jis iš Marijampolės „Sūduvos” atsidūrė Florencijos „Fiorentina”, o dabar yra trečiasis elitinio Italijos „Serie A” klubo „AS Roma” vartininkas.

Aštuoniolikametis dar negauna pakankamai progų pasireikšti, bet Italijos sostinės klube stropiai mokosi futbolo paslapčių.

Nuoširdžiame interviu „Lietuvos rytui” jis nė vienu žodžiu neužsiminė apie didžiulę įtampą, kuri lydi kiekvieną „Serie A” ekipą ir jos žaidėjus.

Prieš savaitę „Roma” liko be vyriausiojo trenerio – klubo vadovybė atleido 65 metų Italijos pilietybę turintį čeką Zdeneką Zemaną.

Vienas prieštaringiausiai Italijoje vertinamų futbolo trenerių turėjo garsią komandą vesti į pergales po ne itin sėkmingo sezono: pernai katalono Luiso Enrique vadovaujama „Roma” užėmė septintąją vietą „Serie A” pirmenybėse.

Tačiau Z. Zemanas stebuklo nesukūrė. Atvirkščiai: šiuo metu „Roma” su 34 taškais užima aštuntąją vietą: 10 pergalių, 4 lygiosios, 9 pralaimėjimai.

Italijos futbolo apžvalgininkai jau kurį laiką baksnojo Z.Zemano pusėn ir tvirtino, kad komanda stipri, bet jai blogai vadovaujama. Pagrindinis čeko trūkumas – bendravimas su žaidėjais.

Buvęs „Juventus” vadovas Luciano Moggi taip atsiliepė apie Z.Zemaną: „Jis nemoka treniruoti, labai lėtas, nesugeba kalbėti, žaidėjai jo nesupranta.”

Už šį pareiškimą dienraštyje „La Gazzetta dello Sport” garsus futbolo specialistas padavė į teismą L.Moggi ir laikraščio redaktorių, bet nieko nelaimėjo.

Romos dienraščio „Corriere dello Sport” nuomone, Z.Zemanas nesugebėjo rasti bendros kalbos su garsiausiais klubo žaidėjais, o didžiausi nesutarimai „Roma” ekipoje kilo dėl vartininko.

Z. Zemanas pradėjo nebepasitikėti pagrindiniu komandos vartininku 30-mečiu Maartenu Stekelenburgu. Vietoj patyrusio olando vartuose vis dažniau pasirodydavo 24 metų urugvajietis Mauro Goicoechea. Olandas viename interviu pareiškė ketinimą atsisveikinti su „Roma”, tačiau jo noras nebuvo patenkintas.

Kita vertus, jaunajam Lietuvos talentui T. Švedkauskui čekų specialisto išvijimas kažin ar bus naudingas. Romos spauda ne kartą tvirtino, kad Z.Zemanas nori matyti T.Švedkauską pagrindinėje ekipos sudėtyje kaip trečią vartininką. Dėl šios priežasties Tomas žaidė ne visus Italijos dublerių čempionato „Primavera” (dalyvavo 12 rungtynių, praleido 10 įvarčių) mačus.

Bent jau kol kas sukrėtimai „Roma” trenerių štabe, matyt, neturės didesnės įtakos T.Švedkausko pozicijoms Italijos sostinės ekipoje.

Jo meistriškumas ir rinkos vertė turėtų augti kiekvieną sezoną. Jau dabar specializuoti Italijos futbolo tinklaraščiai vertina lietuvio sugebėjimus.

„Jis nėra labai aukštas, tačiau vaikinui būdingi puikūs refleksai, jis jaučia teisingą poziciją.

Tai vartininkas, išsiskiriantis beprotiška sprogstamąja kojų reakcija”, – tvirtino futbolo agentas Ulisse Savini.

– Tomai, jeigu prieš dvejus metus jus kas nors būtų naktį pažadinęs ir pasakęs, kad vilkėsite geltonus-raudonus „Roma” marškinėlius, ar būtumėte patikėjęs? – „Lietuvos rytas” paklausė T.Švedkausko.

– Ne. Tikrai nebūčiau patikėjęs tuo žmogumi. Gal būčiau smagiai pasijuokęs.

Aišku, svajonių buvo, tačiau nesitikėjau, kad jos virs realybe. Dabar jau šiek tiek apsipratau – juk Romoje esu jau pusę metų.

Iš pradžių viskas buvo nauja, kaip pasakoje. Visiškai kitoks lygis. Nors kai bandau retsykiais vėl pažvelgti į viską iš šono, realybė man vis dar atrodo kažkokia neįtikėtina.

– O kaip iš „Sūduvos” patekote į „Fiorentina”?

– Florencijoje atsidūriau po kelių Italijos klubų peržiūrų.

Buvo peržiūra ir „Fiorentina” ekipoje, matyt, mano lygis tenkino vadovus, jie nutarė mane išbandyti. Pasirašiau sutartį.

Tiesa, Florencijos klube žaidžiau dublerių ekipoje, su pagrindine sudėtimi neturėjau nieko bendra. „Fiorentina” lygis iškart pasirodė kur kas aukštesnis. Skyrėsi pats futbolo stilius.

– Nuo Florencijos iki Romos – apie 300 kilometrų. Bet „Fiorentina” ir „Roma” turbūt yra skirtingos „Serie A” komandos. Ar sunku buvo priprasti?

– Atvykęs į „Roma” iškart pradėjau treniruotis su pagrindine komanda. Teko pereiti nuo vaikų prie suaugusiųjų futbolo. Pokyčių tikrai buvo.

– „Roma” – garsus italų klubas. Kaip jaučiatės tarp futbolo žvaigždžių?

– Atmosfera ekipoje puiki. Komandos draugai linksmi, draugiški, daug juokauja.

Bet per treniruotes, žinoma, visi sunkiai dirbame. Ir su garsiais futbolininkais pabendrauti tenka. Kiekvieną dieną rengiamės toje pačioje drabužinėje, treniruojamės toje pačioje aikštėje.

– Kurios iš Italijoje sužaistų rungtynių jums buvo svarbiausios?

– Pernai „Fiorentina” gretose prieš dabartinį mano klubą „Roma”. Jos man buvo lemtingos.

Šįmet buvo įsimintinos Italijos supertaurės finalo rungtynės, jose iškovojome taurę. Tai buvo pirmasis mano trofėjus Italijoje.

– Ar jau teko ginti pagrindinės sudėties „Roma” vartus?

– Prieš sezoną du kartus buvau įtrauktas į pagrindinę sudėtį draugiškų rungtynių metu.

– Kas yra jūsų vartininko idealas?

– Vieno išskirtinio neturiu. Gal labiausiai simpatizuoju Ikerui Cassilasui. Man visi komandos draugai, kuriuos matau kasdien, atrodo tarsi idealai.

– Kaip sekasi bendrauti su kitais „Roma” vartininkais M.Stekelenburgu, M.Goicoe- chea, Bogdanu Lobontu?

– Visi vartininkai linksmi, per treniruotes vyrauja gera nuotaika. Ir visi yra tikrai verti susižavėjimo.

Ir M.Stekelenburgas, ir ypač B.Lobontas man negaili patarimų, padeda, pamoko. Dirbti šalia tokių garsių ir labai patyrusių vartininkų – malonumas. Turiu iš ko pasimokyti.

– Ką labiausiai teko tobulinti Romoje?

– Reikėjo visko mokytis iš naujo. Pamiršti, ką buvau išmokęs, ir iš naujo tapti vartininku.

Turiu labai reiklų trenerį, jis kiekvieną dieną iš manęs reikalauja maksimumo, moko ir išmoko vis naujų dalykų.

– Su kuriuo „Roma” treneriu tenka daugiausia bendrauti?

– Visi treneriai griežti. Z.Zemanas kalbėjo nedaug, sakė tik svarbiausius dalykus.

Man, kaip vartininkui, daugiausia tenka bendrauti su vartininkų treneriu.

– Ar jau vargina gerbėjų dėmesys? Juk Romos žmonės mėgsta savo klubą?

– Man, jaunuoliui, laimė, kai autografo paprašo. Susidurti su gerbėjais tenka ir autografą suraityti ar nusifotografuoti.

Malonu, kad žmogus žino tavo vardą ir daug kitų dalykų. Taip, „Roma” yra mėgstamas klubas, turime daug puikių aistruolių.

– Ar pajutote dviejų sostinės klubų „Roma” ir „Lazio” priešpriešą? Ar tai tik legenda?

– Aš asmeniškai jokios priešpriešos nejaučiu.

Italijos sostinės derbyje buvau antrasis „Roma” vartininkas, bet žaidėjams, manau, tai buvo eilinės rungtynės. Tiesiog kova dėl taškų. Derbis gal labiau vyksta už aikštės ribų, rūpi žiniasklaidai, sirgaliams.

– Jau pusmetis esate Romos gyventojas. Ar jums patinka šis miestas?

– Roma man asmeniškai nėra tas miestas, kuris labai patiktų. Vien todėl, kad jis labai didelis.

Kad nusigautum iš vieno miesto galo į kitą, reikia važiuoti kelias valandas. Judėjimas labai intensyvus. Kita vertus, tai gražus, gausiai turistų lankomas miestas.

– Pasiilgstate Lietuvos?

– Žinoma. Kasdien svajoju apie namus. Man ten geriausia.

Ir lietuviškos virtuvės pasiilgstu, tikrai nusibosta tas pats per tą patį. Tačiau ką darysi?

– Kokios perspektyvos įsitvirtinti pagrindinėje ekipos sudėtyje?

– Nemanau, kad būtų įmanoma atsakyti į šį klausimą. Laikas parodys.

Juk šiame klube rungtyniauju pirmą sezoną. Esu dar tikrai jaunas, manau, kad viskas man prieš akis.

Tereikia sunkiai dirbti ir laukti savo šanso.

„Roma” klubui trūksta pergalių Europoje

Prieš 86 metus įkurtas klubas „Associazione Sportiva Roma” Italijos futbolo istorijoje pasižymėjo ne kartą. Ši Italijos sostinės ekipa laimėjo 3 Italijos „Serie A” čempionatus, 9 Italijos taures, 2 supertaures. Aukščiausias laimėjimas tarptautinėje arenoje – 1984 metais pasiektas Europos čempionų taurės finalas, kurį italai pralaimėjo „Liverpool” tik po 11 m baudinių serijos.

Italijos sostinės klubo emblemoje – Amžinojo miesto įkūrėjus dvynius Romulą ir Remą maitinanti vilkė. Marškinėlių spalva – geltona ir raudona. Šis klubas viena iš keturių šalies ekipų, kurių akcijos kotiruojamas Milano biržoje.

T.Švedkauskas – pirmasis Lietuvos futbolininkas, užsivilkęs „Roma” marškinėlius. Tinklalapio „Transmarkt” duomenimis, šiuo metu jo vertė rinkoje – 400 tūkst. eurų. Kitų klubo vartininkų rinkos vertė: rumunas B.Lobontas – 300 tūkst. eurų, urugvajietis M.Goicoechea – 1,3 mln., olandas M.Stekelenburgas – 5,5 mln. Vasaros žaidėjų rinkoje „Roma” išleido apie 40 mln. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.