J. Mourinho: „Dortmundo „Borussia“ - mano favoritė laimėti Čempionų lygą“

Garsiausių Europos klubų šešėlyje likę Dortmundo ir Malagos komandų futbolininkai neprarado vilčių patekti į Čempionų lygos pusfinalį ir būti tarp keturių stipriausių šio sezono žemyno komandų.

„Borussia” šį sezoną yra vienintelė komanda, Čempionų lygoje iki šiol dar nepatyrusi nė vieno pralaimėjimo (5 pergalės, 4 lygiosios).<br>AP
„Borussia” šį sezoną yra vienintelė komanda, Čempionų lygoje iki šiol dar nepatyrusi nė vieno pralaimėjimo (5 pergalės, 4 lygiosios).<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 5, 2013, 9:02 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 6:30 PM

Sek sporto naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

Prieš Čempionų lygos ketvirtfinalio mūšius trys iš keturių favoritų patekti į pusfinalį buvo aiškūs: „Barcelona”, Madrido „Real” ir Miuncheno „Bayern” arba Turino „Juventus”.

Vien tik Europos futbolo milžinai. Jie patvirtino savo jėgą per pirmąjį ketvirtfinalio mačą, bet vieno laimingo prasibrovėlio vardas tarp legendinių žemyno klubų vis dar lieka nežinomas.

Malaga” ir Dortmundo „Borussia” futbolininkai trečiadienio vakarą Andalūzijoje pirmąją tarpusavio dvikovą baigė be įvarčių, išsaugodami viltis patekti tarp keturių stipriausių šio sezono ekipų.

Tiesa, Vokietijos klubo galimybės prasimušti į pusfinalį po pirmojo mačo 0:0 išvykoje dabar sudaro net 67 proc., remiantis Europos taurių turnyrų statistika nuo 1970 metų.

J. Mourinho pavadino favorite

1997-aisiais jau užkopusi į Europos viršūnę „Borussia” pirmąsyk nuo 1997–1998 m. sezono, kai gynė titulą, vėl pasiekė ketvirtfinalį.

Bet ši Dortmundo klubo sėkmė tikrai nėra staigmena. „Borussia” šį sezoną yra vienintelė komanda, Čempionų lygoje iki šiol dar nepatyrusi nė vieno pralaimėjimo (5 pergalės, 4 lygiosios).

Trenerio Jürgeno Kloppo auklėtiniai D grupės varžybose aplenkė ir Madrido „Real”, ir „Manchester City”, todėl sulaukė turtingesnių varžovų liaupsių.

„Tikrai negalima du kartus paeiliui atsitiktinai tapti Vokietijos čempionais. Jeigu Dortmundo komanda įveiks aštuntfinalio barjerą, ji bus mano favoritė laimėti Čempionų lygą”, – pasibaigus grupės kovoms neslėpė „Real” treneris Jose Mourinho.

J. Kloppo sistemos kareiviai

Nors „Borussia” labiausiai išsiskiria savo suderintu komandiniu žaidimu, Dortmundo ekipoje spindi ir keletas ryškių asmenybių.

Atakuojantis saugas Marco Reusas (23 metai) buvo išrinktas geriausiu 2011–2012 m. sezono bundeslygos žaidėju, atraminis saugas Ilkay Gundoganas (21) strimgalviais įsiveržė į Vokietijos rinktinę, o lenkas Robertas Lewandowskis (24) šį sezoną yra rezultatyviausias Vokietijos pirmenybių žaidėjas (21 įvartis).

„Visi „Borussia” futbolininkai yra J.Kloppo sistemos kareiviai. Visus žaidėjus į savo komandą treneris renkasi pagal labai griežtus kriterijus.

Visi jie aikštėje privalo nuolat judėti, sugebėti nuolat spausti varžovus ir vos perėmę kamuolį lėkti į ataką, – pažymėjo bundeslygoje ilgai rungtyniavęs prancūzas Valerienas Ismaelis, dabar dirbantis „Hannover” trenerių štabe. – Šį totalų futbolą žaisti gali tikrai ne kiekvienas žaidėjas.

Toks stilius pirmiausia reikalauja išskirtinių fizinių savybių.”

Treneris rinkosi jaunimą

J. Kloppas perėmė komandos vairą 2008-aisiais, kai Dortmundo klubas buvo atsidūręs ant bankroto slenksčio.

„Borussia” treneris nusprendė remtis jaunais žaidėjais, kuriems pirmiausia stengėsi įskiepyti nepalaužiamų kovotojų vertybes.

Dortmundo ekipos gynybos linijoje žaidžia serbas Nevenas Subotičius (24), 2008-aisiais atvykęs iš „Mainz” klubo, ir 196 cm aukštaūgis brazilas Felipe Santana (27) – jie sudaro kuklią, bet velniškai efektyvią vidurio gynėjų porą.

Dešinėje – lenkas Lukaszas Piszczekas (27), kurį ne vienas futbolo ekspertas jau vadina geriausiu krašto gynėju Europoje, o kairėje – Marcelis Schmelzeris (25), kurį J.Kloppas užsiaugino per 8 metus.

Atakuojantysis saugas Mario Gotze (20) užaugo „Borussia” vaikų mokykloje, o kitą saugą Keviną Grosskreutzą (24) treneris dar 2009-aisiais atrado kukliame antrosios lygos klube.

„Daugelis mano žaidėjų dabar pasiekė tokį lygį, apie kokį net negalėjau pasvajoti, – neslėpė J.Kloppas. – Jie tobulėja taip sparčiai, kad kartais turiu sau įsižnybti, ar aš nesapnuoju.”

Kovoja dėl kiekvieno kamuolio

Ar J. Kloppo auklėtiniai gali pakartoti 1997-ųjų komandos sėkmę, kai Generolu vadinto Ottamaro Hitzfeldo treniruojama „Borussia” laimėjo Čempionų lygą?

„Dabartinė komandos sudėtis yra stipresnė už tuometę mūsų”, – įsitikinęs Andreas Molleris, buvęs Europos čempionų komandos žaidimo variklis.

Buvusiam komandos draugui pritarė ir Stefanas Reuteris: „J. Kloppui nerūpi nei tavo pavardė, nei titulai.

Jam svarbiausia, kiek kilometrų gali nubėgti. Jis reikalauja, kad aikštėje nepralaimėtum nė vienos dvikovos. Jo auklėtiniai Europoje dabar gali kautis su bet kokiais varžovais.” („L’Equipe”, LR)

Čempionų lyga

Ketvirtfinalio pirmosios rungtynės. Madrido „Real” – Stambulo „Galatasaray” 3:0 (2:0). C. Ronaldo (9), K. Benzema (29), G. Higuainas (73).

„Malaga” – Dortmundo „Borussia” 0:0.

Atsakomosios rungtynės – balandžio 10 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.