Ar Vilniaus „Žalgiris” šiemet pranoks Panevėžio „Ekraną“?

Nors stadionai dar užversti sniegu, kova dėl Supertaurės prasidedantis Lietuvos futbolo sezonas bus karštas. Žiemos rinkoje aktyviai sužaidęs Vilniaus „Žalgiris” viliasi išversti iš sosto Panevėžio „Ekraną”.

Lietuvos rinktinės puolėjas A. Rimkevičius turėtų tapti svarbia jėga „Ekranui” atakuojant.<br>V. Januška/ LFF.lt
Lietuvos rinktinės puolėjas A. Rimkevičius turėtų tapti svarbia jėga „Ekranui” atakuojant.<br>V. Januška/ LFF.lt
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus ( „Lietuvos rytas")

Mar 2, 2013, 3:26 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 6:30 PM

Sek sporto naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

Penkerius pastaruosius metus Panevėžio „Ekrano” futbolininkams sezonas rudenį baigdavosi vis taip pat – atkemšamo šampano šūviais, nesenstančia „Queen” daina čempionams ir galiausiai aukso medaliais ant kaklo.

Tačiau pernai su finansiniais sunkumais susidūręs Panevėžio klubas turėjo susitelkti, kad atlaikytų Vilniaus „Žalgirio” spaudimą ir išlaikytų 1 taško persvarą lenktynėse dėl čempionų titulo. Aštuntą kartą čempionu tapęs „Ekranas” ir Lietuvos taurę pernai laimėjęs „Žalgiris” šiandien Marijampolėje susikaus dėl Supertaurės. Šis mačas turėtų tapti intriguojamu įvadu į kovo 8 dieną prasidėsiantį A lygos sezoną.

Prieš trejus metus bronzą, o pastaruosius du sezonus sidabrą iškovoję „Žalgirio” futbolininkai nebegali nuslėpti ambicijų laimėti auksą, kurį pastarąjį kartą matė keistais Janušo Lopučio laikais 1997 metais.

„Nemanau, kad esame čempionato favoritai, bet per trejus pastaruosius metus subrendome, mūsų sudėtis tapo stabilesnė, – pasakojo „Žalgirio” vykdomoji direktorė Vilma Venslovaitienė. – Anksčiau tarpsezoniu mūsų gretose pasikeisdavo beveik po 10 žaidėjų, o šįkart naujokų turime tik kelis. Manau, dabar esame gerai pasirengę svarbiausiam savo tikslui – kautis dėl čempionų titulo.”

Prieš Supertaurės mačą ir A lygos sezoną „Lietuvos rytas” pateikia 5 klausimus, kurie gali nulemti 2013 metų čempioną.

1. Kieno piniginė storesnė?

„Žalgiris” šiam sezonui yra suplanavęs kiek didesnį nei 4,5 mln. litų biudžetą – panašų kaip ir pernai.

Net 3 mln. litų futbolo klubui yra numačiusi skirti Vilniaus savivaldybė, kurios meras Artūras Zuokas yra „Žalgirio” garbės prezidentas.

Piniginės storiu Vilniaus klubas negali prilygti geriausiems šalies krepšinio klubams – Kauno „Žalgiriui” (36,6 mln. litų, V.Romanovo skaičiavimais) ar „Lietuvos rytui” (14 mln. litų), bet futbolo A lygoje su šia suma galima jaustis tvirtai.

Galbūt net tvirčiau už Panevėžio „Ekraną”, kurio biudžetas neseniai siekė 7 mln. litų, bet šiemet maždaug perpus sumenko.

2. Kuris naujokų taps žvaigžde?

Abu klubai per žiemą patyrė permainų, bet ilgametis „Ekrano” treneris Valdas Urbonas sprendžia daugiau naujų galvosūkių nei jo oponentas „Žalgiryje” Marekas Zubas.

„Ekrane” pasikeitė visa gynybos grandis. Neliko geriausiu jaunuoju A lygos žaidėju pernai išrinkto vartininko Emilijaus Zubo, gynėjų Igno Deduros, Manto Samusiovo, Janio Urdinovo, Dainiaus Glavecko. Iškeliavo ir saugai Vytautas Lukša bei Marko Andželkovičius.

„Ekraną” papildė Vaidas Slavickas (Marijampolės „Sūduva”), Donatas Petrauskas (Pakruojo „Kruoja”), latvis Igoris Kozlovas („Šiauliai”), broliai Simonas ir Sigitas Urbiai (Gargždų „Banga”), taip pat ispanas Oscaras Reyesas („Rubi”).

Iš trečiosios Ispanijos lygos atvykęs ir 3 metų sutartį su „Ekranu” sudaręs 24 metų O.Reyesas turėtų tapti Panevėžio klubo gynybos ašimi.

Bet svarbiausiu pirkiniu turėtų tapti ne šis buvęs Ispanijos jaunių rinktinės ir Madrido „Real” dublerių futbolininkas.

Lietuviškasis Messi – Artūras Rimkevičius, „Lietuvos ryto” žiniomis, jau yra paruošęs rašiklį padėti parašą ant sutarties su „Ekranu”.

Pernai „Šiauliams” A lygoje net 35 įvarčius pelnęs ir geriausiu lygos žaidėju išrinktas 29 metų puolėjas žiemą buvo sutaręs žaisti Edinburgo „Hearts”, bet, Škotijos klubui negavus leidimo registruoti naujokus ir žlugus deryboms su kitais užsienio klubais, A.Rimkevičius yra pasiryžęs užsivilkti „Ekrano” aprangą.

„Žalgiris” per žiemą pasikeitė mažiau.

Vicečempionai atsisveikino su vartininku Mariumi Rapaliu, saugais Raimondu Vilėniškiu, Arminu Vaskela, Andrejumi Nagumanovu, Marku Beneta ir puolėju Calumu Elliotu.

Jų vietas užims vartininkas Ignas Plūkas („Kaunas”), saugai Artūras Žulpa („Kruoja”), Rytis Leliūga (Liepojos „Metalurgs”), lenkas Jakubas Wilkas (Gdansko „Lechia”), japonas Takuya Kanai (studijavo ir žaidė mėgėjų klube Olandijoje), puolėjas kroatas Vedranas Gercas („Kedah”, Malaizija).

„Gavome kelis žaidėjus iš keistų futbolo valstybių, tarp jų ir Japonijos, – kalbėjo „Žalgirio” treneris M.Zubas. – Bet saugas iš Japonijos man patinka. Jis nėra labai stiprus fiziškai, bet jo mąstymas yra įdomus.

Esu patenkintas, kad prie ekipos prisidėjo A.Žulpa ir R.Leliūga. Pastarajam „Žalgiris” yra pirmasis stiprus klubas Lietuvoje. Jis visada buvo įdomus žaidėjas, o dabar gavo progą parodyti save aukštesniu lygiu.”

Karščiausiu „Žalgirio” pirkiniu tapo J. Wilkas, prie komandos prisidėjęs šią savaitę.

27 metų krašto saugas yra sužaidęs trejas rungtynes Lenkijos rinktinėje, o atstovaudamas Poznanės „Lech” per 160 rungtynių „Ekstraklasa” pirmenybėse įmušė 18 įvarčių. „Esu kovotojas, – „Žalgirio” klubo svetainėje prisistatė J.Wilkas. – Aikštėje mėgstu grumtis dėl kiekvieno kamuolio.

Stengiuosi komandoms draugams atlikti tikslius perdavimus, ypač aukštus.

Galiu žaisti vienas prieš vieną, jeigu yra galimybė, pats užbaigiu atakas. Sugebu pasinaudoti ir standartinėmis situacijomis.”

3. Kurio skolos mažesnės?

„Žalgiris” vienas pirmųjų šiemet gavo licenciją žaisti A lygoje, bet su tam tikromis sąlygomis. Lietuvos futbolo federacijos Licencijavimo komitetas buvo įtraukęs Vilniaus klubą tarp penkių ekipų, kurioms dėl pradelstų įsipareigojimų pritaikytos naujų žaidėjų registracijos draudimo sankcijos. „Esame jau beveik atsiskaitę, – teigė V. Venslovaitienė. – Negaliu pasakyti, kad visiškai. Pavyzdžiui, turime spręsti vieną konfliktinę situaciją, deriname klausimus dėl kokybiškų paslaugų apmokėjimo. Tačiau visi žaidėjai yra gavę algas.”

„Ekranas” licenciją žaisti A lygoje gavo dar lengviau, nors turi akivaizdžių skolų futbolininkams. Buvęs „Ekrano” gynėjas I.Dedura patvirtino, kad klubas nesumokėjo premijų už 2011 ir 2012 metų auksinius sezonus.

„Žadėjo sumokėti iki sausio 10 dienos, bet nieko neįvyko, – „Lietuvos rytui” sakė I. Dedūra, šįmet ketinantis baigti futbolininko karjerą. – Mums aiškina, kad pinigų neturi. Laukiame, tikimės. Iki teismo dar nepriėjome, bet tikriausiai teks.” „Lietuvos ryto” žiniomis, už A lygos čempiono titulą pažadėtos premijos siekia po 5 tūkst. eurų (17,2 tūkst. litų).

4. Kas muš įvarčius?

„Ekrano” varžovai turės saugotis ne tik A.Rimkevičiaus. Atakų smaigalyje vėl dažnai turėtų atsidurti Arsenijus Buinickis.

Dar prieš keletą metų mėgėjų lygoje rungtyniavęs 27 metų puolėjas pernai buvo trečias tarp rezultatyviausių A lygos futbolininkų, pelnęs 17 įvarčių (11 atstovaudamas Alytaus „Dainavai”, 6 – „Ekranui”).

Nuo A.Buinickio vienu įvarčiu atsilikęs škotas C.Elliotas paliko „Žalgirį”, bet Vilniaus klube yra kam jį pakeisti.

Lenkas Kamilis Bilinskis prie „Žalgirio” prisidėjo pernai vasarą ir, išstūmęs iš pagrindinės sudėties škotą, per likusią sezono dalį spėjo įmušti 12 įvarčių.

„Žalgirio” trenerio M.Zubo nuomone, būtent K.Bilinskis gali tapti ryškiausia A lygos žvaigžde šį sezoną.

„Tai svarbus momentas jo karjeroje ir, tikiuosi, jis savo galimybėmis pasinaudos”, – išreiškė viltį M.Zubas.

Be to, „Žalgiryje” įvarčius gali mušti ne tik puolėjai. Iš „Ekrano” į Vilnių pernai vasarą persikraustęs Ramūnas Radavičius A lygoje pelnė 11 įvarčių, kitas saugas Mantas Kuklys – 8.

5. Kaip sekėsi repeticijos?

Rengdamasis sezonui „Ekranas” daugiausia laiko praleido Turkijoje, o iš viso sužaidė 9 kontrolines rungtynes.

Iš jų laimėjo tiktai dvejas (prieš Azerbaidžano ir Kazachstano komandas). Šeši pralaimėjimai kelia nerimą treneriui V.Urbonui.

„Atnaujinome sudėtį ir kontrolinėse rungtynėse neatrodėme stabiliai, – pripažino „Ekrano” treneris. – Bet mūsų laimėjimai ir klubo statusas įpareigoja pasirodyti gerai.”

„Žalgiris” svarbiausią treniruočių stovyklą surengė Kroatijoje, o per visą pasirengimą sužaidė 9 kontrolines rungtynes.

Nors iš pirmųjų penkių mačų vilniečiai nelaimėjo nė vieno (3 pralaimėjimai Lenkijos, Vengrijos bei Austrijos klubams ir lygiosios su Bosnijos ir Latvijos ekipomis), likusiose ketveriose iškovojo pergales, iš jų net trys pasiektos rezultatu 3:2.

Tai ženklas, kad „Žalgirio” sportinė forma kyla kartu su ambicijomis Lietuvos pirmenybėse.

„Kai dvejus metus esi antras, norisi pagaliau laimėti, – neslėpė „Žalgirio” treneris M.Zubas. – Mūsų tikslas – laimėti čempionatą, o Supertaurės mačas bus geras testas.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.