D. Beckhamo labdara: futbolo žvaigždė atsisakė algos, nes nori išvengti mokesčių

Davidas Beckhamas įmušė naują reklaminį įvartį.

Kodėl Paryžiuje Davidas Beckhamas nusprendė žaisti už dyką? 35 mln. eurų per metus uždirbantis futbolininkas viešai atsisakė algos “Paris Saint Germain” klube, nes nori išvengti mokesčių Prancūzijoje.<br>AP
Kodėl Paryžiuje Davidas Beckhamas nusprendė žaisti už dyką? 35 mln. eurų per metus uždirbantis futbolininkas viešai atsisakė algos “Paris Saint Germain” klube, nes nori išvengti mokesčių Prancūzijoje.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 10, 2013, 6:24 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 5:41 AM

Kai ryškiausia reklamos žvaigžde tapęs futbolininkas paskelbė, jog savo algą „Paris Saint Germain“ komandoje skirs vaikų labdarai, jo simpatikų gretos visame pasaulyje tik dar labiau pagausėjo, o jautresnės gerbėjos tikriausiai net išspaudė ir ašarą. 

Pastarąją savaitę 37-erių anglas su Kataro šeichų valdomu Prancūzijos klubu oficialiai pasirašė 5 mėnesių sutartį.

„Negausiu jokio atlyginimo. Mano uždarbis atiteks vaikų labdarai. Mes visi didžiuojamės tuo“, – po sutarties pasirašymo teigė D. Beckhamas, spausdamas ranką „Paris Saint Germain” prezidentui Nasserui Al-Khelaifi.

Gaus minimalią algą

Ar iš tiesų labiausiai reklamuojamas pasaulio futbolininkas sutiko persikelti į Paryžių tik tam, kad apnuogintų filantropišką savo sielą?

D. Beckhamas kukliai nutylėjo, jog Prancūzijoje oficialiai uždirbs vos po 2200 eurų per mėnesį.

Tai yra mimimali alga, kurią privalo gauti kiekvienas šios šalies futbolo lygoje rungtyniaujantis futbolininkas.

Vilkėdamas „Los Angeles Galaxy“ marškinėlius D.Beckhamas prieš tai JAV uždirbdavo po 800 tūkst. eurų per mėnesį, todėl „Paris Saint Germain” gerbėjai dabar turėtų iš laimės tiesiog trinti rankas.

Persikėlęs į Prancūziją anglas sutiko susimažinti savo buvusią algą net 360 kartų!

Tiesa, Paryžiuje D. Beckhamas dar gaus po 20 proc. nuo kiekvienų parduotų „Paris Saint Germain“ marškinėlių su jo vardu, bet Los Andžele ir ši papildomų pajamų suma buvo ženkliai didesnė – 50 proc.

Vengia mokėti mokesčius

Kodėl karjerai baigiantis 37-erių anglas nusprendė neįtikėtinai stipriai susiveržti diržą, o į Paryžių atsikraustė be žmonos?

Juolab kad Victoria Beckham ne kartą buvo viešai prisipažinusi, jog dievina „meilės, nakties ir amžinos šventės“ miestą.

Nei juokinga oficiali kontrakto su „Paris Saint Germain“ suma, nei neįprasta šios sutarties trukmė ar namuose palikta šeima visiškai nenustebino Prancūzijos mokesčių sistemos ekspertų.

„D. Beckhamas padarė viską, kas įmanoma, kad nereikėtų mokėti mokesčių Prancūzijoje“, - tokią išvadą padarė dienraštis „Le Parisien“, atskleidęs nematomą futbolo žvaigždės ir Kataro šeichų derybų pusę.

Uždirba 35 mln. eurų

Buvęs „Manchester United”, Madrido „Real”, „Los Angeles Galaxy“ ir „Milan“ futbolininkas per savo karjerą sukūrė milžinišką verslo imperiją, kuri jam dabar garantuoja po 30-35 mln. eurų pajamų per metus.

Prancūzijos mokesčių sistema grąsino atsiriekti sau dalį nuo šio pyrago, jeigu D.Beckhamas oficialiai būtų tapęs šios šalies mokesčių mokėtoju.

„Beckhamų šeima įsikūrus Prancūzijoje, ji būtų priversta sumokėti ne vieną dešimtį milijonų eurų, o jos išlaidos mokesčiams greičiausiai net būtų didesnės už čia gaunamas pajamas“, - aiškino mokesčių advokatas Marie-Josée Aregui, besispecializuojantis sporto teisėje.

Jeigu D.Beckhamas Paryžiuje oficialiai uždirbtų tiek pat kiek Los Andžele ir būtų su „Paris Saint Germain“ pasirašęs 6 mėnesių kontraktą, jis privalėtų mokėti mokesčius ne tik nuo šios sutarties sumos (sakykime, 800 tūkst. eurų per mėnesį), bet ir visų kitur per metus gaunamų pajamų.

Remiantis Prancūzijos mokesčių įstatymais, šios šalies mokesčių mokėtoju tampa kiekvienas, atitinkantis bent vieną iš keturių kriterijų.

Jis turi finansinį adresą Prancūzijoje, praleidžia šioje šalyje ne mažiau negu 183 dienas (6 mėnesius), jo ekonominių interesų centras yra Prancūzija arba šioje šalyje jis vysto pagrindinę savo profesinę veiklą.

Pasinaudojo įstatymais

Būtent griežti mokesčių įstatymai sužlugdė pirmąsias D.Beckhamo ir „Paris Saint Germain“ klubo derybas dar 2011-ųjų žiemą.

Bet abi pusės dabar surado būdą, kaip nepakliūti į jų pinkles.

Katariečių valdomas klubas anglui garantavo, jog jis išvengs mokesčių mokėtojo Prancūzijoje statuso: D.Beckhamas šioje šalyje žais mažiau negu 6 mėnesius, jo mokesčių adresas liks Londonas ir jis uždirbs vos 11 tūkst. eurų per 5 mėnesius.

Futbolininkas dabar turės sumokėti mokesčius tik nuo šios minimalios algos ir pelno, gauto už parduotus marškinėlius.

„Dabar jam tikrai nebus apskaičiuoti mokesčiai nuo visų savo pajamų, uždirbtų visame pasaulyje per pastaruosius metus“, - teigė M.J.Arregui.

Už Z.Ibrahimovičių – 92 mln.

D. Beckhamas dabar atrodo lyg tikras skurdžius greta naujosios savo komandos draugų.

2012-ųjų vasarą sutartį pasirašęs Zlatanas Ibrahimovičius Paryžiuje uždirba po 14 mln. eurų per metus.

„Paris Saint Germain“ savininkams puolėjas iš Švedijos iš viso kasmet kainuos po 92 mln. eurų, nes klubas dar turi už jį sumokėti ir visus mokesčius.

Kataro šeichai – beprotiškai turtingi, bet ir jie, regis, jau nenori daugiau šelpti svetimos valstybės.

Futbolo pasaulis tik trynė rankomis, kai sausio pradžioje Konstitucinė taryba atmetė Prancūzijos vyriausybės pateiktą įstatymo projektą net 75 proc. apmokestinti pajamas, viršijančias 1 mln. eurų.

Šis įstatymas kėsinosi iš Prancūzijos išvyti ne tik futbolo žvaigždes.

Bet vargu ar reikėtų patikėti ir D.Beckhamo labdara. Kataro ambasadoriumi tapęs „Paris Saint Germain“ naujokas po stalu pasirašė įvaizdžio kontraktą, kuris ne vienu šimtu kartų pranoksta jo dabartinę minimalią algą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.