Smurtas Gargžduose - laidos „Farai“ surežisuotas spektaklis ar girtų sirgalių šėlsmas?

Futbolo sezono pradžios šventė apkarto Gargždų „Bangos“ sirgaliams. Po pirmojo turo rungtynių tarp „Bangos“ ir „Šiaulių“ ekipų gargždiškiai įsivėlė į konfliktą su policijos pareigūnais, įvykio aplinkybes filmavo laidos „Farai“ kūrybinė grupė.

Daugiau nuotraukų (1)

Linas Jocius

Mar 18, 2013, 11:56 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 6:13 PM

Sek sporto naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

Futbolo gerbėjų nuomone, būtent dėl laidos „Farai“ ir buvo panaudota jėga prieš taikiai nusiteikusius aistruolius, kurie jau ruošėsi po rungtynių keliauti namo.

Tokią prielaidą neigia laidos kūrybinės grupės vadovas Justinas Milušauskas, o apie kilusį incidentą plačiau papasakojo Klaipėdos Vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos biuro viršininkas Andrius Leliuga.

Siūlė pasimankštinti

Anot vieno „Bangos“ sirgalių grupuotės „Tigrai“ atstovo, rungtynėms pasibaigus ir žiūrovams palikus stadioną, apie 15-20 „Bangos“ aistruolių patraukė link išėjimo iš stadiono.

Prie jų priėjo trys policijos pareigūnai iš Klaipėdos ir paklausė „Bangos“ aistruolių: „Gal pageidaujate pasimankštinti?“ Tuo metu, anot gargždiškio, pareigūnai rankose jau gniaužė dujų balionėlius, o šalia jų buvo laidos „Farai“ operatorius.

„Tigrų“ grupuotės atstovo teigimu, policija nieko nelaukusi ėmė purkšti ašarines dujas į sirgalius. Pašnekovas teigė, jog be dujų pareigūnai panaudojo ir teleskopines lazdas.

„Bangos“ aistruolis teigė, jog nebuvo jokios priežasties prieš juos panaudoti smurtą, sirgaliai rungtynių metu nesielgė netinkamai, tad nebuvo dėl ko prieš juos panaudoti jėgą.

„Daužė ir gainiojo visus, kas pakliuvo. Su lazdom plakė ir nepilnamečius. Vieną jų daužė net trise. Vėliau atvažiavo dar 3-4 ekipažai. Suiminėjo visus - maždaug 15 žmonių. Nesupratome, nei už ką, nei koks tikslas buvo panaudoti tramdomąsias priemones“,- svetainei ultras.lt teigė „Tigrų“ atstovas.

Gargždiškiai buvo suimti ir nuvežti į nuovadą, jiems surašyti protokolai. Vienas tądien suimtų jaunuolių, išėjęs iš nuovados šalia stovėjusio policijos pareigūno paklausė, kodėl buvo panaudota tokia jėga, pareigūnas garsiai visiems girdint atsakė: „Verslas yra verslas“.

Paprastai jų stadione tvarką prižiūri apsaugos darbuotojai.

Tačiau, gargždiškių teigimu, tądien į stadioną atvažiavo policijos pareigūnai su filmavimo grupe iš Klaipėdos, kas, anot sirgalių, galimai ir paskatino pareigūnus imtis smurto dėl laidos kūrybinės grupės noro sukurti įdomų reportažą.

„Laidos anonse rodoma, kad iškvietimas buvo dieną, nors veiksmas vyksta jau prietemoje. Neabejotina, atvyko padaryti reportažą. Patys provokavo ir darė nesąmones.

Žiūrint laidos anonsą, susidaro įspūdis jog turėjo būti skambutis iš patruliuojančių pareigūnų, aš manau, tokio net nebuvo“, - svarstė vienas „Bangos“ ekipos aistruolis.

Įtampa dėl policijos pareigūnų elgesio tvyrojo ir kovo 13 dieną Gargžduose vykusiose A lygos rungtynėse tarp vietos „Bangos“ ir Tauragės „Tauro“. Aistruolių teigimu, į rungtynes vėlgi iš Klaipėdos atvyko du policijos autobusiukai, o pareigūnai su šunimis patruliavo stadione.

Gargždų „Bangos“ sirgaliams dėl incidento iškeltos bylos ir numatytas teismo posėdis, kuris įvyks kovo 22 dieną. Dėl jo dalis futbolo gerbėjų turėjo atsisakyti planų keliauti į Slovakiją. Tą pačią dieną Žilinoje vyks rungtynės tarp Slovakijos ir Lietuvos nacionalinių futbolo rinktinių.

Už šmeižtą reikia atsakyti

Laidos „Farai“ kūrybinės grupės vadovą Justiną Milišauską sirgalių teiginiai apie specialiai planuotą incidentą dėl gero siužeto ne juokais supykdė.

„Tai pasakos. Nesąmonė. Bus penktadienį reportažas apie tai“, - taip pakomentavo futbolo sirgalių nuomonę apie neva specialiai išprovokuotus futbolo aistruolius.

„Buvo gautas pranešimas, iš Klaipėdos išlėkė du ekipažai padėti Gargžduose patruliuojantiems pareigūnams. Ką kalba sirgaliai, yra pasakos, matyt, kažkam teks už tai atsakyti, už tokias nesąmones. Tai buvo elementarus iškvietimas.

Laidos „Farai“ operatoriai budi keliuose miestuose. Teko skaityti futbolo sirgalių mintis apie tą įvykį, neva, pareigūnai specialiai išprovokavo incidentą, kad operatoriui būtų siužetas. Kartoju, tai pasakos, už tokius žodžius reikia atsakyti“, - teigė J. Milišauskas.

Anot „Farų“ operatoriaus Mindaugo, patruliuojant Klaipėdoje, buvo gautas pranešimas iš Gargždų apie būtiną pastiprinimą, ekipažas nuskubėjo į Gargždus.

„Kai atvykome, vienas sirgalius bėgo nuo policijos, jį pareigūnai sulaikė. Kiti sirgaliai jau buvo prie policijos automobilio, jie jau buvo sulaikyti už viešosios tvarkos pažeidimus. Visi buvo pristatyti į Gargždų policijos komisariatą.

Tiksliai laiko nepamenu, tai galėjo įvykti apie 18 valandą. Daugiau kažkokių aplinkybių komentuoti negaliu“, - teigė operatorius Mindaugas.

Keikėsi ir gėrė degtinę

Klaipėdos Vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos biuro viršininkas Andrius Leliuga teigė, kad būtent sirgaliai po rungtynių šalia stadiono kėlė neramumus.

„Aš abejoju aistruolių svarstymais, kad tai galėjo būti surežisuotas incidentas. Man patruliai minėjo, kad aistruoliai akivaizdžiai vartojo alkoholinius gėrimus, trukdė policijos ekipažui judėti važiuojamąja kelio dalimi.

Sulaikyti penki asmenys už alkoholio vartojimą viešoje vietoje bei už pasipriešinimą policijos pareigūnams“, - kalbėjo viršininkas.

Remiantis juo, protokole užfiksuotos tokios įvykio aplinkybės: viešoje vietoje futbolo gerbėjai garsiai šūkavo, keikėsi necenzūriniais žodžiais, vartojo degtinę. Policininkai įspėjo sirgalius apie netinkamą elgesį, į tai aistruoliai nereagavo ir elgėsi agresyviai. Vienas jų ėmė kurstyti savo draugus, kad pultų policijos pareigūnus. Netrukus prie buvusių 5-6 asmenų prisijungė apie 20 sirgalių, kurie ėmė skanduoti policininkų orumą žeminančią skanduotę.

„Viskas įvyko stadiono prieigose, užtikrinant viešąją tvarką, šalia budėjo policijos ekipažai. Pačiuose stadionuose, kitose sporto arenose viešąją tvarką užtikrina saugos tarnybos, mes rūpinamės aplinka šalia sporto renginių.

Nežinau, ar visa tai fiksavo laidos „Farai“ operatorius“, - teigė A. Leliuga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: panaikintas R. Žemaitaičio Seimo nario mandatas