A. Fergusono pasitikėjimas jaunimu – pražūtis Madrido „Real“ žvaigždynui?

Atsakymas į klausimą, kodėl „Manchester United“ turi puikią galimybę iš Čempionų lygos pašalinti Madrido „Real“ komandą, yra toks pat, kaip atsakymas į klausimą, kodėl seras Alexas Fergusonas tiek daug pasiekė per 26 metus, praleistus klube. Tai – tikėjimas jaunimu. Būtent pačiais sudėtingiausiais momentais šis treneris nuolat atsisuka į jaunimą, kuris jo nenuvilia.

Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

Mar 5, 2013, 6:50 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 1:42 PM

Tekstas parengtas pagal naujienų agentūros „Associated Press“ skiltininko Johno Leicesterio straipsnį.

Sek sporto naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

Ten, kur dauguma trenerių tik kraipo galvas ir sako, kad toks sprendimas yra labai pavojingas, jog ne visi jauni žaidėjai turi pakankamai talento, A. Fergusonas atrado stiprybę.

Jis, tiesiogine ta žodžio prasme, yra vyrų treneris. A. Fergusonas puikiai sugeba vertinti žaidėjus tuomet, kai berniukai yra pasirengę tapti vyrais. Jis jiems padeda, o „Manchester United“ nuo to tik spindi.

Savo darbu „Manchester United“ treneris visišku kvailiu pavertė BBC televizijos komentatorių, buvusį „Liverpool“ kapitoną Alaną Hanseną, kuris dar 1995-iais pareiškė, kad A. Fergusonas „su vaikais negali laimėti nieko“. Bet dabar „Manchester United“ trofėjų kambarys – spindi.

Nėra sutapimas, kad trys jauni žaidėjai iš A. Fergusono startinio vienuoliktuko: Davidas De Gea, Danny Welbeckas ir Philas Jonesas, buvo labiausiai išskirtiniai futbolininkai vasario 13 dienos mače. Kodėl toks sprendimas nieko nenustebino? A. Fergusonas tai yra daręs jau daugybę kartų – pasitikėjo jaunais žaidėjais, kurie jam atsilygino su kaupu.

Kartu su jais A. Fergusonas į aikštę išleido ekipos senbuvius – Wayne'ą Rooney, Rio Ferdinandą, Patrice'ą Evra ir Michaelą Carricką. Jie vilkėdami „Manchester United“ klubo marškinėlius sužaidė beveik po pusantro tūkstančio mačų.

Šie žaidėjai jau užgrūdinti tokių sudėtingų susitikimų kaip šis, kuomet vienas kitam į atlapus kimba aukščiausio lygio oponentai, siekiantys vieno – prestižiškiausio Europos klubų trofėjaus.

Nei D. De Gea, nei Ph. Jonesas ar D. Welbeckas nėra šioje komandoje sužaidę net po šimtą mačų. Ph. Jonesui – 21-eri, o vartininkas ir puolėjas yra tik metais vyresni.

Ne tokie toliaregiai, kaip A. Fergusonas, treneriai, nėra linkę per daug pasitikėti savo jaunimu ir jų nepatirtį laiko per didele grėsme. Jie greičiau priekyje paliktų kovoti vieną Robiną van Persie, o ne pultų 29 metų puolėją poruoti su D. Welbecku, greitu puolėju, augintu „Manchester United“ akademijoje.

Kiti treneriai net negalvojo Ph. Joneso nugvelbti iš „Blackburn Rovers“ komandos. Kiti strategai nebūtų tiek laiko tikėję, kad po pirmųjų metų Mančesteryje D. De Gea pakils. Juk jį nuolat plakė kritikai, kurie negailėjo vartininko iš Madrido „Atletico“, kuris buvo nupirktas pakeisti legendinį Edwiną van der Sarą.

Dar prieš pirmąjį Čempionų lygos aštuntfinalį A. Fergusonas buvo paprašytas įvertinti D. De Gea, kuris sėdėjo šalia, progresą. Tuomet A. Fergusonas prabilo kaip išminčius, tačiau tiksliai apibūdino savo požiūrį į jaunimą.

„Jis pas mus atėjo būdamas jaunas. Labai jaunas. Nebuvo pratęs prie angliško futbolo, nemokėjo kalbėti mūsų kalba, turėjo sutvirtėti fiziškai. Tai lyg mažylis žengiantis pirmuosius žingsnius į priekį. Jis suklumpa, atsistoja. Vėliau vėl suklumpa. Tada vėl atsistoja ir galiausiai pradeda eiti. Vaikas jau vaikšto“, - teigė jis.

Gladiatorių areną primenančiame „Santiago Bernabeu“ stadione, kuriame visos vietos buvo užpildytos šaukiančių sirgalių, D. De Gea buvo nuostabus. „Manchester United“ jau penktąją minutę būtų praleidę įvartį, tačiau D. De Gea pademonstravo puikiai išlavintus refleksus ir pirštų galais į šalį nukreipė Fabio Coentrao smūgiuotą kamuolį, kuris atsimušė į virpstą.

Mačas baigėsi rezultatu 1:1, tačiau joks vartininkas pasaulyje nebūtų sugebėjęs atmušti C. Ronaldo galva smūgiuoto kamuolio, išlyginusio skirtumą.

„Manchester United“ daugiau nepraleido ir už tai ploti reikia ne tik gynėjams, bet ir vartų sargui iš Ispanijos, kuris ir kumščiais, ir delnais vykdė savo užduotį.

Pirmajame Čempionų lygos susitikime Ph. Jonesas C. Ronaldo vaikėsi ir persekiojo tol, kol jo veidas, tiesiogine prasme, buvo visiškai raudonas. Jis padarė viską, ko ir buvo galima tikėtis, žaidžiant prieš tokį pavojingą varžovą.

„Manchester United“ savo šansą žengti į kitą etapą išsaugojo kito jaunojo futbolininko pastangomis – būtent D. Welbeckas 20 minutę galva nukreipė kamuolį į „Real“ vartų tinklą.

Jeigu anksčiau daugelis futbolo specialistų ir trenerių dvejojo ir nebuvo linkę sutikti su A. Fergusono sprendimu, tai po šio mačo jie pritariamai linksmėjo – sero auklėtiniai pademonstravo, kad stratego reikalavimai jaunimui sužaisti tokiame lygyje – pagrįsti.

A. Fergusonas pirmajame mače pasitelkė jau veteraną Ryaną Giggsą, kuris tapo A. Fergusono pasitikėjimo simboliu – juk šis futbolininkas „Raudonųjų velnių“ stovykloje auga nuo 1987-ųjų.

R. Giggsas, Davidas Beckhamas, Paulas Scholesas, Gary Neville'as, Philas Neville'as, Cristiano Ronaldo – visiems šiems pasaulyje žinomiems futbolininkams A. Fergusonas padėjo tapti vyrais ir niekas negali paneigti, kad strategas padarė puikų darbą.

Dabar atėjo Ph. Joneso, D. Welbecko ir D. De Gea laikas. Būtent ši trijulė ir yra kita A. Fergusono ugdoma karta.

Vėliau kiti berniukai taps vyrais. Netgi ir tada, kai A. Fergusonas baigs trenerio karjerą, nes niekas neabejoja, kad A. Fergusono pėdos žingsniuoja tik „Manchester United“ taku.

„Mes puikiai ugdome žmones“, - yra sakęs A. Fergusonas, kurio darbas su jaunimu duoda abipusį ryšį.

Juk šiemet A. Fergusonui sueis 72 metai, tačiau iš emocijų Madride to pasakyti nebuvo galima. Palyginus su rūškaną veidą nutaisiusiu 21 metais jaunesniu Jose Mourinho, A. Fergusonas po mačo su „Real“ atrodė įžūliai linksmas.

***

Ph. Jonesas dėl traumos rungtyniauti atsakomajame mače negalės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.