Vėžį besigydantis T. Vilanova „Barcelona“ ekipai vadovauja pasitelkdamas naująsias technologijas

Kai „Barcelona“ futbolininkai antradienį žaidė lemiamą Čempionų lygos aštuntfinalio mačą (4:0), Tito Vilanova vėl nesėdėjo ant komandos suolo. Ar iš tiesų trenerio netektis katalonus įstūmė į kampą?

Besigydantis treneris T. Vilanova savo komandai vadovauja iš Niujorko.<br>AP
Besigydantis treneris T. Vilanova savo komandai vadovauja iš Niujorko.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 13, 2013, 5:30 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 2:04 AM

Sek sporto naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

Prieš atsakomąsias Čempionų lygos aštuntfinalio rungtynes su „Milan” klubu Lionelis Messi pagaliau vėl išgirdo savo trenerio balsą, remdamasis „L'Equipe“ rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Vėžį besigydantis T. Vilanova per specialią vaizdo konferenciją iš Niujorko vakar mėgino įkvėpti „Barcelona” žaidėjus lemiamai kovai.

Po pralaimėjimo Milane 0:2 per pirmąsias aštuntfinalio rungtynes katalonams tikrai reikėjo paguodos.

Geriausia pasaulio komanda vadinta „Barcelona” pastarąjį mėnesį lyg tyčia užbuksavo, kai T. Vilanova buvo priverstas paleisti komandos vairą iš savo rankų.

„Tito mums labai trūksta. Mes juo pasitikime ir jį labai mėgstame. Be trenerio patekome į sunkią situaciją, – neslėpė „Barcelona” gynėjas Gerard’as Pique. – Tai tas pat, kaip verslo bendrovei likti be direktoriaus.

Bet svarbiausia – jo sveikata. Būtina, jog sveikdamas treneris nejaustų pašalinio spaudimo.”

Treneris gydosi Niujorke

T. Vilanova po seilių liaukų operacijos 2012 metų gruodžio 20-ąją buvo trumpam sugrįžęs ant „Barcelona” suolo.

Bet jau pusantro mėnesio buvusio Pepe Guardiolos asistento kėdė vėl tuščia.

44-erių katalonas dar sausio 21-ąją išvyko į Niujorką, kur tęsia radioterapijos ir chemoterapijos kursus prižiūrimas garsaus JAV onkologo.

Nors buvo kalbų, kad kovo mėnesį „Barcelona” treneris turėtų sugrįžti, katalonų klubas iki šiol nepaskelbė jokio oficialaus pranešimo, kada tai galėtų įvykti. Tačiau po antradienio mačo apie tai užsiminė J. Roura.

„Tito viskas klostosi gerai, jis sparčiai sveiksta ir jau priaugo svorio”, – tvirtino „Barcelona” sporto direktorius Andoni Zubizarreta, keletą dienų praleidęs Niujorke, kur kartu su T. Vilanova aptarinėjo būsimo sezono planus.

Kritikos strėlės – asistentui

Pastarąjį mėnesį „Barcelona” vairą laiko trenerio asistentas Jordi Roura.

Jis vadovavo komandai per nesėkmingas Čempionų lygos aštuntfinalio rungtynes Milane ir per du „El Clasico” mūšius, kai katalonai nusileido Madrido „Real” Karaliaus taurės pusfinalyje (1:3), o po kelių dienų – ir Ispanijos lygos rungtynėse (1:2).

Ar iki tol jokios komandos savarankiškai netreniravęs 45-erių katalonas iš tiesų turėtų prisiimti daugiausia atsakomybės, kad „Barcelona” žaidimas ėmė akivaizdžiai buksuoti?

T. Vilanova fiziškai negali būti kartu su komanda, bet jo žodis iki šiol labai svarus sprendžiant ir „Barcelona” ateities, ir kasdienio auklėtinių gyvenimo klausimus.

„Tito visada dirba, – neslėpė „Barcelona” kapitonas Carlesas Puyolis. – Aš turiu galimybę pasikalbėti su treneriu.

Jis jaučiasi geros formos. Tito stebi visus mačus.”

Padeda technologijos

T. Vilanova nuolat palaiko ryšį su komandos štabu.

Išmaniajame telefone jis turi specialią programą, leidžiančią per kiekvienas rungtynes tiesiogiai bendrauti su savo kolegomis. Visi trenerio nurodymai akimirksniu pasiekia J. Rourą.

Kai vasario 10-ąją „Barcelona” žaidė Ispanijos lygos mačą su „Getafe” (6:1), T.Vilanova paprašė, kad būtų pakeistas C.Puyolis. Sėdėdamas savo bute Niujorke treneris televizijos ekrane net anksčiau už savo kolegas pastebėjo, jog gynėjas patyrė nesunkią traumą.

Pasibaigus rungtynėms T.Vilanova visuomet iš fizinio rengimo trenerių ir komandos medikų gauna išsamią informaciją apie kiekvieno futbolininko sveikatos būklę.

„Aišku, mūsų bendravimas ne toks, kaip kad jis fiziškai būtų čia. Bet jis gali sužinoti viską, ko reikia, – neslėpė J.Roura. – Mūsų treniruočių centre įrengtos kameros. Dėl jų Tito gali stebėti kiekvieną mūsų treniruotę.”

Štabe liko bendraminčiai

Nors T.Vilanova priverstas laikinai gyventi už Atlanto, jis priima visus svarbiausius sprendimus: sudaro treniruočių planą, paskelbia komandos sudėtį ir net atlieka žaidėjų keitimą per rungtynes.

Barcelonoje likęs ekipos štabas iš pusės lūpų supranta savo trenerį, nes ir su J.Roura, ir su fizinio rengimo treneriu Aureli Altimira jį sieja ilgametė draugystė.

Trys bendraminčiai susipažino „Masia” treniruočių centre dar 1980-aisiais ir nuo tų laikų kartu yra suvalgę ne vieną pūdą druskos.

Gali remtis lyderiais

Katalonijos žurnalistai įsitikinę, jog likus be T.Vilanovos svarbiausią vaidmenį turi ne J.Roura, o komandos lyderiai.

Bet „Barcelona” žaidimo dirigentas Xavi neigė kalbas, kad komandą dabar valdo patys žaidėjai.

„J.Roura turi visą valdžią. Jis kasdien kalbasi su Tito, – dienraščiui „Sport” teigė Xavi. – Aišku, aš taip pat bendrauju su treneriu. Jis buvo patenkintas tuo, kaip viskas klostosi.”

Kai „Barcelona” susidurdavo su sunkumais, T.Vilanova ir jo asistentai visuomet žinodavo, kad gali pasitikėti žaidėjais, nes komandos drabužinėje du kapitonai – C.Puyolis ir Xavi – turi ypač daug įtakos.

„Mes viską stebime. Diskutuojame, jeigu kyla problemų, bet mūsų komanda taip gyveno visais laikais”, – aiškino Xavi.

Milanas – likimo pirštas

J.Roura, regis, nepelnytai tapo „Barcelona” nesėkmių atpirkimo ožiu.

Likimas privertė buvusį „Masia” vaikų trenerį staiga užlipti ant scenos.

Iki tol jis „Barcelona” treniruočių centre dirbo tik su 15-mečių ir 18-mečių komandomis, o 2007-aisiais trumpai treniravo trečiojoje lygoje žaidusius „Hospitalet” futbolininkus.

Kai 2009-aisiais P.Guardiola pasikvietė dirbti į „Barcelona” štabą analitiku, J.Roura net nesapnavo, jog po kelerių metų jis laikys legendinės katalonų komandos vairą.

Bet buvusį perspektyvų „Barcelona” saugą, regis, visą gyvenimą persekios Milano šmėkla.

Dar 1989-ųjų gruodį po susidūrimo su Marco van Bastenu San Siro stadione per Europos supertaurės rungtynes J.Rourai ne tik lūžo dešinės kojos kelis, bet ir nutrūko jo karjera.

„Sulaukęs 22-ejų tik pradėjau žaisti. Ta dvikova Milane kelia skaudžius prisiminimus, – neslėpė „Barcelona” trenerio asistentas. – Tačiau prabėgo jau 23 metai ir gyvenimas man suteikė kitokių galimybių.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.